Eric Lamaze visszavonul a versenyzéstől

Ericlamaze1200

A legendás kanadai díjugrató, Eric Lamaze bejelentette, hogy hivatalosan is visszavonul a versenyzéstől.

Lamaze 2017 óta küzd agydaganattal, utoljára Calgaryban, a CSIO5* Sprouce Meadows versenyen szerepelt 2021 szeptemberében, ahol hozzásegítette a kanadai csapatot a győzelemhez a Nagydíjban. A verseny még csak arról beszélt, hogy egy kis pihenőre van szüksége, hogy az egészségével törődhessen.

2022 februárjában a kanadai díjugrató válogatott csapatkapitányává nevezték ki. Vezetésével a kanadai csapat második helyezett lett a wellingtoni CSIO4* Nemzetek Díjában, illetve a mexikói CSIO5* Longines FEI Díjugrató Nemzetek Díjában idén márciusban.

„Nagy szomorúsággal hozom ezt a döntést” – nyilatkozta az 53 éves lovas, akinek a floridai Wellingtonban és a belgiumi Brüsszelben van bázisa. „Egy részem nagyon dühös, mert abban a reményben küzdöttem a rákkal, hogy újra lovagolhatok, és összetörtem, amiért ez nem így lesz. Mindig azt mondtam, hogy a saját feltételeim szerint fogok nyugdíjba vonulni, amikor eljön az ideje. Az egészségi állapotom miatt azonban korábban kellett meghoznom ezt a döntést, mint ahogy elképzeltem, de a jó hír az, hogy még mindig megvan bennem a győzni akarás, és csapatkapitányként hozzájárulhatok a kanadai csapat és az általam szeretett sport sikeréhez.” Most arra szeretne fókuszálni, hogy tudását átadja a lovasoknak. „Mindig is szerettem oktatni, lovakat és lovasokat felkészíteni a nagyobb bajnokságokra. Minden lehetőséget meg fogok adni ezeknek a lovasoknak, amiket én megkaptam egykor és nagyszerű ötleteim vannak a jövőre nézve. Szeretném, ha minden kanadai versenyző tudná, hogy az ő álmaik az én álmaim is. Ha ők győznek, én is nyerek.”

Eric Lamaze Montrealban született, 1991-ben kezdett el nagydíj szinten versenyezni, a következő évben pedig beválogatták a kanadai csapatba. A nemzeti válogatott tagjaként szerepelt az 1994-es Lovas Világjátékokon Hágában. Hét egymást követő Lovas Világjátékokon lovagolt 1994 és 2018 között. Öt egymást követő Pánaerikai Játékokon képviselte Kanadát, 2015-ben Torontóban az aranyérmes kanadai csapat tagja.

2004-ben találtak egymásra legendás lovával, Hickstead-del (Hamlet x Ekstein). Három évvel később bekerültek a FEI ranglista első tíz helyezettje közé. 2008-ban egyéniben megnyerték az olimpiát és az ezüstéremhez segítették a kanadai csapatot. 2010-ben Lexingtonban bronzéremmel zártak és Hickstead megkapta a legjobb lónak járó díjat.

Lamaze 2016-ban Rióban egyéni harmadik helyezett lett Fine Lady 5 (Forsyth x Drosselklang II) nyergében.

2021-ben bekerült a kanadai sport hírességeinek csarnokába

„Olyan sok embernek szeretnék köszönetet mondani a pályafutásomért, különösen azoknak a lótulajdonosoknak, akik rám bízták lovaikat” – mondta Lamaze. „Nagyon szomorú vagyok, hogy meg kellett tennem ezt a bejelentést, ez az egyik legnehezebb dolog edigi életem során, ugyanakkor izgatott vagyok, hogy továbbra is részese lehetek annak a sportnak, amit szeretek.”

Forrás: Starting Gate Communications
Fotó: FEI/Richard Juilliart

Kapcsolódó cikk
Kommentek