Megnyílt a látogatók előtt az Ördöglovas kastélya

Bajna Metternich kastely 1

Több mint fél évszázados Csipkerózsika-álom után a nemzeti várprogram és a nemzeti kastélyprogram keretein belül teljesen megújult a Sándor-Metternich kastély. A Komárom-Esztergom megyei Bajnán található kastély számos, a lovagláshoz, fogathajtáshoz köthető elfeledett történetet és alkotást bemutat.

December 11-től nem csak a kastély, hanem egy állandó kiállítás is megnyílt, ahol a látogatók megismerhetik a kastély történetét és megtekinthetik annak feltárt barokk falfestményeit is. A kiállítás egyik részlege Sándor Móric és lánya, Metternich-Sándor Paulina életéről emlékezik meg, akik koruk hírességeinek számítottak. A kastély egyik helyiségében például a vakmerő lovasbravúrok korabeli ábrázolásain túl a látogató egy VR-szemüveges szimulációs állomáson átélheti azt a lovas teljesítményt, ami miatt híressé vált Sándor Móric. A kastély női szárnyának első terme a gróf lánya, a fiatal Paulina drezdai és párizsi éveit eleveníti fel, aki III. Napóleon udvarában a császár hitvesének, Eugéniának bizalmasa volt. A teremben megjelenik a Metternich házaspár (Richard von Metternich és Paulina von Metternich) nagyvonalú párizsi otthona, a látogatók pedig Paulina párizsi éveit bemutató képekből vetített diafilmen keresztül ismerhetik meg a korszakot. Egy másik terem a család Bécsben töltött éveit mutatja be.

A tizenkilencedik század derekán Magyarországon báró Wesselényi Miklós és gróf Széchenyi István mellett gróf Sándor Móric volt a lovas élet és a lótenyésztés legmeghatározóbb személyisége. A gróf lovas bravúrjai alapozták a későbbi díjugrató sportot. Nem véletlen, hogy 2010-ben a Magyar Lovassport Szövetség megalapította a Dróf Sándor Móric Díjat, amelyet a lovassport olyan támogatói kaphatnak, akik munkájukkal és eredményeikkel hozzájárulnak a magyar lovassport és lovas társadalom fejlődéséhez.

Bajna Metternich kastely 2

Forrás: Díjugrató Szakág, Travelo
Képek forrása: Sándor-Metternich Kastély

Kapcsolódó cikkek
Kommentek