Stanislav Georgiev nyerte a 100. Magyar Derbyt, trénerként pedig duplázott

President og

A bolgár születésű, de hosszú évek óta Magyarországon élő idomárlovas, Stanislav Georgiev nyerte az idei, 30 millió forint összdíjazású 100. Magyar Derbyt saját idomítottjával, Presidenttel. A sampion tréner nemcsak a győzelmet ünnepelhette, hanem a második helyet is Maximnak köszönhetően. Vonczem Gabriella interjúja:

Régen nem láttalak ennyire felszabadultan örülni, ilyen hosszan mosolyogni, mint az idei Derby-győzelmed után. Volt ennek valami különleges oka azon kívül, hogy egy ilyen siker után természetesen mindenki nagyon boldog?

Stanislav Georgiev: A Derbyre való felkészülés mindig izgalmas, habár valójában ez is ugyanolyan verseny, mint a többi. A lovak miatt nyugodt voltam, mert tréningben jól dolgoztak, egészségesek voltak. Az utolsó két hét azonban nagyon stresszesen alakult a számomra, mert meghalt az édesapám és hirtelen haza kellett utaznom Bulgáriába. A Derby megnyerése után tudtam igazán felszabadulni. Habár nem vagyok egy mosolygós típus, de úgy éreztem, hogy most végre ki lehet engedni a felgyülemlett „gőzt”.

S Georgiev president derbygyozelem 2
Ünneplés a Derby-győzelem után

Hogyan élted át belülről a versenyt?

S.G.: Előzetesen azt gondoltam, hogy a start után a mezőny közepén helyezkedek, de ezt a tempótól is függővé tettem. President nem szereti, ha verseny közben erőltetik és túl nagy iramot kérnek tőle. Tréningben azt mutatta, hogy nagyon jó végspeeddel rendelkezik, amihez azonban meg kell spórolni az energiát. Ezúttal az első 400 méteren nagyon erősnek éreztem a tempót, ezért hagytam, hogy nyugodtan lábra kapjon. Ezután utolértem a mezőnyt és teli kézből utaztam mögöttük. Majdnem végig a harmadik-negyedik nyomvonalon haladtunk, mert szerettem volna ideálisan helyezkedni, azaz a befutóban az adott helyzettől függően akár belülre, akár kívülre menni. A célegyenesben szerencsére szabad utat találtunk és a ló igazolta is a kitűnő végsebességét, vagyis az utolsó 400 méteren nagyon elindult és könnyen nyertük a versenyt. Egyébként ő olyan típusú ló, aki ha az élre kerül, akkor mindig csak annyit megy, hogy tartsa a vezető pozícióját, soha nem fog óriási különbséggel nyerni.

Milyen természetű ló President tréningben és versenyben?

S.G.: A Tai Chi apaságú telivérek általában nem egyszerűek, sokszor önfejűek, nem kedvelik a többi ló társaságát, de vele szerencsére nincsenek gondok, sőt nagyon szereti a babusgatást a bokszban is. Burai Mihály a lovásza, aki nagyon szereti, és az utazásoknál is mindig ő kíséri. Tréningben és verseny előtt is nyugodtan viselkedik, csak a startgépben kell jobban odafigyelni rá, mert addigra már elég izgatottá válik. Versenyben is nagyon jó lovaglás, könnyű vele bárhova helyezkedni, nem húz túlságosan, nem is lustálkodik, jól utazik és adja a tudását, amikor a finisre kerül a sor.

A győzelme a közönség számára is meglepetést okozott, hiszen a jó kétéves szezonja után idén a Kincsem Parkban csupán egy negyedik és egy negyedik és egy ötödik helyet sikerült elérnie. Ezek után hogyan tudott a Derbyben mindenkinél jobb lenni?

S.G.: Az év első felében a Nemzeti Díj után, ahol ötödikként ért célba, egészségi problémákkal küzdött, ami arra a futására is kihatott. Ezután kezelnünk kellett a lábát és csak óvatosabban tudtuk készíteni. A Derby előtt egy hónappal az Ostinato Díjat egy könnyű, felhozó versenynek szántuk a számukra. A cél az volt, hogy a csúcsformáját a Derbyre érje el.

President
President

A verseny után a hivatalos eredményekben olvasható, hogy President a bal első lábára megsérült. Mi történt?

S.G.: Az egész szezon alatt nagyon oda kellett figyelnünk a lábára. Az állatorvosunk folyamatos segítségével viszont tökéletes állapotban tudtuk a Derbyben starthoz állítani. A verseny azonban megviselte. Két héttel a Derby után meg is műtötték és eltávolították azt a csontdarabot, amelyet az egyenítőszalag kitépett. Az orvos tanácsára a tervek szerint a következő négy hónapot pihenéssel tölti, vagyis idén már biztosan nem fog futni. Az állatorvosunk viszont azzal biztat, hogy ha minden jól alakul, akkor több mint 90 százalékos az esélyese annak, hogy jövőre ismét versenyezhet. Ezután persze továbbra is óvatosan kell majd vele bánni, nem lehet túl sűrűn futtatni és inkább puha pályán kell starthoz állítani.

Az Intergaj Istálló tulajdonosai Faust 2020-as Magyar Derbyben aratott győzelme után másodszor nyerték el a trófeát. Hogyan ünnepeltetek?

S.G.: A tulajdonosok elég visszafogottak voltak. Biztosan nagyon örültek, de talán meg is lepődtek, mert az előzetes futások után nem vártak győzelmet.

President az egyetlen lovuk nálad?

S.G.: Nem, áll nálam egy csikójuk is. Tavaly ősszel Írországban a Goffs yearling árverésén vettünk egy Highland Reel apaságú mént 14 ezer euróért. Szerintem jó kis ló lesz.

Hogy került hozzád President?

S.G.: Eredetileg a Sevar Istálló lova volt. A tulajdonosa egy Németországban élő bolgár tenyésztő és futtató, Yusuf Kasim, aki vemhesen vásárolta meg President anyját, majd nála született meg a csikó. Először Bulgáriában került tréningbe, de nagyon kicsinek, gyengének tartották és inkább elhozták hozzám. Így kétévesen májusban érkezett meg Alagra. Tényleg kicsi volt, ezért nem siettünk vele, azonban július végén, augusztusban a tréningmunkákban – ahogy a szakmában mondjuk – elkezdte mutatni magát. Azt terveztük, hogy szeptember elején Milánóban futunk vele, azonban a rendezők törölték a versenynapot, így akkor döntöttünk el, hogy a Kincsem Parkban a Blaskovich Ernő Emlékversenyben állítjuk starthoz. Ezt a versenyt meg is nyerte. Ezután keresett meg minket az Intergaj istálló tulajdonosa, hogy eladó-e a ló. A bolgár tulajdonosa sokáig gondolkodott az eladáson, végül aztán megvált tőle, hiszen President anyja továbbra is az övé, tenyészt vele és született is már Presidentnek egy teljes testvére, aki idén ősszel érkezik majd hozzám tréningbe.

President átvette a vezetést
President átvette a vezetést

A Derbyen nemcsak a győzelmet sikerült megszereznie az istállódnak, hanem a második helyezett telivér, Maxim, illetve a nyolcadikként célba ért Régi Csibész is nálad készül. Hogyan értékeled az ő futásukat?

S.G.: Maximmal nagyon meg vagyok elégedve, nagyon jól futott, viszont a lovaglása nem tetszett. Úgy érzem, hogy Tomas Lukasek, aki egyébként kiváló, tapasztalt zsoké, ezen a napon nem érzett rá a lovaglására. A verseny előtt azt kértem tőle, hogy Maximmal helyezkedjen egy másik ló mögé, ahol a ló elengedetten utazhat, majd pedig használja ki a 400 méteres jó speedjét. Ő viszont végig a mezőny szélén ment vele és talán korán is indította, így a ló a verseny során nem tudott egy kicsit sem megpihenni, levegőhöz jutni.

Milyen további terveid vannak vele?

S.G.: Maxim szerencsére egészségesen zárta a versenyt. Keressük a következő versenyét. A Kincsem Parkban nem igazán találok neki megfelelőt, mert a Szent István Díjban nagy súlya lenne. A Kisbér Díjban pedig az istállótársa, Sambo indul majd. Elképzelhetőnek tartom, hogy legközelebb Németországban, Berlinben áll majd starthoz, majd pedig szeptember első hétvégéjén szóba jöhet Isztambul is. Itt ezen a hétvégén rendezik az International Racing Festivalt. Úgy gondolom, hogy a 2400 méteres nemzetközi Bosphorus Cupban lenne esélye a jó szereplésre.

A másik lovad, Régi Csibész nyolcadik helyét mennyire tartod reálisnak?

S.G.: Az ő lovaglásával sem vagyok elégedett, mert előzetesen nem volt szó arról, hogy a zsoké az élre álljon vele és ilyen erős tempót diktáljon. Azt gondolom, hogy ha ideálisan lovagolják, az első ötben végzett volna. Vele azt tervezzük, hogy a következő versenye a Szent István Díj lesz, ahol Maximmal ellenétében számára kedvező a súlybeállítása. Ezután szeptember 18-án az Osztrák Derbyt néztük ki neki.

A Derby keretprogramjában az öt nagyversenyből hármat a nálad álló lovak nyertek. Amellett, hogy bizonyára nagyon örültél neki, milyennek láttad a versenyüket, a teljesítményüket?

S.G.: Eggi’s Choice a mérföldes versenyt nyerte jó futással. Télen kiheréltük, ami után sokat változott, így versenyben sokkal elengedettebb. Szerintem ezért hosszabb távon is jól beosztható, eredményes lehet. Vele a Kisbér Díjban futunk legközelebb, majd utána Kincsem vagy az Imperiál Díjat vesszük célba. A csikók Patay Sándor Emlékversenyében Százados Úrral is nagyon meg vagyok elégedve. A Magányos Díjban Dariya is könnyen győzött. Ő a Magyar Kancadíjban fog futni legközelebb, majd Isztambulba, a nemzetközi versenyekre vinnénk ki.

Dariya Maganyosdij
Dariya győzelme a Magányos Díjban

Összesen hány lóval dolgozol most?

S.G.: Mintegy 60 telivér felkészülését irányítom. Ennél többet már nem is szeretnék, sőt lassan elkezdjük a szelektálást is, hiszen rövidesen kezdődnek az árverések és érkezik az új generáció.

Találsz elegendő lovast és lovászt ilyen sok lóhoz?

S.G.: Igen, szerencsére. Úgy gondolom, hogy nagyon jó csapattal dolgozok együtt az istállóban, akik közül a legtöbben már évek óta velem dolgoznak és már összeszoktunk. Ezúton is szeretném nekik megköszönni a lelkiismeretes munkájukat, hiszen a siker mindig csapatmunka eredménye. Ezenkívül nagyon köszönöm a lótulajdonosoknak is a bizalmat!

További sok sikert kívánunk!

Kapcsolódó cikkek
Kommentek