A lovasok kérdeztek. Aki válaszol: Lázár Vilmos

Lazarvilmos2018

A lovasok egy hagyományteremtő kezdeményezés keretében február elején feltehették kérdéseiket a Magyar Lovassport Szövetség tisztségviselőinek, köztük Lázár Vilmosnak, a Magyar Lovassport Szövetség elnökének is. A felhívásra szép számmal érkeztek kérdések, most lássuk a válaszokat.

Lázár Vilmost valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de azért ismételjük át a legfontosabb tudnivalókat. Tizenkétszeres fogathajtó világbajnok, négyszer volt az év lovassportolója, az év legjobb magyar sportolói között kétszer állt dobogón, a Magyar Sportcsillagok Társaságának tagja, a Magyar Lovassport Örökös Bajnoka. 2009 óta a Magyar Lovassport Szövetség elnöke. Az üzleti életben is sikeres, 2016 óta a CBA magyar üzletlánc elnöke, domonyvölgyi Lázár Lovaspark társtulajdonosa. A Papp László Budapest Sportarénában 2007 óta megrendezett Lovas Világkupa ötletgazdája és főszervezője, 2011 óta a Nemzeti Vágta elnöke. A Szent István Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem egyetemi lovas tanára. Számos szakmai és polgári kitüntetés birtokosa, pl.: Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje, Gróf Széchenyi István Emlékérem, Arany Ostor Díj.

Hosszúra nyúlt a beérkezett kérdések listája. Mindegyikre választ tudsz majd adni?

Nagyon sok lovas élt a lehetőséggel, hogy kérdést tegyen fel Stróbl Dorottyának, Szebényi Dánielnek és nekem, köszönjük az érdeklődést. Ezúttal azokat a kérdéseket próbálom kiemelni és megválaszolni, amelyek általánosságban érdeklik a lovasokat és még nem kaphattak róla tájékoztatást. Emellett voltak olyan kérdések, felvetések is, amikre ezen interjú keretein kívül válaszoltam, így senki nem maradt válasz nélkül.

Nagyon sokan kérdeztek az NLSF (Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztés Fejlesztéséért Felelős) Programmal kapcsolatban, jelenleg leginkább ez mozgatja meg a lovas társadalmat. Rendkívül jelentős mérföldkő, hogy elindulhatott ez a program, örömmel beszélek róla. A működéséről, az eddigi eredményekről és a további tervekről a Magyar Lovassport Szövetség közgyűlésén is be fogunk számolni és a későbbiekben is folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lovas közösséget. Tervezzük, hogy egy olyan felületet hozzunk létre, ahol mindenki megtalálja a programmal kapcsolatos legfontosabb információkat.

Sok lovast érdekel, hogyan születtek meg az NLSF Program működésével kapcsolatos döntések, miért egy bizottság végzi az irányítását, illetve hogy egy külön cég keretei között működik a program.

A Magyar Lovassport Szövetségnek 2010-től az volt az álláspontja, hogy szeretne távol maradni mindenféle gazdasági tevékenységtől, és a nemzetközi gyakorlat is ezt diktálja. 2010 előtt a legnagyobb problémát pont az jelentette, hogy a Szövetség gazdasági tevékenységet végzett. A gazdasági tevékenységben mindig van üzleti rizikó, kockázat, ami a Magyar Lovassport Szövetséget is veszélybe sodorta, a szervezetnek 2009-re tartozásai voltak, az a veszély fenyegetett, hogy a FEI letiltja a versenyzőinket, nem tudunk indulni a nemzetközi versenyeken és ellehetetlenül a lovassport. 2010 óta az az alapvetésünk, stratégiánk, hogy minél kevesebb gazdasági tevékenység maradjon a Magyar Lovassport Szövetségben. Ez érinti a versenyeket is, a versenyek rendezését sem a Lovas Szövetség végzi, ez szintén nemzetközi gyakorlat. Ha megnézzük a FEI világversenyekre kötött szerződéseit, azokon három aláíráshely szerepel, mert abból indulnak ki, hogy a lovas szövetségek a világon mindenütt cégnek, egyesületnek, szervezetnek adják ki a szervezési jogokat, hiszen ennek az üzleti kockázatát nem vállalják.

Emellett úgy gondoltuk, jobb, ha ez a program külön látszik egy külön gazdasági egységben. Jobban elkülönül és jobban ellenőrizhető, átlátható. Ugyanúgy nyilvános és transzparens a működése, valamint a Magyar Lovassport Szövetséghez hasonlóan a tagoknak az iratbetekintési lehetősége is biztosított.

Ráadásul ez a program jelenleg 2023-ig kapta meg az állami támogatást, utána saját bevételekből és egyéb forrásokból kell a további működést megoldani, ezért sem lett volna szerencsés, ha a Magyar Lovassport Szövetségbe keverjük, mert ezzel hosszú távon akár veszélybe sodorhattuk volna a Szövetség gazdálkodását, működését. Egy ilyen szervezetnél pedig az a fontos, hogy biztonságban legyen, mind az egyesületeknek, mind a lovasoknak, mind pedig a magyar lovassportnak ez az érdeke.

A program kidolgozásán nem csak a Lovas Szövetség elnöksége dolgozott, hanem jó néhány tapasztalt lovas szakember is részt vett a munkában. Azokból a szakemberekből, akik a kidolgozásban is részt vettek, a hosszú távú működtetésében segítségünkre lehetnek és minden vonatkozásban megfelelő rálátással rendelkeznek a lovassportra, a Lovas Szövetség elnöksége összeállított egy olyan bizottságot, ami jogosult szakmai javaslatokat tenni és a szakmai irányvonalakat meghatározni a program működtetésével kapcsolatban. A költségvetést a Bizottság javaslata alapján az Elnökség hagyja jóvá, ezt a költségvetést kell végrehajtania a kft. ügyvezetésének. Az ellenőrzési jog szintén a Magyar Lovassport Szövetségnél maradt, ezt Stróbl Dorottya főtitkár gyakorolja.

Az NLSF Kft. külön gazdasági társaságként működik, de a cég 100%-ban a Magyar Lovassport Szövetség tulajdona. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez egy nonprofit kft., mert ebből nem pénzbeli hasznot szeretnénk húzni, hanem amit esetleg bevételként a cég realizálni tud, azt a program további működtetésére akarjuk fordítani. A Magyar Lovassport Szövetség tehát ebből profitot nem akar és a nonprofit jelleg miatt nem is tud kivenni.

Lazar Vilmos 3

Visszatérő kérdés volt a lovasok kiválasztásának folyamata és szempontjai is.

A szakmai bizottság javasolt tíz lovast a program indulásához. Szakmai szempont volt, hogy tapasztalt versenyzők és fiatal utánpótlás lovasok egyaránt legyenek köztük. A meghívásos pályázatot a program végrehajtására a Paul Schockemöhle Istálló nyerte el, a szakmai döntések maximálisan náluk vannak. Az ottani szakmai stáb jelölte ki azokat, akikkel végül elindult a program.

Meglátásom szerint a díjugratás tekintetében talán az egyik legfontosabb elem, hogy azok, akik részt vesznek ebben a programban, hazahoznak valamit, ami később itthon fog kamatozni, ezért örülök, hogy fiatal lovasok is szerepelnek közöttük

A legtöbben, akik az NLSF programról érdeklődtek, a lovakról is szeretnének többet megtudni.

Mind azoknak a lovaknak, amelyeknek a sportjogát vásároltuk meg, mind a tulajdonunkba kerülő lovak esetében van lehetőség cserére, így a lista még mindig nem tekinthető véglegesnek.

Eddig a lovak felhozó versenyeken indultak, leginkább tréning jelleggel, de most indul a versenyszezon. Most kezdődnek a komolyabb versenyek, tehát ezek a kérdések hamar megválaszolásra kerülnek, hiszen minden ló a versenyen mérettetik meg igazán. Onnan kezdve bárki figyelemmel tudja kísérni ezeknek a lovaknak az eredményeit, pályafutását.

Hol kapcsolódok be a programba a tenyésztés?

Mindig hangsúlyozom, hogy ennek a programnak több eleme van. Egyik feladat az, hogy olimpiai kvalifikációt szerezzünk díjugratásban. Eleme az, hogy olyan lovakat vásároljunk, amelyek magas genetikai értéket képeznek, a magyar lótenyésztést tudják erősíteni és hosszú távon tudunk lovakat biztosítani a díjugrató válogatott számára.

A megvásárolt két mén is a magyar lótenyésztést erősíti majd. Az egyik az adásvétel létrejöttekor még nem volt fedezőmén, de azóta már ménvizsgát tett.

A kancákat már tenyésztésbe vontuk az embriótranszfer adta lehetőségeket kihasználva. Már sikerült embriókat előállítani, ezeket bérkancák fogják kihordani. Csak az idő fogja megmutatni, hogy ez milyen számban lesz sikeres. A vemhesült bérkancák az Agrárminisztériummal közösen életre hívandó együttműködés keretében a Marócpusztai Állami Ménesbe kerülnének. Erről még folynak a tárgyalások, de hamarosan megállapodásra kerülhet sor, hiszen a program tenyésztéssel kapcsolatos része mind az Agrárminisztérium elképzeléseibe, mind a mi terveinkbe beleillik.

A születendő csikók egyrészt szolgálhatják a majdani utánpótlás lovasokat. De azzal is számolni kell, hogy a programot tovább kell vinni, tehát 2023 után vagy további támogatáshoz kell jutni, vagy árbevételt kell produkálnia a cégnek. A tenyésztési program erre is lehetőséget ad.

De szeretném hangsúlyozni, hogy a program egyik alapelve az, hogy azok a tehetséges lovak, amik elkezdenek bizonyítani és látjuk, hogy a magyar díjugrató sportot tudják szolgálni, azok ne kerüljenek eladásra. A magyar élsportnak, lovassportnak ugyanis eddig az volt az egyik legfőbb problémája, hogy amikor már ígéretessé válik a ló, a tulajdonosok eladják a magyar versenyző alól külföldre, mert olyan kecsegtető ajánlatot kapnak, amire nem tudnak nemet mondani. Innentől kezdve pedig megrekedünk egy bizonyos szinten. Ennek a programnak tehát az az első számú célja, hogy amennyiben látunk olyan tehetséges lovat akár a megvásároltak, vagy később a kinevelt lovak között, ami majd hosszú távon a díjugrató sportot szolgálhatja, bármilyen számot mondanak, az a ló nem eladó.

Az NLSF Program kapcsán leggyakrabban a díjugratásról esik szó. Sokan feltették a kérdést, hogy a többi szakág kap-e támogatást?

Nyilván a leghangsúlyosabb a díjugratás, hiszen valahova koncentrálnunk kellett, de a díjlovaglásnak, militarynak, fogathajtásnak is próbálunk segíteni és a lovastorna is lehetőséghez jut.

Lovastusában folyamatban van még egy újabb ló résztulajdonának megvásárlása, mert ahhoz, hogy Kaizinger Balázs olimpiai kvótához jusson, sok versenyen kell indulnia és nem lehet ezt a terhet egyedül a korábban megvásárlásra került, egyébként nagyon ígéretes tehetséges, kiváló képességű Cloverre rátenni. Szükség van még egy lóra, hogy Balázs megfelelő számú versenyen tudjon indulni a kvalifikációhoz, másrészt, hogy megfelelő rutint szerezhessen komoly nagy versenyeken. Ha sikerrel járunk, két olyan ló fog rendelkezésére állni, amelyekkel még nagyobb eséllyel tud az olimpiára minősülni.

Díjlovaglásban folyamatos egyeztetések vannak a szakág, a Bizottság és a Magyar Lovassport Szövetség elnöksége között arról, hogy a következő időszakban pontosan mire fogjuk fordítani a nekik szánt összeget.

Talán a fogathajtásban voltunk eddig a legsikeresebbek a program tekintetében, hiszen versenyzőink itt azonnal aranyra váltották a kapott támogatást. Tavaly ugyanis gyorsan vásárolni kellett két kettesfogathajtó kocsit a válogatott számára. Hajtóink pedig világbajnoki aranyéremmel tértek haza. Ez az első komoly sikere a programnak. Az idei terveken itt is dolgozik a szakmai stáb. A cél, hogy a szakág egészét érintve minél hasznosabban és hatékonyabban tudjuk elkölteni a rendelkezésre álló összeget. Nem feledkezhetünk meg a fiatalokról, az egyes- és a négyesfogathajtókról sem. Jelen pillanatban egy olyan pályázati rendszeren dolgozunk, ami jobban kiszélesíti a lehetőséget mindenki számára. Vallom, hogy csak akkor van értelme a támogatást elkölteni, ha a mostaninál előbbre tudunk jutni.

Szintén nem olimpiai szakág, de a lovastorna támogatása is bekerült a programba. A fókusz a 2021-es világbajnokság volt. A szakágnak nem volt lova a megfelelő szerepléshez, így számukra két kiképzett voltizslovat vásároltunk Svájcból és Franciaországból, valamint a program jóvoltából egy mozgó műló is segíti a versenyzők felkészítését, és az ennek tárolására szolgáló épület is a támogatás keretei között épült. Láthattuk, hogy a 2021-es budapesti világbajnokságon a korábbi évekhez képest itt is történt előrelépés.

Lazar Vilmos 2

Az NLSF Programról térjünk át az általánosabb kérdésekre. Volt, aki a végzettséged felől érdeklődött.

Iskolai végzettségem gimnáziumi érettségi, utána az élet iskoláját jártam, ott tanultam tovább. A részletes önéletrajzom letölthető a Magyar Lovassport Szövetség weboldaláról.

Volt, aki találkozót kért Tőled.

Igen, a kérdezők között akadt, aki szeretett volna velem találkozni, de nem sikerült. Sajnálom amiért nem sikerült mindkettőnknek megfelelő időpontot találni,ezúton is elnézést kérek és fussunk neki még egyszer.

Akadt lovas, aki összetettebb feladatot adott: azt kérte, értékeld az elnökséged alatt végzett szakmai munkát.

Ez a legutóbbi ciklus, az utolsó négy év, ami most zárul, talán még közelebb repített minket azokhoz a célokhoz, amiket korábban kitűztünk magunknak. És ha még nem is vagyunk a célban, úgy gondolom, hogy talán ilyen közel még sosem voltunk hozzá. A Magyar Lovassport Szövetség nagyot lépett előre, legyen bár szó versenyeredményekről, sport szakmai kérdésekről, versenyrendezésről, presztízsről vagy nemzetközi megítélésről. Bízunk benne, hogy a következő elnökség ezen az úton tovább tud menni és ezekre az alapokra építkezve célba tudja vinni a magyar lovassportot.

A Lovas Szövetség a többi sportszövetséghez képest is abszolút élen jár, sok szövetség jön hozzánk tapasztalatot gyűjteni, informálódni. Ráadásul ez egy összetett sport, hiszen több szakággal rendelkezünk, mindnek megvannak a maga specialitásai, mindezt egy rendszerként működtetni nem volt egyszerű feladat. Az is különleges helyzetet teremt, hogy minden szakágnak van egy külön vezetése és közben a Magyar Lovassport Szövetségnek külön is van elnöksége. Nyilván a hierarchiában az Elnökség van feljebb, de a szakágaknak is saját költségvetésük, vezetőségük, stábjuk van, ezt összehangolni sem volt mindig egyszerű feladat. De azt gondolom, elég jól sikerült szétválasztani, hogy mi a szakágak feladata, költsége és mi az, ami felettük lévő feladatkör és költségvetés, amiről a Magyar Lovassport Szövetség elnöksége jogosult dönteni.

Nagyon büszkék vagyunk azokra az eredményekre, amit a Magyar Lovassport Szövetség magáénak tudhat. 2009-ben, illetve a 2010-es évek elején nem igazán foglalkozott senki a Szövetség működésével, azzal, hogy hogyan oldjuk meg a nehézségeket. 2022-ben pedig eljutottunk oda, hogy egyre inkább érdekeli a tagságot, mi minden történik a Lovas Szövetség berkein belül. Ez nagyon örvendetes és az építő jellegű érdeklődést fent kell tartani a jövőben is.

A Magyar Lovas Szövetség egy tekintélyes szervezetté nőtte ki magát. Ebben mind az Elnökség tagjainak, mind a főtitkárnak és minden tisztségviselőnknek komoly szerepe van. Ezúton szeretném megköszönni a munkájukat, és hogy együtt dolgozhattunk az elmúlt években.

Tekintve, hogy ez interjúsorozatunk utolsó része, a Riderline is fel szeretett volna tenni egy kérdést. Arra kérünk, foglald össze, hogy szerinted mi a legfontosabb hozadéka az NLSF programnak.

A programnak lesznek konkrétan lemérhető hatásai, eredményei. Azt, hogy a díjugrató válogatott tud-e kvalifikálódni az olimpiára, egyértelműen fogjuk látni. Fogjuk látni azt, hogy a megvásárolt lovak hogyan teljesítenek. Valamikor évek múlva kiderül, hogy a tenyésztési program sikeres volt-e. De van egy nagyon fontos, „lopakodó” része, amit nem fogunk egyértelműen, mérhetően látni. Az, hogy egy új szemlélet Magyarországra kerül, hogy ezek a lovasok, sportvezetők, akik részt vesznek programban, magukba szívják az ottani légkört, tudást és tapasztalatot gyűjtenek. Elleshetik azokat az apró kis nüánszokat is, amik ahhoz segítenek, hogy ne tizedikek, hanem elsők legyenek. Ennek a hatásnak legalább olyan erősnek kell lennie, mint az összes többinek – legalábbis az én szememben. Én ezt nagyon hangsúlyosnak és nagyon fontosnak tartom.

Lazar Vilmos 6

Fotó:

Kapcsolódó cikkek
Kommentek