Elment a 20. század legjobb zsokéja, Lester Piggott

Lester Piggott Alagon ff

Már életében szobrot kapott Epsomban, amelyet Erzsébet királynő leplezett le, a napokban pedig Írország legrangosabb versenypályáján, Curraghban állították fel az őt ábrázoló alkotást.

86 éves korában elhunyt Lester Piggott, a világ leghíresebb és leginkább csodált zsokéja, aki az 1948-tól kezdve az 1990-es évek elejéig aratta győzelmeit elsősorban Angliában. A szomorú hír pillanatok alatt elterjedt az összes lehetséges lóversenyes fórumon, amelyeken kivétel nélkül rá emlékeztek a világ számos lóversenypályájához hasonlóan, így például aznap Franciaországban is fekete karszalaggal lovagoltak a zsokék. Az internetes felületek azóta is a képeivel, a róla szóló videókkal és emlékezésekkel vannak tele. A Racing Post, a világ leghíresebb lóversenyszaklapja a hír másnapján 16 oldalas mellékletet szánt neki. Az angol Racing TV két és fél órás műsorában szünet nélkül idézték fel pálya- és kortársak, ismerősök, kollégák, barátok a vele kapcsolatos történeteket, de az aktuális ír lóverseny-közvetítés alatt szintén a karrierje és az élete volt a fő téma, hiszen a szomszédos országban egyebek között három Derbyt is nyert. Ma pedig, amikor az angol lóversenyzés egyik legkiemelkedőbb versenyét, a Derby-t futják Epsomban, hivatalosan is egész nap rá emlékeznek.

Jéghegyben rejlő vulkán

A világhírnevét elsősorban ritka hosszú, aktív versenykarrierjét köszönhette, hiszen az első versenyét 12 évesen nyerte, az utolsót pedig amikor már betöltötte az 59-et. Kortársai azt mesélték róla, hogy soha nem lehetett tudni, hogy mit forgat a fejében. A versenyekben gyakran teljesen szokatlan és váratlan taktikával győzött, mert már a start előtt pontosan tudta, hogy a legnagyobb vetélytársai miként viselkednek a futam alatt. Ő lovagolt először igazán rövid kengyelben Angliában és viszonylag magas (173 cm) termetéhez igazodva – amiért meg is kapta „The Long Fellow” becenevet - kialakította a számára megfelelő stílust, amelyet mindenki megpróbált leutánozni. Zsokétársai egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy taktikai érzékét, gondolkodását, stílusát tekintve 20 évvel a többiek előtt járt különleges, ösztönös érzékének köszönhetően, amelyhez hatalmas versenyszellem társult. Emellett furcsa természete is számos történetet szült. John Gosden, sokszoros sampion tréner úgy nyilatkozott, hogy „Piggotthoz hasonló soha többé nem lesz". Majd hozzátette: "Lester egy rendkívüli és teljesen egyedi ember, illetve zsoké volt. Az 1970-es években ismertem meg, amikor Sir Noel Murlessnek és Vincent O'Briennek lovagolt. Mindent szavát itták és magukba szívták, ez azonban gyakran elég minimális volt. Lester nemcsak kimagaslóan tehetséges zsoké volt, akinek kivételes érzéke volt a lovaghoz, hanem különleges ember is volt. Angliában mindenkinek van egy hihetetlen története vele kapcsolatban.”

Lester Piggottot tavaly elsőként választottak be a brit lóversenyzés British Champions Series Hall Of Fame-jébe, vagyis a Halhatatlanok közé tavaly (idén a fedezőmén Galileót iktatják be.):

Utánozhatatlan karrier

Igazi lovas családba született 1935-ben, hiszen nagyapja, Ernie Piggott három Grand National-győztest lovagolt, és apja, Keith pedig zsokéként megnyerte a Champion Hurdle-t, trénerként pedig a legnagyobb dicsőséget jelentő ugróversenyt, a Grand Nationalt, emellett édesanyja is lovak között nőtt fel. Lestert sem érdekelte semmi más a lovakon és a versenyeken kívül. Így hamar nyeregbe is szállt. Első győztesét 1948-ban lovagolta a The Chase-ben (ugróverseny) Haydock pályáján 12 éves korában. Az első Derby-jét is nagyon korán, 18 évesen nyerte meg Never Say Die-vel 1954-ben, amivel akkoriban a legfiatalabb Derby-nyerő lovasnak számított.. Csaknem 50 éves versenykarrierje alatt összesen 4.493 győztest lovagolt csak Angliában, amellyel Sir Gordon Richards és Pat Eddery mögött a harmadik helyet foglalja el a lóversenyzés őshazájában. A nevéhez összesen kilenc Epsom Derby-győzelem, 30 angol klasszikus elsőség, 116 győzelem Ascotban, a királynő lóversenypályáján és 11 zsokésampioni cím is kötődik. Ő lovagolta az utolsó (1970) angol Hármas Korona nyerő lovat, a legendás Nijinsky-t. Szívesen versenyzett külföldön is, így sikeresen bejárta a világ nagy pályáit.

Miután 1985-ben visszavonult, rövid ideig trénerkedett, azonban ez a pályafutása hamar megszakadt, mert adócsalásért egy év börtönbüntetést kellett letöltenie. Ezután mindenkit megdöbbentve 54 évesen ismét nyeregbe szállt és még négy szezonon keresztül lovagolt. Ekkor sem maradt adós szenzációszámba menő győzelemmel, hiszen 1990-ben, közvetlenül a visszatérése után, Amerikában megnyerte a Breeders' Cup Mile-t Royal Academy-vel.

A karrierje képekben is itt látható:

Piggott Közép-Európában

Magyarországon egyszer járt, méghozzá 2009-ben, Overdose Kincsem Parki nagyversenyekor. Ezt a látogatást a magyar közönség Klimscha Albertnak köszönhette, ugyanis a magyar lovas még az 1960-as években Newmarketben Sam Armstrong idomárhoz került lovastanulónak, ahol Lester Piggott volt az istállólovas. Piggott egyébként Klimscha Albert édesapjának, aki akkoriban Németországban Batthyány Margit lovait trenírozta, lovagolt és nyert egy Német Derbyt 1963-ban Fanfarral.

Piggottot karrierje vége felé, az 1990-es ével elején Ausztriába és Szlovákiába is meghívták lovagolni, így az akkori szerencsés lóversenyrajongók élőben is láthatták a nyeregben.

Visszavonulása után is rendszeresen megjelent a nagy lóverseny-meetingeken, ahol a nézők és a szakmabeliek is mindig hatalmas lelkesedéssel fogadták.

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek