Eltűnik Tour To Paris ménese, a Derby és Arc de Triomphe nyerőket adott Haras du Quesnay

Quesnay og

Luxushotelt alakítanak ki a jövőben a francia telivértenyésztés egyik legnagyobb büszkeségének tartott normandiai ménes, a Haras du Quesnay helyén, jelentették be a tulajdonos Head család tagjai a napokban.

A bennfentesek már hónapok óta beszéltek róla, hogy új tulajdonosát keresi a ménes, miután idén júniusban, 98 éves korában meghalt a tulajdonos, Alec Head. Fia, Freddy jelentette be, hogy a család a ménes eladása mellett döntött. Az értékesítés hírét szomorúan vette tudomásul a szélesebb körű francia és nemzetközi lóversenyvilág, hiszen egy nagyon sikeres, történelmi ménesről van szó, amelyet a gall telivértenyésztés egyik szimbólumának tartanak.

Alec Head Chantillyban 2015
Alec Head

Quesnay felemelkedése

A Head család, nevezetesen William Head a fiaival, Alec-kel és Peterrel közösen vásárolta meg az amerikai Arthur-Kingsley Macombertől a II. világháború után elhagyatott ménest még 1958-ban, amelyet hosszú évek alatt az egyik legsikeresebb francia tenyészetté fejlesztettek. A ménes első Group 1-es győzelmét 1961-ben szerezte Le Fabuleux-nek köszönhetően.

Az elmúlt évtizedek során számos klasszikus győztest neveltek, közéjük tartozik Astec, Chaparral, Riverqueen, Harbour, Ma Biche, Silvermine, Ravinella és Matiara, valamint a három Prix de l'Arc de Triomphe (Gr.1) nyerő, Bon Mot (1966), Détroit (1980) és legutóbb a kivételes Trêve (2013 és 2014). Fedezőménjeik, így Green Dancer, Riverman, a Prix du Jockey Clubot (Francia Derby) nyert Bering, vagy Highest Honor (az egyik fia, King’s Honor Magyar Derbyt is nyert 2004-ben), és a 2000 évek elejének egyik legjobbja, Anabaa is meghatározó szerepet játszottak az európai tenyésztésben.

Reformer nézetek

Alec Headet a szakmában zseninek tartották. Zsoké és tréner felmenőinek köszönhetően beleszületett a lóversenybe. Idomárként Franciaország mellett Angliában is megnyerte a legnagyobb klasszikus versenyeket, így nyert Epsom Derbyt, 1000 és 2000 Guineas-t, míg hazájában egyebek között négy Arc de Triomphe-ot, három Prix du Jockey Clubot és két Prix de Diane-t. Ezek eredményeként kiterjedt nemzetközi kapcsolatokra tett szert. A tenyésztésben a legmeghatározóbb újítása az volt, hogy a tradicionális és egyre kevésbé versenyképes francia vonalakat gyors amerikai ménekkel frissítette. Természetesen számos kritika érte, amikor a franciák közül elsőként ment az USA-ba yearlingeket vásárolni, ahol olyan legendás lovakat vett meg, mint Lyphard vagy Riverman. Az idő azonban őt igazolta és eredményesen rázta fel a francia tenyésztést, illetve tette újra fontos tényezővé Európában.

Három gyereke közül Freddy 2.937 győzelmet aratott a nyeregben és a korának egyik legsikeresebb zsokéjává vált. Később idomárként is beírta a nevét a történelembe például a háromszoros Breeders’Cup nyerő Goldikova trénereként. Freddy nemrég jelentette be, hogy 75 évesen, 2022 végén befejezi tréneri pályafutását. Testvére, a 2018-ban visszavonult Criquette Head szintén egyedülálló idomári karriert tudhat maga mögött, amelyben természetesen a család ménese és a lovai is nagy szerepet játszottak.

A magyar kapcsolat

A Deauville szomszédságában fekvő ménesben nevelt lovakat magyar futtatók is vásárolták. Közülük a legsikeresebbé Tour To Paris vált, aki a Kincsem Parkban mind a nyolc versenyét megnyerte, köztük olyan nagydíjakat is, mint a Szent László Díj, a Nemzeti Díj, a Kozma Ferenc Emlékverseny vagy az Overdose Díj. Magyarországi karrierje után pedig Franciaországban futott, ahol Group II-es és Listed szinten is győzni tudott. A Haras du Quesnay-ban született az idei Hazafi és Kancadíjat nyert Dariya is. Rajtuk kívül a Svájcban 2015-ben Listed versenyben győztes Thunder Teddington anyja szintén a méneshez kötődik, hogy csak a legeredményesebb lovakat említsük.

Tour To Paris
Tour To Paris

A ménes jövője

A 180 hektáros ménes egyedülálló, a felső tízezer kedvelt nyaralóhelyének számító Deauvillehez közeli elhelyezkedése és mérete miatt nyilvánvaló volt, hogy nem egy filléres eladásról lesz szó, így időbe telt, mire az örökösök megtalálták a fizetőképes vevőt. Végül a ménes nagyobbik részét Stéphane Courbit, az ötezer embert foglalkoztató Lov Group feje vásárolta meg. Az átadásra az év végén kerül sor. A vagyonát televíziós műsorok készítésével megalapozott francia vállalkozónak nincs kapcsolata a lovakkal vagy a lóversenyzéssel, de sokan abban reménykednek, hogy a ménes megvásárlása esetleg meghozza a kedvét ehhez. Ezt a reményt tovább erősíti, hogy a terület mezőgazdasági besorolású, így ennek megfelelő tevékenységet kell végezni rajta.

Úgy tudni azomban, hogy a ménesben egy luxushotelt mindenképpen működtet majd. Ez nem okozna meglepetést, hiszen a területen már most áll egy különleges, 16. századi kastély, amelyet eddig a Head család használt. A Lov Group egyébként a francia luxus szálloda- és vendéglátó piac jelentős szereplője, emellett a Betclic nevű online szerencsejátékokat és sportfogadást kínáló oldalt is működteti és hozzá tartozik a híres párizsi Ladurée cukrászda is.

A kancaistállók
A kancaistállók

A ménes másik, kisebb részét az utóbbi időben Sealiway-jel és Rougirral sikeres, marseilles-i Chehboub család vásárolta meg. Hozzájuk került Headék ménjei közül a Galileo apaságú Intello is, aki ezentúl Sealiway és Stunning Spirit társaságában áll majd itt az újonnan, Haras de Beaumont néven alapított ménesben.

Quesnay másik három ménje közül Motivator egy másik normandiai tenyészetbe kerül. Recoletost pedig a Haras du Petit Tellier-be, míg Attendut egy Afrikában található ménesbe adták el. A ménes 40 jobbnál jobb tenyészkancáját, yearlingjeit és idei csikóit az Arqana társaság december eleji árverésén kínálják majd eladásra.

Motivator
Motivator

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikk
Kommentek