A magyar galoppsport története: letehetetlen olvasmány

Paulovicshenrietta

2018 decembere igazi ajándékot hozott a magyar lovasoknak, hiszen megjelent Hesp József "A magyar galoppsport története" című könyve, ami 370 oldalon vezeti át az olvasót a hazai galoppsport közel 200 évén. A Kincsem Park és a Riderline közös nyereményjátékában három szerencsés lovas egyetlen helyes válasszal megnyerhette ezt a minden lovas számára kötelező olvasmányt. Az egyik nyertessel, Paulovics Henriettával Krebs András beszélgetett:

Milyen újdonságot tartogatott számodra a Magyar Galoppsport Története?

Paulovics Henrietta: Nagyon örülök, hogy a nyertesek között voltam és nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy megnyertem ezt a fantasztikus könyvet. Nagy várakozással lapoztam bele és meglepődtem rajta, hogy milyen óriási mennyiségű információt foglal magában a könyv, letehetetlen olvasmány. Nagyon tetszik, ha tehetem, akkor csak ezt olvasom. Még nem is tudtam a végére érni, de élvezem minden percét.

Melyik a kedvenc részed a könyvben?

Paulovics Henrietta: Ha nem is kedvenc, de mindenképpen tanulságos volt számomra a második világháborús időszak története, ami rengeteg izgalmat rejtett. A világháborúról mindenki tanult, mindenki ismeri, de lovas szemmel kevesen nézik ezt a nagyon nehéz korszakot. Érdekes volt olvasni a lótulajdonosokról, az országos kitelepítésről, a vonaton szállításról és a kinti megpróbáltatásokról. Sajnos az itthoni istállók nagy része bombatalálatot kapott sok ló elpusztult. Meg is könnyeztem ezt a részt.

Van a könyvben kedvenc képed?

Paulovics Henrietta: A könyv nagyon sok jó képet és fényképet tartalmaz, ez mindenképpen erőssége a kiadványnak. Több festmény is szerepel a könyvben, itt láttam először Konrád Ignác képeit. Nagyon tetszik a lóábrázolása, nagyon megszerettem a festményeit.

Van kedvenc galopp lovad?

Paulovics Henrietta: Imperiál, Kincsem és Overdose karrierjét ismerem jobban, a többi, régebben élt galopp lovat még nem annyira. Személyes kedvencem a közelmúlt egyik sztárja, Quelindo, akinek élőben szurkoltam a Kincsem Parkban többek között a Magyar Derby győzelmekor. Bár nem mindegyik rá tett fogadásom nyert, de jó volt látni, ahogy célba ér. Remekül szórakoztam, nagyszerűen éreztem magam a Kincsem Parkban.

Milyen egyéb személyes élményed van a galoppal, mint a leggyorsabb jármóddal?

Paulovics Henrietta: A legmeghatározóbb élményem az első terepgaloppozásom volt. Teljesen más érzés volt, mint a lovas pályán galoppozni körbe-körbe: a természetben nyugalom van, vágtat a ló, ki kell ülni, élvezni. Alig várom a tél végét, hogy a lovammal újra kimehessek a természetbe.

Milyen lovon lovagolsz?

Paulovics Henrietta: Rozsdásnak hívják az örökbefogadott, herélt lovamat. Nagyon nyugodt, jó példa rá, hogy amikor a fiammal 36 hetes várandós voltam, még rá mertem ülni. Nagyon jó közöttünk az összhang.

A családban más is lovagol?

Paulovics Henrietta: A lányom, Emma korábban díjugratott, most díjlovaglással foglalkozik. Az edzőváltását követően kipróbálta a díjlovaglást, amit megszeretett és azóta ezt a sportot űzi. Folyamatosan fejlődik, szép eredményeket ér el E1-ben és E8-ban.

Mi a célod, amit a lovaglásban el szeretnél érni?

Paulovics Henrietta: A lovaglás örök önfejlesztés, de leginkább azt szeretném elérni, hogy minél többet tudjak Rozsdással terepen lovagolni és sokáig legyen jó egészségben mellettem.

Galopp2018 750916

Itt kapható A magyar galoppsport története c. könyv

Hesp József - A magyar galoppsport története című könyvét keresd a Libri, Líra és Bookline könyvesboltokban, továbbá a Nagy Lovas Áruházban és a dunakeszi Horze Lovasáruházban, valamint versenynapokon a Kincsem Parkban. A könyv ára 11.990 Ft.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek