Négyszer szólt a magyar himnusz a CSI** Budapest díjugrató verseny utolsó napján

Bosits og

A budapesti Díjugrató Világkupa forduló 14 éves múltra tekint vissza, ahová a környező országok legjobbjai előszeretettel járnak vissza évről-évre. A Nemzeti Lovarda varázsa, hogy Budapest szívében helyezkedik el, ami kuriózumnak számít a lovas versenyhelyszínek tekintetében, és karácsony közeledtével sokan választják a karácsonyi vásárt a verseny utáni kikapcsolódás gyanánt. De mégis a három fedett pálya, a fűtött lelátó, és a profi szervezés az, amiért a lovasok visszatérnek minden évben.

A CSI** Budapest díjugrató verseny utolsó napja a VIP tour döntőjével vette kezdetét 115 centiméteres magasságon. A versenyszámban a három nap alatt mindig ugyanaz a három lovas végzett az élen, csak más-más sorendben. A fináléban így a korábban már második, illetve harmadik helyet szerző Benedek Adél érdemelte ki a bajnoki takarót és serleget. A Talent Program fiatal tehetsége Silva nevű lovával utasította maga mögé a csupán 7 századmásodpercre lemaradó Gorzó Esztert és az őt követő Fésűs Grétát. Negyedik és hatodik helyen ifj. Petrik Béla tanítványai, Bálint Hanga Sára és Molnár Mercédesz végeztek, míg a Timpex Lovasklub versenyzője, Tóth Karolina lett az ötödik.

3 T19 4461
Benedek Adél - Silva 127

A verseny a Bronze Tour záró számával folytatódott 125 centiméteren, ahol szintén nem született meglepő eredmény, hiszen a korábban már helyezett versenyzők voltak most is a leggyorsabbak. A versenyszám C szabály szerinti elbírálásban zajlott, ahol sokszor a gyorsaság kifizetődőbb, mint a precizitás, most mégis csupa hibátlan pályával zártak az élen végző párosok. A külföldi indulók valószínűleg nem számítottak arra, hogy a 13 éves Szuhai Rodrigóval számolni kell, mint potenciális ellenféllel, viszont a hazai nézőknek nem kell bemutatni a Szuhai család legifjabb tagját. A felnőtt mezőnyből kitűnt most is gyorsaságával és egy másodpercet vert rá a második helyen végző Búza Krisztiánra, aki Erlinát lovagolta. A Silver Tourban kétszer is helyezett páros, Búza Patrik Zoltán most egy kategóriával lentebb nevezve egy harmadik helyet is begyűjtött Janieta VDL nevű lovával. Az 54 fős mezőnyből negyedik helyen végzett Szotyori Nagy Kristóf Horze Donalddal, megelőzve Bandi Zsanettet és Quinadort, illetve Füzér Gábort, aki Carionát lovagolta.

6 szuhai
Szuhai Rodrigo - Jayjay

A Silver Tour döntője 135 centiméteren zajlott hibaidős elbírálásban, 49 lovassal a startlistán. Az ötödikként pályára lévő ifj. Szabó Gábor jól kezdett Sanghata nevű lovával, és egy gyors hibátlannal rögtön az élre állt. A verseny folyamán sokszor izgulhattunk, hogy az őt követő párosoknál hol áll meg az óra, de végül senki sem tudta ezt az időt túlszárnyalni így megőrizte első helyét Szombati Gábor lovával. A legközelebb Szuhai Péter került hozzá Tanjával, de csak a második legjobb időt produkálta a páros. A szám végén induló Kovács Roland is remek időt lovagolt Astral C nevű lovával, ezzel negyedik helyre szorítva a német Jörne Sprehe-t, és az ötödikre ifj. Szuhai Gyulát. Hatodik helyen zárt az Airvent Lovasklub versenyzője, Horváth Balázs és PM Quintera.

6 szabó
Ifj. Szabó Gábor - Sanghata

A verseny zárónapjának legrangosabb versenyszáma a 145 centiméteres magasságon megrendezett nagydíj volt, ahol 34 párost láthatott a közönség. A korábbi kategóriákkal ellentétben itt a lovasok csupán egy-egy lóval versenyezhettek, így mindenki egyenlő eséllyel lépett pályára. Az alappályán sok kiváló lovaglást láthattunk, rögtön nyolcan be is jutottak az összevetésbe még az szünet előtt. Viszont a szünet után már nem született hibátlan lovaglás, így maradt a létszám, három lovassal hazánk képviseletében.

Az összevetésben elsőként induló Angel Niagolov nehéz helyzetben volt, hiszen nem tudhatta, hogy az őt követő lovasok milyen iramot fognak diktálni, vagy hogy milyen nyomvonalat választanak. Így egy lendületes, de nem mindent kockára tévő iramot választott, egy gyors hibátlannal megadva az alaphangulatát az összevetésnek. Az őt követő lovasok próbáltak faragni az időn, az ezzel együtt járó kockázatot bevállalva. Az év legeredményesebb hazai lovasa, Czékus Zoltán Carundy nevű fiatal heréltjével állt rajthoz ebben a versenyszámban, akivel magabiztos alappálya után bejutott az összevetésbe. Lova könnyedén ugrott az első két akadályon, viszont a nagy iramban meglovagolt harmadik oxer első rúdját leverte, ezzel elúszott a győzelem esélye. Másik hazai lovasunk, a szombati Longines pontot adó számban legeredményesebb magyarként végző Kalán Eszter szintén jól kezdett, és sokáig úgy nézett ki, hogy megismételheti szombati bravúrját. Az időeredményre nem is volt panasz, hiszen ő lett az addigi leggyorsabb, viszont az utolsóként szereplő kőfal tetejét lesodorta Gareza. Már csak ifj. Lázár Zoltán volt hátra hazai részről, aki a szintén 8 éves Diablót lovagolta. Lova mind az alappályán, mind az összevetésben hibátlanul ugrott, ezzel a legjobb magyar eredményt, az előkelő ötödik helyet szerezve meg a nagydíjban. Utolsóként a szombati Gold Tour győztese, az osztrák Stefan Eder állt rajthoz, akinek lova, DR Scarpo szenzációsan ugrott egész hétvégén. Most sem kellett lovasának csalódnia benne, hiszen mindent megtett a győzelemért, így a szombati Longines Ranglista pontszerző szám után a nagydíjat is megnyerte ez a rendkívül precíz szürke mén. Második helyen Németország képviseletében a 20 éves lovas hölgy, Verena Haller végzett, aki arcán hatalmas mosollyal ért be a célba Carry Anne nyergében. Harmadik helyen az osztrákok másik kiválósága, Gerfried Puck végzett, megelőzve Angel Niagolovot, ifj. Lázár Zoltánt és Lidija Grumot.

1 T19 6650
Stefan Eder - DR Scarpo

A nap utolsó versenyszáma a 25 év alatti lovasok részére volt kiírva 135 centiméteren összevetéses elbírálásban. 26 páros állt rajthoz, közülük nyolcan teljesítették hiba nélkül a Karádi László által tervezett alappályát. Az összevetésben elsőként induló ifj. Szuhai Gyula volt magasan a leggyorsabb, aki elsőszámú lovával, Perthy Jacksonnal állt rajthoz. Viszont a villámgyors lovaglás mellett hibázott az utolsó akadályon, ezzel az ötödik helyen zárt a páros. Az utolsóként pályára lepő Bosits Boglárka azonban nem csak gyorsan, de hibátlanul is lovagolt, ezzel megnyerte a versenyszámot, és második helyre szorította a nagydíjban is helyezett ifj. Lázár Zoltánt, és a harmadik helyere a bolgár Ivana Angelovát. Negyedik lett Kiss Dominika Spartacusszal, hatodik helyen pedig Fekete Antal ért célba Carola nyergében.

1 T19 7013
Bosits Boglárka - Caremos

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek