A német csapat nyerte a Nemzetek Díját, a magyarok bejutottak a varsói döntőbe

13vrsz og

A CSIO3*-W Budapest legrangosabb versenyszáma a 110.000 euró összdíjazású Longines EEF Series Semi Final Nemzetek Díja volt.

A Nemzetek Díjára nevezett hét csapat indulási sorrendjéről sorsolás döntött. Elsőként a németek lovasa léphetett pályára, majd a magyar, svájci, görög, osztrák, olasz, végül a holland versenyzők következtek körről-körre. A csapatokban a négy lovas közül a legrosszabb eredmény nem számított bele a csapat pontszámába.

A pálya hossza 480 méter volt 12 akadállyal és 15 erőkifejtéssel, az alapidőt három lovas után 79 másodpercre módosították. Az első fordulóban a vizesárkot követő palánk, illetve az utolsó meredek okozta a legtöbb hibát.

A verseny, illetve a német csapat első lovasa, Marcel Marshall Coolióval a Nemzeti Lovarda akadályánál hibázott.

13 marschall m C22 7225

Csapattársai, Sven Schlüsselburg, Sophie Hinners és Jörne Sprehe azonban mind hibátlanul teljesítették a pályát, így csapatuk hibapont nélkül az élről várta a második fordulót.

12 hinners C22 7549

A sorrendben második magyar csapat első indulója a rendkívül rutinos Horváth Balázs volt Quickchin Wh Z-vel, az NLSF program egyik lovával, akivel korábban ott voltak a pozsonyi és mannheimi fordulókon is.

Horváth C22 7252

Tőlük láthatta az első hibátlant a közönség. Ifj. Szabó Gábor és Jármy Vince egy, ifj. Kövy András két verőhibával ment végig a pályán, így a csapat 12 hibaponttal a negyedik helyen állt az első forduló végén.

Szabó g C22 8164

A svájci csapat két hibátlannal és két négy hibapontos (ebből az egyik kieső teljesítmény) került a második helyre. A hibátlan lovaglásokat Edwin Smitstől és Romain Duguet-től láthatta a közönség, míg Elian Baumann és Aurelia Loser egy-egy verőhibával zárt.

Nagy volt a nyomás a görög lovasokon, háromfős csapatukban ugyanis nem volt kieső eredmény, minden csapattag teljesítménye beleszámított az eredménybe. Az egész verseny során kiemelkedően teljesítő és a Nagydíjban győzelmet arató Angelos Touloupis és Lord Mexx lépett a csapatból elsőként a pályára és végül egy verőhibával zártak. Emile Karim Fares után két rúd hullott a négyévszakos talajra, Kriton Zafiropoulos pedig egy ellenszegülés miatt időt is vesztett, így végül 11 hibaponttal zárt. A görög csapat így a hatodik helyről vágott neki a második fordulónak.

Nem lehetett panaszuk az osztrák rajongóknak, hiszen csapatuk négy hibaponttal a harmadik helyet szerezte meg. Christoph Obernauer és Kleons Renegade számára nem sikerült igazán jól az első forduló, két akadálynál is hibáztak. Alessandra Reich lova az egyik patkóját elveszítette ugyan menet közben, de a páros így is hibátlanul teljesített. Katharina Rhomberg egy trükkös levágással rövidített úton a harmadik akadály felé, így elkerülte az időbüntetést és hibátlanul zárt. Gerfried Puck is élt ezzel a megoldással, de ő a palánkon hibázott, így négy hibapontot gyűjtött be.

Az olasz lovasok 23 hibaponttal a mezőny végéről várták a folytatást. Massimo Grossató és D Mark számára igazán pechesen indult a verseny. A ló a második akadályon ugyan egy ellenszegülés után túllendültek, de a ló később elveszítette egy patkóját, majd még egy verőhiba és jelentős időtúllépés után 25 hibaponttal hagyták el a pályát. Piergiorgio Bucci 12, Filippo Marco Bologni 6, Omar Bonomelli 5 hibapontot gyűjtött.

A sorrendben voltak utolsók a holland lovasok. Lovasaik többet hibáztak, mint ahogy azt a korábbi napokban megszokattuk tőlük. A Bart Lips – Hurricane D.D. és Teddy Van de Rijt – Gino párosok 4-4, a Demi van Grunsven – Hucinta és Wout-Jan van der Schans – A S Bombay kettős egyaránt 8 hibaponttal hagyta el a pályát, így a csapat az ötödik helyre került.

A második fordulóban fordított sorrendben lovagoltak a lovasok. Kevés versenyzőnek sikerült javítania korábbi eredményén, a vizesárkot követő palánk ebben a fordulóban tovább szedte áldozatait, de ezúttal az Európai Lovasszövetség akadályának sárga rúdjai is gyakran hullottak a földre.

A forduló nagy meglepetése volt az elsőként pályára lovagló olasz Massimo Grossató és D Mark, akik ezúttal hibátlanul teljesítették a pályát. Piergiorgio Buccinak is sikerült egy hibátlannal búcsúznia Budapesttől, Filippo Marco Bologni 4, Omar Bonomelli 12 hibaponttal zárta a hétvégét.

A holland csapatban hibátlan lovaglást láthattunk a mezőny egyik legrutinosabb lovasának, Wout-Jan van der Schansnak és A S Bombaynek köszönhetően. Teddy Van de Rijt és Bart Lips egyaránt egy-egy verőhibát vétettek, Demi van Grunsven lova pedig ezúttal kétszer is ütött.

A magyar csapatban Horváth Balázsnak nem sikerült a dupla nulla, egy verőhiba ezúttal becsúszott Quickchin Wh Z-nek a palánkon, de ezért kárpótolt mindenkit ifj. Kövy András hibátlanja.

Kövy C22 8343

Ifj Szabó Gábor és a Nemzeti Ménesbirtok tulajdonában álló Mezőhegyes Chabala ezúttal kétszer is hibázott, Jármy Vince pedig több verőhiba után feladta a versenyt, hiszen mindenképp az övé lett volna a kieső eredmény.

Jármy C22 8481

Az osztrák csapat létszáma megcsappant a második fordulóra, mert Katharina Rhomberg és Cuma visszalépett, így a megmaradt három lovasnak kellett helyt állnia. Alessandra Reich számára nem sikerült jól a forduló, három verőhibát is begyűjtött. Christoph Obernauer négy hibaponttal zárt, míg a Budapestre rendszeresen visszajáró Gerfried Pucknak kijárt a hibátlan pályáért járó taps.

A svájciak is egy újabb kövér nullával gazdagodtak Elian Baumann és Little Lumpi E jóvoltából. Aurelia Loser és Romain Duguet egy-egy verőhibával zárt, Edwin Smits 8 pontos eredménye lett a kieső.

Bár német lovasok mindent beleadtak a győzelemért, Marcel Marschall és Coolio ezúttal sem tudott hozzátenni a csapat eredményéhez. A team két hölgy tagja, a 2021-ben is kiválóan szereplő Sophie Hinners és a mindig villámgyors hibátlant lovagló Jörne Sprehe is egy-egy verőhibát ejtett.

Sven Schlüsselburgnak és Bud Spencernek azonban sikerült az, ami senki másnak az egész mezőnyben: a második fordulót is hibátlanul teljesítették.

A görög Angelos Touloupis és Lord Mexx magára talált a második fordulóra és egy szép hibátlannal mentette a csapat becsületét. Kriton Zafiropoulosnak és Emile Karim Faresnek nem sikerült javítani korábbi eredményén.

A végeredmény:

1. Németország

 • Marcel Marschall – Coolio
 • Sven Schlüsselburg – Bud Spencer
 • Sophie Hinners – Million Dollar
 • Jörne Sprehe – Hot Easy
 • Csapatkapitány: David Will

2. Svájc

 • Elian Baumann – Little Lumpi E
 • Aurelia Loser – Anaba Haize
 • Edwin Smits – Fleur Sinaa-A
 • Romain Duguet – Bel Canto de Boguin
 • Csapatkapitány: Beat von Ballmoos

3. Ausztria

 • Christoph Obernauer – Kleons Renegade
 • Alessandra Reich – Loyd
 • Katharina Rhomberg – Cuma
 • Gerfried Puck – Equitron Naxcel V
 • Csapatkapitány: Christian Knoll

4. Hollandia

 • Bart Lips – Hurricane
 • Teddy Van de Rijt – Gino
 • Demi van Grunsven – Hucinta
 • Wout-Jan van der Schans – A S Bombay
 • Csapatkapitány: Vincent Voorn

5. Magyarország

 • Horváth Balázs – Quickchin Wh Z
 • Ifj. Szabó Gábor – Mezőhegyes Chabala
 • Ifj. Kövy András – Faquitol-S
 • Jármy Vince – JB Koronaőr
 • Csapatkapitány: Németh István

6. Olaszország

7. Görögország

Az eredményhirdetés után Dmitry Dmitriev, a Longines régióigazgatója adta át a Longines karórákat a győztes csapat tagjainak és a csapatkapitányoknak, majd Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztertől fogathatták a gratulációt. A virágcsokrokat George Dimaras, az Európai Lovasszövetség alelnöke adta át, majd Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke gratulált lovasoknak és a csapatvezetőknek kiváló eredményükhöz.

Nemzetek Dija dobogo

Német győzelemmel indult az utolsó versenynap a budapesti CSIO-n

140 centiméteres magasságon zajlott a budapesti CSIO3*-W utolsó előtti versenyszáma a Technológiai és Ipari Minisztérium díjáért. A 24 indulót 12 akadály és 14 erőkifejtés várta a pályán, közülük 7 párosnak sikerült hibátlanul teljesítenie a feladatot. A leggyorsabb a német David Will volt Mexico nyergében, így korábbi második helyüket megjavítva győzelemmel zárták a hétvégét. A második helyen ifj. Szabó Gábor végzett Szombati Gyula lovával, Chacrinue-val, így a szám legeredményesebb magyar lovasaként ő vehette át a Premium Horse Feeds Hungary különdíját Bardóczky Veronikától. A harmadik helyen is magyar lovasnak szólt a taps, ifj. Szuhai Gyula és Cornet az osztrák Katharina Rhomberget, a svájci Elian Baumannt és Mráz Tamást utasította maga mögé.

A győzteseknek és helyezetteknek a nemzetközi versenybíróság nevében Schlezák Melinda, valamint dr. Budai Gyula miniszteri biztos gratulált.

1 D Will

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek