Két helyszínen zajlott Nemzeti Vágta előfutam az ünnepi hétvégén

Festetics Vágta

Hétvégén megtartották a Nemzeti Vágta regionális előfutamainak soron következő versenyeit, a Festetics és a Muravidéki Vágtát.

A Festetics Vágta győzteseit a gyenesdiási Faludi-síkon avatták, ahol ezúttal Porva és a tavalyi győztes lovas, Szabó Nikolett bizonyult a legjobbnak.

A balatoni települések csatájában Szabó Nikolett aratott győzelmet Pipacs nevű lovával, így Porva is képviselteti majd magát a budapesti Nemzeti Vágtán. A dobogó második fokára a bükkösdi Arató Barna állhatott fel Napraforgóval, a harmadik helyezés pedig Bottlik Fanni vitte haza Hadfi Iram nevű lovával, Alsópáhokot képviselve. Végül negyedikként Tiszafüred színeiben Gyöngy Tamás és Luvly Jubly Luca kvalifikálták magukat a budapesti döntőbe.

A kishuszárok futamában a csemői Szerencsés Szandra és Sárkány nevű lova nyerték meg a versenyt, másodikként pedig Czene Leila Izabella és Herceg biztosították helyüket a döntőben, Kalocsát képviselve.

A Festetics Vágta fókuszában most is a magyar lovas kultúra és a hagyományőrzés állt. A Zala megyei rendezvényen az izgalmas futamok mellett kocsitoló verseny, csikós bemutató, és a helyi lovardák műsorai is várták a közönséget.

A 6. Muravidéki Vágtának Hosszúfalu adott otthont. A rendezvényt extrém nagy esőzések nehezítették, így nem volt könnyű dolga sem a szervezőknek, sem a versenyzőknek. Az elődöntők sikeresen lezajlottak, azonban a döntő futamokat végül a lovak és lovasok biztonsága érdekében nem tartották meg az este folyamán. Versenyigazgatói és szervezői döntés nyomán, valamint az egyenlő esélyek elvének figyelembevételével a döntő futamban végül mind a négy elődöntőből továbbjutó lovas ott lesz: Zsitkóc színeiben Somi Erik, Bíró József Hosszúfalut, Bíró Mihael pedig Domonkosfát képviselve, valamint a hídvégi Kocon Tamást is köszöntheti majd a közönség Budapesten.

Szintén a szervezői döntés, hogy a szlovén lovasok kvalifikációs versenyére a Nemzetközi Futamba egy későbbi időpontban kerül majd sor, amikor a pálya ismét alkalmas lesz a futamok megrendezésére.

A rendezvény az esős és változékony idő ellenére is nagy sikerrel zajlott: számos zenés és gyermekprogram, póni- és pusztaötös bemutatók, valamint kettesfogathajtó verseny is várta a helyszínre látogatókat.

Forrás és fotó: Vágta.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek