Losonczy Anikó: „Életem legjobb programját lovagoltam”

Losonczy A Doha L Kowalski

Losonczy Anikó és Dior S az előkelő ötödik helyen zárt a Dohában megrendezett CDI5* versenyen a Nagydíj Speciálban.

Losonczy Anikó és Dior S az Európa-bajnokságon nyújtott kiváló szereplésüknek köszönhetően kapott meghívást a február 24-26. között Dohában megrendezett CDI5* versenyre, ahol a 25 indulót számláló, igen rangos mezőnyben világ- és Európa-bajnokok között mutatkozhattak be.

A Nagydíj versenyszámban 67,5%-al a 18. helyet szerezte meg a magyar páros, ezzel az eredménnyel megszerezték az indulási jogot a Nagydíj Speciálba, ahol 69,4%-os értékeléssel az előkelő ötödik helyen végeztek.

„Maga a verseny nagyon nagy élmény volt. Az első versenynapon Dior egy kicsit meg volt illetődve, kicsit nehezebb volt lovagolni, be is csúszott pár hiba, de tisztességesen helytálltunk. A második napra azonban teljesen feloldódott. Nagyon jó érzés volt, szerintem életem legjobb programját lovagoltam, szerintem sokkal jobb volt, mint az Európa-bajnokságon, bár ott kicsivel több pontot kaptam. Nagyon szoros volt a verseny, a második és az ötödik helyezés között egy százalékon belül volt mindenki.

Nagyon elégedetten jöttem haza. Maximálisan elégedett vagyok a Diorral és a lovaglásommal, nagyon élveztem is a második napi programot.”

Losonczy Anikó és Dior Nagydíj Speciál programját itt nézheted meg »

A lovas még hazaérkezése után is csak szuperlatívuszokban tudott mesélni a versenyről: „Nagyon szuper volt, én még ilyen versenyen nem voltam” – mondta. Fantasztikus volt a szervezés, a lovak, lovasok és a lovászok utaztatása és elhelyezésre egyaránt.”

Dior szerencsére jól viselte a repülőutat, „frissen és üdén” érkezett a helyszínre, nem volt fáradt és stresszes, mesélte Anikó. „Akik tapasztaltabbak, mondták, hogy a repülést sokkal jobban viselik a lovak, mint a hosszú szállítást, ezt mostmár mi is alátámaszthatjuk.

Monumentális volt az egész létesítmény, a fedeles pedig akkora, mint egy focistadion, és természetesen klimatizált. Az istállók nagyon nagyok és szintén klimatizáltak. Hiába volt kint 29°C, az istállók sokszor szinte túl hidegek voltak. A helyszínen adtak, de a maximálisan bőségesen bármilyen takarmányból lehetett választani ingyen, ráadásként minden lónak hoztak naponta három kilogramm répát.

Doha Longines Arena

A lóápolók egy négycsillagos szállodában voltak elszállásolva alig néhány méterre az istállótól, a lovakhoz a nap 24 órájában bármikor bemehettek, így maximális felügyeletet tudtak biztosítani.

Mi, lovasok a városban kaptunk szállást egy ötcsillagos szállodában. Minden lovas, tehát a díjlovasok, díjugratók és a paradíjlovasok egyaránt itt laktak, a lovas világ legnagyobb sztárjaival találkozhattam. Ott volt például a díjugratók közül Ludger Beerbaum, Marcus Ehning, Denis Lynch, nagyon nagy élmény volt. Nem busszal közlekedtél, hanem amikor kiléptél a szállodából, egy Bentley, vagy egy Maserati várt ott. Az volt az érzésem, mintha meseországban lennék, most vissza kell térnem a realitás talajára.”

A koronavírus járvány azonban még erre a különleges utazásra is vetett némi árnyékot: „Indulás előtt minden lovasnak COVID tesztet kellett végeztetnie. Dorothee Schneider lova már a reptéren volt, amikor megérkezett a pozitív a teszteredménye, így nem repülhetett Dohába. Telefonon értesítették a repteret, hogy a lovát ne tegyék fel a repülőre. Ez nekem is nagy félelmem volt, hiszen a lovak sokszor előbb repültek, mint a lovasok. Dohában is többször teszteltek minket, így a hazautazás előtt is. Volt egy holland lovas, aki az utolsó napon a kűrben már nem tudott indulni, mert pozitív tesztje lett, karanténozták, nem is tudott időben hazautazni.

Nagyon szigorúan vették a járványügyi védekezést, negatív teszt és három védőoltás kell a beutazáshoz, és még így is kötelező két nap karantén érkezéskor. Mi külön eljárás alá estünk, esetünkben a karanténtól eltekintettek. Mindenkinek le kell töltenie egy nyomkövető appot, amit az utcákon rendszeresen ellenőriznek a rendőrök, és mindenhol maszkot kell viselni.”

És hogy mik a páros további céljai? Először természetesen egy kis pihenés következik. Dior március elsején éjjel kettőkor érkezett haza, így aznap csak sétálni mentek ki Anikóval terepre. Majd 3-4 nap könnyű egészségügyi mozgás következik és csak a jövő héten kezdenek újra edzeni. A páros legközelebb Olaszországban lép majd a négyszögbe egy háromcsillagos nemzetközi versenyen. De ez csak egy kisebb állomás az idei két nagy céljuk felé vezető úton: „Az egyik az, hogy Aachenbe meghívást kapjak, mert magyar lovas ott még nem indult az ötcsillagos nemzetközi versenyen, a másik pedig a világbajnokság augusztusban, amire már megszereztük a minősülést. Szeretnék a lehető legjobban felkészülni és a lehető legtöbb nagy versenyen jól szerepelni, hiszen minél több ilyen eseményen állunk helyt, annál nagyobb az esély a következő meghívásra a világ valamely jelentős megmérettetésére.”

Losonczy A Doha L Kowalski 2

CDI5* - eredmények:

Grand Prix

  • 1. Patrik Kittel - Touchdown - 77.652% (Svédország)
  • 2. Dinja Van Liere - Hermès - 77.522% (Hollandia)
  • 3. Hans Peter Minderhoud - Dream Boy - 77.152% (Hollandia)
  • 4. Henri Ruoste - Kontestro DB - 77.087% (Finnország)
  • 5. José Antonio García Mena - Divina Royal - 74.609% (Spanyolország)
  • 6. Carina Scholz - Tarantino - 74.305% (Németország)
  • 7. Morgan Barbançon - Sir Donnerhall II OLD - 72.478% (Franciaország)
  • 8. Charlotte Defalque - Botticelli - 71.326% (Belgium)
  • 9. Thamar Zweistra - Hexagon's Ich Weiss - 70.956% (Hollandia)
  • 10. Tommie Visser - Genesis Begijnhoeve - 70.522% (Hollandia)
  • 11. Larissa Pauluis - Flambeau - 70.196% (Belgium)
  • 12. João-Victor Marcari Oliva - Escorial Horsecampline - 70.065% (Brazília)
  • 13. Jill Hollweg-De Ridder - Whitney 341 - 69.696% (Németország)
  • 13. Borja Carrascosa - Laponia - 69.696% (Spanyolország)
  • 15. Yessin Rahmouni - All at Once - 69.478% (Marokkó)
  • 16. Domien Michiels - Intermezzo van het Meerdaalhof - 68.587% (Belgium)
  • 17. Jean Philippe Siat - Lovesong - 67.565% (Franciaország)
  • 18. Losonczy Anikó - Dior S - 67.5% (Magyarország)
  • 19. Alejandro Asencio Méndez - Focus - 66.413% (Spanyolország)
  • 20. Wejdan Majed A M Al Malki - Mango Jacaro - 64.826% (Katar)

Grand Prix Special

  • 1. Tommie Visser - Genesis Begijnhoeve - 71.787% (Hollandia)
  • 2. Charlotte Defalque - Botticelli - 70.405% (Belgium)
  • 3. Jill Hollweg-De Ridder - Whitney 341 - 70.255% (Németország)
  • 4. João-Victor Marcari Oliva - Escorial Horsecampline - 69.575% (Brazília)
  • 5. Losonczy Anikó - Dior S - 69.404% (Magyarország)
  • 6. Jean Philippe Siat - Lovesong - 69.234% (Franciaország)
  • 7. Wejdan Majed A M Al Malki - Mango Jacaro - 63.681% (Katar)

Fotó: Lukasz Kowalski

Kapcsolódó cikkek
Kommentek