Bravúros győzelmek a szilvásváradi Fedettpályás Döntőn

Marki Zoltan 202203 og

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad fedeles lovardájában zajlottak a gyermek, ifjúsági, fiatal lovas és amatőr kategóriák fedettpályás döntői.

A gyermek kategóriát a Horze Lovasáruház 250 ezer forintos támogatta, az amatőr és az ifjúsági kategóriákban 400 ezer, míg a fiatal lovasoknál 500 ezer forint összdíjazásért lovagoltak a versenyzők. A vasárnapi döntőbe kategóriánként harmincan kvalifikálódtak.

Favorit győzelem az amatőröknél, aranyérmes Márki Zoltán

Az amatőrök döntőjében 120 centiméteres pályával várta Németh Zoltán nemzetközi pályaépítő a lovasokat. Az alappálya után három lovas között dőlt el az érmek sorsa. Az összevetésben utolsóként induló Márki Zoltán H-C.S.R.Center nyergében (a borítóképen) mindösszesen egy tized másodperccel, de meg tudta előzni Lóránt Attila tanítványát, Ádám Esztert és Cardigant. Az összevetés utolsó meredekénél hibázó kiskunhalasi Dunai-Kovács Lilla nyakába akasztották a bronzérmet. Megosztva a negyedik helyen végzett a Endrédi Tekla, a Tagai Lili Letta (Pirik Farm), a Champions Team lovasa, Tóth Dorina és a csömöri Bartos Eszter. A döntőben elért hibátlan teljesítményének köszönhetően az amatőr kategória nyolcadik helyezettje Volosinoczki Vanda lett.

Fergeteges összevetés után Gubicza Dorottyáé a gyermek döntő

A magyar díjugrató sport fejlődését jól mutatja, hogy a fedettpályás döntők indulása óta a gyermek korosztály résztvevőinek létszáma 2022-re megduplázódott. Szilvásváradon a 115 centiméteres gyermek döntő végén kilenc tiszta hibátlan lovas várta a mindent eldöntő összevetést. Páratlanul izgalmas verseny után Varga Zoltán tanítványa, Gubicza Dorottya és belga tenyésztésű sárga pónija, Quint Van De Groenheuvel érte el a leggyorsabb teljesítményt és nyerte meg a fedettpályás döntőt. Az összevetés első indulójaként Baumann Bori tanítványa, a prosperes Kiss Johanna Janka Diabolóval szűk fordulóinak köszönhetően az ezüstérmet tudta megszerezni, megelőzve a gyermek válogatott tagját, Sáli Csengét és Jácintot. A nyergesújfalusi Öregkő Lovasegyesület versenyzője Krepcsik Lara és Hermitage De La Motte lett a negyedik, ötödik Vincze Cintia tanítványa, Zsargó-Ágotai Fanni, hatodik a Szikszai Military SE lovasnője, Horváth Katica Mária, hetedik Petes Maja, nyolcadik a Talent program lovasa, Nagy Nóra Jázmin.

Gubicza Dorottya 202203

Bacsa Rajmund az első az ifi korosztályban

Az ifjúsági kategóriában a három nap alatt nem volt olyan páros, aki hibapont nélkül zárta volna a versenyt. Két versenyző állt négy hibaponttal a vasárnapi döntő után, így köztük a díjugrató Szabályzat szerint összevetésben dőlt el az arany- és ezüstérem sorsa. A komoly nemzetközi rutinnal rendelkező mórahalmi Kiss Maja Quipara Z-el lovagolhatott először Németh Zoltán rövidített pályáján, tőle 41,40 másodperccel egy sebes hibátlant láthatott a szilvásváradi fedeles lovarda közönsége. A korosztály egyetlen fiú lovasa, a B&H Lovasklub versenyzője, Bacsa Rajmund és Linzer egy jó érzékű, pontos és gyors hibátlant lovagolt és 39,84 másodperces időeredménnyel értek át a célvonalon, így az ünnepélyes eredményhirdetésen az ő nyakába akasztották az aranyérmet. Öt hibapontos összteljesítménnyel a Horváth Lovassport egyesület lovasa, Budai Liza és Clourina PS érdemelték ki a bronzérmet. Negyedik holtversenyben Füzér Flóra tanítványa, Bencses Réka, illetve Lóránt Attila lovasa, Mécs Emma. Az ifjúsági kategória hatodik helyezettje az elő- és középdöntőben győztes GSH Team-es versenyző, Pecsora Amira Lara. Hetedik Szotyori Nagy Kristóf talentes tanítványa, Tavasi Eszter, nyolcadik Németh István versenyzője, a gyenesdiási Bódai Hanna.

Bacsa Rajmund202203

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Császár Kristóf, Császár Fotó

Kapcsolódó cikk
Kommentek