Díjugratás: Steve Guerdat az Európa-bajnok

Sguerdat eb2023

A milánói San Siro versenypálya adott otthont az idén a 37. alkalommal megrendezett Díjugrató Európa-bajnokságnak. 24 ország 85 lovasa érkezett az olasz városba, a csapatversenyben 15 nemzeti különítmény indult.

A csapatverseny végeredménye egészen az utolsó lovasig nyitott volt. Végül a svéd díjugratók folytatták sikersorozatukat, és ismét a dobogó tetejére álltak. A csapat tagjai: Jens Fredricson - Markan Cosmopolit, Henrik von Eckermann - Iliana, Wilma Hellström - Cicci BJN, Rolf-Göran Bengtsson - Zuccero. Az első fordulót két, a másodikat három hibátlan lovaglással zárta a csapat. Svédország lovasai 2021-ben megnyerték az olimpiát, 2022-ben a világbajnokságot, most pedig a kontinensviadalon is maguk mögé utasítottak mindenkit.

Írországé a második hely, a csapat tagjai: Michael Duffy - Cinca, Eoin McMahon - Mila, Trevor Breen - Highland President, Shame Sweetnam - James Kann Cruz.

Ausztria lovasai zártak a harmadik helyen, a csapatban jó néhány ismerős nevet láthatnak azok, akik követik a hazai rendezésű nemzetközi versenyek híreit: Max Kühner - Electric Blue P, Gerfried Puck - Equitron Naxcel V, Katharina Rhomberg - Cuma, Alessandra Reich - Oeli R. Az osztrák csapat ezzel az eredménnyel történelmet írt, az országnak ez az első Európa-bajnokságon szerzett csapat érme díjugratásban.

A nagy esélyes németek reményei az utolsó pillanatokban foszlottak semmivé. Marcus Ehning ugyanis visszalépett az indulástól, mert ménje, Stargold, miután az istállóban megijedt, majdnem elesett, nem teljesített a tőle megszokott módon. Az így felálló, Philipp Weishaupt - Zineday, Jana Wargers - Limbridge, Gerrit Nieberg – Ben összeállítású csapat végül a negyedik helyen zárt.

Az egyéni döntő sem volt izgalmaktól mentes, teljesen borult a papírforma. A győztes a svájci Steve Guerdat és a tízéves Selle Français kanca, Dynamix de Belheme lett (a borítóképen). A párosnak az öt pálya során egyetlen verőhibája sem volt. A 41 éves lovas 2012-ben győzött Londonban, majd 2018-ben a világbajnokságon Tyronban, de ez az első egyéni érme Európa-bajnokságon. Második a német Philipp Weishaupt és a kilenc éves Zineday egy verőhibával. A francia Julien Epaillard - Dubai de Cedre páros két hibátlan pályával a hetedikről a harmadik helyre ugratott. Negyedik Ben Maher és Faltic, ötödik pedig az addigi éllovas svéd Jens Fredricson, hatodik csapattársa, Henrik von Eckermann és Iliana.

Eb 2023 csapat
A győztes svéd csapat

A magyar csapat Horváth Balázs szövetségi kapitány vezetésével vett részt a kontinensviadalon.

Csapat:

  • Mráz Tamás – BN Silver
  • Szabó Gábor – Mezőhegyes Chabala
  • Czékus Zoltán – Disco (Ricola)
  • ifj. Kövy András – E-UP

Egyéni: Szuhai Péter – Chacco’s Girlstar

Czékus Zoltán, Mráz Tamás és Szuhai Péter most lovagoltak először Európa-bajnokságot. Szuhai Péter nem csak, hogy először indult a felnőtt Európa-bajnokságon, de a 2023-as szezonban kezdte a felnőtt kategóriákban való szereplést is.

A lovasok az első napon, szerdán, 150 centiméter magasságú vadász versenyszámot teljesítettek. Szuhai Péter Chacco’s Girlstar nyergében egy verőhibával, jó idővel végül 79,51-el zárt), ami a 34. helyre sorolta a párost. Ifj. Kövy András fantasztikus hibátlan pályával E-UP nyergében 80,17 időeredménnyel a 37. helyen zárta a versenyszámot.

Szabó Gábor Mezőhegyes Chabalával három verőhibával teljesítette a pályát, és bár az idejük remek volt, az összeredményük 98,91 lett. Czékus Zoltán és Disco (Ricola) két verőhibával teljesítették a pályát, 92,30-as eredménnyel zárták az első napot. Mráz Tamás BN Silverrel egy megállással és két verőhibával 96,79-as összeredményt ért el.

Bár az első napi versenyszám eredménye is beleszámított már, de a klasszikus kétfordulós Nemzetek Díja csapatverseny első köre csütörtökön került megrendezésre. Rendkívül nehéz és technikás pálya volt 160 centiméteres magasságon, ami a világ élvonalában szereplő lovasoknak is feladta a leckét. Nem véletlenül járja lovas körökben az a mondás, hogy mindig az EB a legnehezebb. Itt minden apró hiba büntet. Magasságát tekintve és technikailag is Az az elejétől a végéig nagyon nehéz volt a pálya. Szinte végig vonalakból, feladatokból állt, ahol lehetett eggyel kevesebbet és eggyel többet is vágtázni.

Czékus Zoltán - Disco (Ricola) párosa három verőhibával és két másodperc időbüntetéssel, Szabó Gábor - Mezőhegyes Chabala szintén három verőhibával két másodperc időbüntetéssel végzett, ifj. Kövy András - E-UP ezúttal három verőhibával és három másodperc időbüntetéssel fejezte be a pályát. Mráz Tamás és BN Silver feladta a versenyt. Sajnos ez az Európa-bajnokság csapat szinten nem a magyar lovasokról szólt.

Szuhai Péter, aki tavaly 21 évesen Európa-bajnoki döntőt lovagolt a fiatal lovasok EB-jén és a legjobbak között végzett, most felnőttként, 22 évesen, kiváló teljesítménnyel minden idők legfiatalabb magyar lovasaként került felnőtt Európa-bajnokságon a top 50-be, a pénteki 160 centiméter magas középdöntő második fordulójába, ahol végül a 42. helyen végzett.

„A tegnapi pálya is nagyon nehéz és magasságra erősebb volt a csütörtökinél. Akadt 160 centiméter feletti akadály is benne. Nemhogy nem lovagoltam, de nem is láttam még soha ekkora pályát versenyzőként. Ez egy más kategória, mint ahol eddig valaha versenyeztem. Rendkívül boldog voltam már attól, hogy egyáltalán bekerültem a harmadik fordulóba és Európa legjobb lovasai között lovagolhattam, óriási élmény volt. Chacco’s Girlstar nagyon-nagyon jól ugrott, bár neki is ez volt az első alkalom ilyen nehézségen. Három verőhibát vétettünk, de mindegyik az én mulasztásom volt, ezért is bosszankodtam a pálya végén, mert ha kicsit jobban teljesítek, ez szerencsésebben is elsülhetett volna. Nagyon pontosan kellett lovagolni, minden apró malőr azonnali hibapontot adott. A Triplebar után volt egy kombináció nagy vizestálcás meredekkel, ott egy kicsit aláértünk, hamarabb vissza kellett volna ülnöm a nyeregbe, hogy több helye maradjon. A másik, ahol sokan hibáztak rajtam kívül is, az okszer-okszer-meredek hármas kombináció elején volt. Közel értünk oda, ott is hamarabb vissza kellett volna ülnöm. A harmadik pedig az utolsó palánkos ugráson történt, ott is picit elöl maradtam. A pálya alatt szerencsére nem kavarodtam össze az első hiba után, Norbert is azt mondta, hogy ezek nem voltak nagy mulasztások, csak még tapasztalatlan vagyok ekkora magasságon. Persze bosszankodik az ember, de igyekszem tanulni belőle, levonom a következtetéseket és a jövőben ennek megfelelően dolgozom tovább.

Nagyon tetszett az Európa-bajnokság, igazán megtisztelő volt egy ilyen gyönyörű, világszínvonalú versenyen részt venni. Hálás vagyok az edzőmnek, Norbert Nuxollnak, a családomnak, az olimpiai programnak, hogy mögöttem álltak és támogattak és itt is köszönöm szépen annak a sok szurkolónak, akik végig drukkoltak nekem." - nyilatkozta Szuhai Péter.

Forrás: Díjugrató Szakág, ReiterRevue
Fotó: FEI/Leanjo de Koster, Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek