Norbert Nuxoll tartott edzőtábort a jövő díjugrató nemzedékének

N Nuxoll 1200

December 13-14. között Norbert Nuxoll, az NLSF Program vezetőedzőjének irányításával edzőtábor lebonyolítására került sor a Nemzeti Lovardában. A továbbképzésre azon harminc év alatti lovasok – a jövő nemzedéke – kaptak meghívást, akiknek a teljesítményében megvan az esély arra, hogy 2023-ban - utánpótlás vagy felnőtt - Nemzetek Díjában, vagy kontinensviadalon vegyenek részt. A sportolók az NLSF Bizottság által a német partnerrel egyeztetve kerültek kiválasztásra.

Norbert Nuxoll világszinten ismert és elismert szakember. Német bajnok csapatban, több Nemzetek Díja és nemzetközi Nagydíj győzelem fűződik a nevéhez. Kiváló lovai: Santana, Dollar-Girl, Lady Weingard, Argentína, PS-Dynar Star stb., aki benne van a díjugratás világában, annak ezeket a neveket nem kell bemutatni. Együtt dolgozott Franke Sloothaakkal, Thomas Frühmannal, Alwin és Paul Schokemöhlével.

1997-óta Paul Shockemöhle istállójában dolgozik edzőként. Tanítványai többek között Joy Chan (4. hely Ázsiai Játékok, Doha Qatar, 2006.) és Jasmine Chen (3. hely Ázsiai Játékok, Doha Katar, 2006., 5. hely Ázsiai Játékok, Guangzhou Kína, 2010., részvétel a Lovas Világjátékokon, Kentucky USA, 2010) Ezeken kívül Gregory Wathelet, Andreas Kreuzer is dolgozott vele és a listát estig lehetne folytatni. Csapatok, amelyeket edzett:

  • Szíria: 2007/2008-ban két Nemzetek Díjában 1. helyezés, 3. hely a Pánarab Játékokon, Kairó, Egyiptom, 2007.
  • Mexikó: 3. hely a 2011-es Pánamerikai Játékokon, 2012-es olimpiai játékokon való részvétel.

Edzőként az ukrán csapat, majd részben a japán olimpiai csapat felkészítő munkáját is vezette, és most a magyarokkal dolgozik.

Vele készített interjút a Lovasaink útja az olimpiára oldal:

Két napot töltött olyan lovasainkkal, akik eredményesen versenyeznek korosztályukban és kétcsillagos versenyeken. Mi a véleménye róluk, mik az erősségeik és mik a javítandó feladatok?

Norbert Nuxoll: Nagyon pozitívan csalódtam ezekben a lovasokban, sokkal jobb lovaglásokat láttam, mint amire számítottam. A 12 páros első nap gimnasztikai feladatokat oldott meg, rudakon dolgoztunk, és este a látottak, tapasztaltak alapján kiértékeltem a napi munkát. Másnap pályarészleteket, kombinációs feladatokat lovagoltattam velük. Tehetséges lovasok, jó érzékkel és megfelelő tapasztalattal rendelkeznek. Eredményeiket nézve és azok alapján, amit láttam, korukhoz képest tapasztalt lovasok.

Mostanra már több hónapja dolgozik olyan lovasainkkal, akik az olimpiai kvalifikációra készülnek, hogyan látja fejlődésüket és milyen további tulajdonságaikon kell javítani az eredmény elérésének érdekében?

Norbert Nuxoll: Nagyon sokat fejlődtek a lovasok. Ha szisztematikus munkát végeznek, akkor azok, akik ebben a rendszerben dolgoznak – hiába már a felnőtt korosztályhoz tartoznak, sok versenyen vannak túl, és komoly tapasztalatokkal rendelkeznek – ezek ellenére is tudnak fejlődni. A részleteken, apró dolgokon kell velük folyamatosan dolgoznunk azért, hogy az olimpiai kvalifikációra minden a lehető legjobban működjön. Folyamatosan zajlik a lovak próbája, ha már összeállt egy páros, ott is számítani lehet ló-lovas cserére, nem biztos, hogy ugyanazzal a lóval fejezik be a Sunshine Tourt, mint amellyel elkezdték.

Mindenki tudja, hogy egy jó ló elengedhetetlen ahhoz, hogy elérjük a céljainkat. Mit gondol, milyen további tulajdonságokkal kell rendelkeznie a lovasoknak is?

Norbert Nuxoll: Igen, nagyon fontos a jó ló, enélkül nehéz ez a dolog. A lovasnak pedig szigorúan tartania kell magát az általa kitűzött célokhoz. A szorgalom elengedhetetlen, nagyon-nagyon fontos, és nagyon fontos az, hogy fegyelmezett legyen a lovas és céltudatos, mert csak így tudja elérni azokat a célokat, amelyeket kitűzött maga elé.

Sok lovasunk edző nélkül dolgozik a mindennapok során. Mekkora az edző szerepe abban, hogy nemzetközi eredményeket érjen el a lovas?

Norbert Nuxoll: Komoly szerepe van, mert mindenkire rá kell nézni. Földről gyakran az ember egyrészt máshogy látja a dolgokat, másrészt pedig több olyan hibát és annak a forrását, okát tudja érzékeli, amire a lovas magától lovaglás közben nem jönne rá. Minden komoly lovas edzővel dolgozik, lehet, hogy nem minden nap, de készülve a versenyekre igen. Nagyon-nagyon fontos az, hogy legyen valakinek edzője, főleg a fiatalabb korosztálynak.”

Kiváló hír az is, hogy az NLSF programtól függetlenül az edzőtáboron látottak alapján két felajánlás is érkezett. Egyik Szentirmai Ferenc olimpikontól, a másik pedig a Schockemöhle Istállóból. Akár tréningezési-továbbképzési és munkavállalási szempontból, vagy akár csak tréningezési-továbbképzési szempontból, a két istálló ajtaja mostantól nyitva áll ezek előtt a lovasok előtt.

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek