Stanislav Georgiev megvédte a sampioni címét a galopp zsokék és az idomárok között is

S Georgiev og

A galoppversenyek két legfontosabb bajnoki címét, a zsoké és az idomár sampionátust tavaly után ismét Stanislav Georgiev nyerte el 2021-ben. Az utánpótláslovasok küzdelme igazi pezsgést hozott több új, fiatal tehetség feltűnésének köszönhetően. Velük szemben az amatőr- és az ugrólovasoknál rutinos lovasok, Májer Cintia és Osztényi Zoltán nyertek éltükben először sampionátust.

Az év legizgalmasabb csatáját a klasszikus zsokésampionátus hozta, hiszen csak az utolsó, a 32. versenynapon dőlt el, hogy ki lesz a bajnok. Az addig vezető Stanislav Georgievet a záró versenynap előtt annyira megközelítette Nagy Tamás, hogy egy győzelemre olvadt a különbség köztük. Végül a november 27-i kapuzárón a címvédő két elsőséget szerzett, míg a trónkövetelő egyet, így a bolgár születésű, 40 éves lovasnak immár – 2010, 2012, 2013, 2016, 2020 után – a kilencedik magyar lovas bajnoki címét sikerült megszereznie. A sampion zsoké az előző évekhez hasonlóan a nagyversenyekre koncentrált, amelyekben többségében a saját idomítású lovain ült és akikkel nagyon eredményesen versenyzett, hiszen minden harmadik lovaglását győzelemmel zárta. A legtöbb elsőségét a pálya legjobb sprinterének, a négyéves kancának, Vain Hope-nak köszönhette (a borítóképen).

A sampion nyomában

A zsokék bajnokságában a második helyen végzett Nagy Tamás. Kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, hiszen könnyű súlya ellenére erős, kiválóan ül a lovon, elég nagy rutinra tett szert, ráadásul lovas családban nevelkedett, hiszen édesapja, Nagy Tihamér tehetséges zsoké volt, illetve nagybátyja, Nagy Lajos 2008-ban ugrósampioni címet nyert. A karrierje nagyon szépen indult, hiszen tizenévesen Hazafi Díjat nyert (2007-ben Kokainnal). Később, 2018-ban Esti Fénnyel megnyerték a Magyar Derby-t, valamint Kincsem Díjat is. Idén egy év kényszerpihenő után kiváló formában tért vissza és duplázni tudott a Magyar Derby-ben Shy Boy-nak köszönhetően. Elsősorban saját trénere, Zaláné Nyulasi Fruzsina foglalkoztatta, de a Telivér Farm lovait készítő Deján Davidovic-csal is kiválóan együttműködtek. A legtöbb elsőséget, nevezetesen négyet is a Telivér Farm lovával, Szokatlannal szerezte.

Nagy Tamás
Nagy Tamás

A harmadik hely a tavalyi ezüstérmes lovasnak, ifj. Kozma Istvánnak jutott, aki hatalmas rutinjával és megbízhatóságával emelkedett ki. A legszebb győzelmeit Báthory-val, Silver Pepperrel és Seventy Smile-lal aratta.

A két legeredményesebb női lovas az előző évhez képest helyet cserélt a statisztikában, habár mindketten 15 győzelmet arattak. A kevesebb lovaglása ellenére azonban mégis több második helyet szerzett Gönczi Rebeka, mint Suták Csenge, így övé lett az előkelőbb pozíció.

Legjobblovasok2021

Az új bajnokok

A lovasutánpótlás zsokék, azaz 40 versenyt nem nyert zsokéjelöltek és lovastanulók versenyében izgalmas csata bontakozott ki három fiatal, Kolumbán Örs, Kovács Milán és Panyi Mátyás között. Végül a legfiatalabb, és versenyekben csupán tavaly óta lovagló Kolumbán Örs tudott a legtöbb alkalommal győzni és ezzel megszerezte első utánpótláslovas-sampioni címét.

Kolumbán Örs
Kolumbán Örs családja lovának győzelme után

A 2021-es szezonban összesen hat gátversenyt rendeztek a Kincsem Parkban, ami annyit jelent, hogy a májustól októberig minden hónapban rendeztek egy-egy futamot. A legtöbb lovat indított Suták János idomár és rendszeres lovasa, Osztényi Zoltán magabiztosan nyerte az ugrószakág két sampionátusát.

Suták János és Oszényi Zoltán
Suták János idomár és rendszeres lovasa, Osztényi Zoltán
Ugrolovasok2021
Ugroidomar2021

Az amatőrlovasoknál is új sampiont avattak Májer Cintia személyében. A negyedéves jogászhallgató 2014 óta lovagol versenyben. Idén eddigi pályafutása során lovagolt és győzött a legtöbbször. A második helyen a hosszabb szünet után visszatért Süki Laura végzett két győzelemmel, míg a dobogó harmadik foka a szintén nagyon fiatal Takács Eszter Cseperkének jutott.

Amatorlovasok2021

Újabb Georgiev-év

Az idomároknál elmaradt az előző évi nagy csata, aminek több oka is van. Az egyik, hogy Stanislav Georgiev viszonylag nagy és jó lóállománnyal rendelkezik, illetve a lovaiból képes a maximumot kihozni. Így a szezonban elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy senki sem tudja veszélyeztetni a vezető, majd év végén az első helyét az idomárok sampionátusában.

Az istállójának a legtöbb pénzdíjat, 9,56 millió forintot a hároméves Eggi’s Choice kereste. Az ír születésű mén megnyerte a Nemzeti és az Alagi Díjat is, illetve második helyet szerzett a Magyar Derbyben, valamint a Kincsem Díjban és harmadikként ért célba a St. Legerben. Vain Hope is jelentősen – 7,5 millió forinttal – hozzájárult a tréner elsőségéhez, de Golden Sea 5,2 millió forintos keresete is sokat nyomot a latba.

Stanislav Georgiev
Stanislav Georgiev az egyik legnagyobb idomári győzelmét Golden Sea-vel aratta a Milleniumi Díjban

A második helyet a Kaukcson dolgozó Zaláné Nyulasi Fruzsina érdemelte ki, akinek a legnagyobb sikert és a legtöbb nyereményt (8,94 millió forintot) Shy Boy hozta a Magyar Derby, valamint a Kisbér Díj megnyerésével. A harmadik hely az idomároknál a sokszoros trénersampionnak, Kovács Sándornak jutott. Ehhez a Magyar Kancadíjat nyert és a Hazafi Díjban második Diadora Sts segítette hozzá legnagyobb mértékben, 3,91 millió forinttal. Rajta kívül a családja saját tenyésztésű és tulajdonú Simple The Bestje és a hűséges, „öreg” Báthory nyert még 2 millió forint feletti összeget az idomárnak.

Idomarok2021

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek