Top lovasok tanácsai a jövő csillagainak

Harry Charles fei og

A FEI a világ legjobbjait kérdezte meg arról, mit tanácsolnának a fiatal, feltörekvő lovasoknak. Lássuk, mit javasolnak azok a lovasok, akiket rendre a világ legrangosabb versenyeinek eredményhirdetésein láthatsz!

Légy nyitott a kritikára

Sonke Rothenberger tud egyet s mást a sikerről. Mint mondja, bármilyen szinten is lovagolj, a siker kulcsa mindig az, hogy légy kész elfogadni a kritikát. Ahhoz, hogy a csúcsra törj, folyamatosan tanulnod és fejlődnöd kell, újabb és újabb kihívások elé állítva magadat. Az építő kritika iránti nyitottság megadja a lehetőséget, hogy javíts a lovaglásodon.

Légy céltudatos

Piggi French szerint, ha elég elszántan akarsz valamit, sikerrel jársz majd. Ezért higgy magadban, kövesd az álmaidat és légy kész arra, hogy keményen, de tényleg nagyon keményen dolgozz azért, hogy elérd a célodat, javasolja.

Kent Farrington kiemeli a kitartás és állhatatosság fontosságát is, mondván, a lovassport természetéből adódóan sok kétséggel jár. Nap mint nap kétségek merülnek majd fel benned, hogy elég jó vagy-e, ez a lovaglás része. De túl kell lépned a kétségeiden és félre kell tenned őket.

Nem elég, ha jól lovagolsz

Természetesen sosem leszel sikeres lovas, ha nem lovagolsz jól. De Pippa Funnell arra hívja fel a figyelmedet, hogy nem elég, ha Te vagy a világ legjobb lovasa. Empátiával és megértéssel kell közelítened minden egyes lóhoz, hogy megtaláljátok a közös hangot és harmonikus legyen a közös munka.

Pippa Funnell fei
Fotó: FEI/Libby Law Photography - Pippa Funnell és Billy Walk On a devoni Bicton Parkban a verseny CCI5*-L kategóriájának terepszakaszán 2021-ben

Ragadj meg minden lehetőséget a tanulásra

Napi egy óra edzés a lovadon nem tesz top lovassá – emeli ki Scott Brash. Mindig keresned kell a tanulás lehetőségét. A legsikeresebb lovasok megfigyelése a melegítőpályán például számára nagyon hasznos volt, de tanulási lehetőség mások edzésének megfigyelése, eredményes lovasok szokásainak ellesése és az is, ha kérdezel tudásod bővítése érdekében.

Kulcsfontosságú a következetesség

Gemma Tattersall azt mondja, gyerekként minden nap lovagolt, akár esett, akár fújt. Azoknak, akik szeretnének bekerülni a legjobbak közé, a következetesség és elhivatottság a kulcs. Ha következetesen és keményen dolgozol, a jövődet alapozod meg. Ez úgyanúgy vonatkozik arra, amikor tervszerűen, napról napra haladva idomítod a lovadat, mint amikor másoknak kell lovagolnod és bemutatnod a megbízhatóságodat, vagy amikor olyan szerencsés vagy, hogy jó edzési, illetve tanulási lehetőséget kapsz. És ne feledd, a lovak a szokások, az állandóság megszállottjai. Az állandóság fél siker.

Fejben dől el

A top sportolók sikere nem csak a fizikai felkészültségükön múlik. Minden sportban nagy mentális erő szükséges, hogy túllépj a nehézségeken.

Harry Charles azt vallja, a mentális felkészültség sikerének egyik legfontosabb összetevője. De ennek türelemmel kell párosulnia. Millió különböző lehetséges szcenárió van, amelyekben a türelem a legjobb lovasok erénye – emeli ki. Légy kész rászánni az időt, amire lovadnak szüksége van a fejlődéshez, kivárni a megfelelő lehetőségeket, vagy türelmesen rehabilitálni lovadat egy sérülés után.

Munkaetika

A lovasok nagy többsége kiemeli a munkaetika fontosságát. Jos Verlooy szerint ez a lovas sikerének legfontosabb része, ami azt is jelenti, hogy kész vagy keményen dolgozni a céljaidért. Harry Charles megemlíti, hogy a munkaetika nem csak lóháton fontos, hanem a pályán kívül is, hogy például az edzőteremben is helyt állsz, hogy folyamatosan fejlődj.

Figyelj a lovadra

A legsikeresebb lovasokban egy dolog biztosan közös: odafigyelnek a lovukra. Akár arról van szó, hogy vissza kell lépni egy versenytől, mert a ló nincs igazán jó formában, vagy az adott ló számára megfelelő megoldást kell találniuk egy idomítási problémára, fontos, hogy a ló legyen a top prioritás. A ló nem sporteszköz, hanem legfontosabb partnered egy fárasztó, kemény sportban. Mint minden jó partnerség esetében, a kommunikáció folyamatos és kölcsönös kell, hogy legyen.

Scott Brash fei
FEI / Massimo Argenziano - Scott Brash és Hello M'lady, a FEI Díjugrató Világkupa™ veronai etapjának győztes párosa

Forrás: FEI
Borítókép: FEI/Jon Stroud - Harry Charles és Stardust, a Longines FEI Díjugrató Világkupa™ 2021/2022 Nyugat-európai Liga londoni állomásának győztes párosa

Kapcsolódó cikkek
Kommentek