Szuhai Péter nyerte az Egri Zoltán Emlékversenyt

Egriz emlekverseny 2021 og

A szilvásváradi Lipicai Lovasközpont minden évben megemlékezik Egri Zoltánról, a város egykori polgármesteréről és a ménes vezetőjéről, akinek nevét a régió fedeles szezonjának nyitányaként megrendezésre kerülő verseny őrzi. A három napos kiemelt díjugrató versenyre közel száz lovas adta le a nevezését, és összesen 177 lovat látott vendégül a komplexum.

Az első napon az öt- és a hatéves lovak stílusversenyben mérhettek össze tudásukat 100, illetve 110 centiméteres magasságon. Az ötévesek versenye holtversennyel zárult, hiszen a Berkes Máté által lovagolt Cornetto Blue SZ és Gulyás Dominik lova, Ameko Kannandale egyaránt nyolc stílusponttal zártak. Harmadik helyen a Csontos Zsuzsa által bemutatott Luton végzett.

A hatévesek legjobbja Quel Action VDS lett ifj. Szabó Gáborral a nyergében, megelőzve ifj. Máté Istvánt Calanthanos Boy nevű lovával, és Török Sándort Lawito PSZ-szel.

Az ifjúsági lovasok 110 centiméteres kétfázisos versenyszámában Pecsora Amira volt a leggyorsabb, megelőzve csapattársát, Fábián Johannát a GSH Klub színeiben. Harmadik helyen a Timpex Lovasklub versenyzője, Koltai Zorka végzett Csuka Balázs felkészítésében.

Az amatőrök között Dióssy András villámgyors lovaglással ért célba, és közel három másodperccel teljesítette gyorsabban a pályát, mint a második helyen végző Borzáné Sári Enikő, és az őt követő Barsi Brigitta.

120 centiméteren 49 páros állt rajthoz, köztük tizenhat fiatal lovassal. Közülük mindössze ketten tudták hiba nélkül teljesíteni a pályát, így Kisgergely Kata Csenge végzett az élen a gyorsabb lovaglással, megelőzve Csontos Zsuzsát Casallo és Diabella nevű lovaival. A nyitott kategóriában szlovák győzelem született, mivel Katarína Sovová volt a leggyorsabb, ifj. Szabó Gábor és Técsy Attila előtt.

A nap legmagasabb és egyben legizgalmasabb versenyszáma 130 centiméteren zajlott kétfázisos elbírálásban, ahol a résztvevő negyven lovas közül Técsy Attila örülhetett a legjobban, hiszen első helyen végzett Nikidam Breaker nevű lovával. Második lett a gyermek Európa-bajnok ifj. Szuhai Gyula és Perthy Jackson, akit ifj. Szabó Gábor és Stakkaira követett az eredményhirdetésen.

Szuhai Rodrigo nyert 135 centiméteren

A második versenynap legmagasabb száma 135 centiméteren zajlott, ahol a Szuhai testvérek most is megmutatták, hogy kell velük számolni egy ilyen erős mezőnyben is. A kétszeres Országos Bajnoki aranyérmes felnőtt csapat tagjainak sem könnyű lépést tartani velük ezen a magasságon. Szuhai Rodrigo megint brillírozott hétéves heréltjével, Jayjay-vel, és négy másodpercet vert a második helyen végző Técsy Attilára. A gyermek európa-bajnoki aranyérmes ifj. Szuhai Gyula két tizeddel lemaradva a harmadik helyet szerezte meg, Budai Virág, ifj. Szabó Gábor és Szladek Máté előtt.

A 125 centiméteres versenyszám vadász elbírálásban zajlott, ahol a szám stílusához passzoló trükkös akadályok sokak számára megnehezítették a teljesítést. Viszonylag sokan hibáztak, de a többféle alternatív útvonal miatt több lehetőség is volt a rövidítésre, és ezzel jobb helyezés elérésére. A legjobb eredményt Kovács Ádám érte el Timpex Jupiterrel, míg egy verőhibával, de jó idővel Berkes Máté ért célba a második helyen Koltai Zorka előtt. A verseny abszolút leggyorsabbja Baumann Bori volt, aki két verőhiba ellenére is az előkelő negyedik helyet szerezte meg a Prosper Lovasklub színeiben.

A fiatal lovasok között Pecsora Amira volt a leggyorsabb, megelőzve Kisgergely Kata Csengét és Csontos Zsuzsát.

Az amatőr versenyszám összevetéses elbírálásban zajlott, ahol Dióssy András is egy verőhibával, de gyorsabb időeredménnyel megnyerte a versenyszámot Borzáné Sári Enikő előtt. Dombi Gréta lett a harmadik egy hibapontos eredménnyel.

Az ifi versenyszám Gulyás Dominik kettős győzelmével zárult, hiszen ő érte el a legmagasabb stíluspontot Ameko Cupido és Ameko Kannandale nevű lovaival. Harmadik helyen Sárkány Zsolt tanítványa, Oláh Mira Karina végzett 8,1 stílusponttal.

A hatéves lovak legjobbja Quel Action VDS lett ifj. Szabó Gáborral a nyergében, a Budai Virág által bemutatott Lady in Red HX, és Horváth Béla Bence TM Centellája ellőtt.

Az ötéves kategóriában is Gulyás Dominik volt a legjobb Ameko Kannandale nyergében, míg Berkes Máté és Cornetto Blue SZ a második, Török Sándor és Message Me PSZ pedig a harmadik.

Szuhai Péter az Egri Zoltán Emlékverseny győztese

A verseny legmagasabb versenyszáma, a 140 centiméteres nagydíj minden évben Egri Zoltán, Szilvásvárad egykori polgármestere, egyben kiváló lovas szakember emlékét őrzi. Huszonkét páros állt rajthoz a Németh Zoltán nemzetközi pályaépítő által megtervezett pályán, ahol tizenkét akadály és tizenöt erőkifejtés várta a résztvevő lovasokat. Habár sok szép lovaglást láthatott a közönség, csupán hat páros tudta magát kvalifikálni az összevetésbe.

A szám legfiatalabb indulója, Szuhai Rodrigo rögtön egy villámgyors hibátlannal kezdte meg az összevetést, ezzel egy szenzációsan izgalmas versenyt produkálva, hiszen mindenki megpróbálta ezt az eredményt felülmúlni. A másodikként rajthoz álló Técsy Attila szintén hibátlanul lovagolt, de kicsivel lassabb volt, míg ifj. Szabó Gábor az utolsó akadályon, a kőfalon hibázott. A versenyben még hátra volt Szuhai Péter, aki a rutinos Tanjával mindent kockára téve megszerezte az első helyet, míg Szuhai Gyula a második legjobb idővel ért célba Lawisangossal. Így a sorrend: Szuhai Péter -Tanja, Szuhai Gyula – Lawisangos, Szuhai Rodrigo – Cornet, Técsy Attila – Jubab van ’T Siamshof, ifj. Szabó Gábor – Lifu, ifj. Szuhai Gyula – Perthy Jackson lett.

A 130 centiméteres versenyszám vadász elbírálásban zajlott, ahol a fedettpályás szabályok értelmében minden verőhiba után három másodperces időbüntetéssel gazdagodnak a versenyzők. A szám egyik specialistája, ifj. Szabó Gábor hozta a kötelezőt, és Szombati Gábor lovaival az első és a negyedik helyet tudta megszerezni a szintén debreceni Fekete Antal és Szabó-Máriás Sára előtt. Ötödik helyen Hmaidi Amina végzett, hatodikon pedig magasan a leggyorsabb idővel, de sajnos több verőhibával Szotyori Nagy Kristóf és Gidrán Razbeg 44 Mytoc.

A fiatal lovasok 120 centiméteres kétfázisos versenyszámában a GSH Team lovasai voltak a legeredményesebbek, hiszen Pecsora Amira és Chacco Boy lett az első, míg Fábián Johanna és Katinka a leggyorsabb négy hibapontos eredménnyel a harmadik helyet szerezték meg. A Prosper Lovasklub versenyzője, Hegedűs Adél Dóra végezett a második helyen nagyon szép hibátlan pályát bemutatva Lombardo nyergében.

Az amatőr kategóriában a pénteki és szombati naphoz hasonlóan ezúttal is Dióssy András volt a leggyorsabb, míg az ifik között Gulyás Dominik második győzelmét szerezte meg a hétvégén.

A hatéves lovak kategóriájában Quel Action VDS érte el a legmagasabb, 8,4-es stíluspontot, a Bandi Zsanett által lovagolt Lancaster és a Horváth Béla Bence által bemutatott TM Centella előtt.

Az ötéves lovak között Ameko Kannandale győzedelmeskedett 8,3 stílusponttal. Második helyen Csontos Zsuzsa és Luton, míg harmadikon Juhász Gábor és Albanese végeztek.

Fotók: Császár Fotó

Kapcsolódó cikk
Kommentek