Frankie Dettori elárverezte versenyrelikviáit

F Dettori og

A világ legismertebb zsokéinak egyike online árverésen értékesítette versenykarrierje során összegyűjtött relikviáit. Az aukció mérlege több tízezer font volt.

A visszavonulását tervezi az 52 éves Frankie Dettori, az októberben Ascotban megrendezett verseny után már nem kíván nyeregbe szállni. Ráadásul a suffolki Newmerketben fekvő házából kisebb ingatlanba költözne, így karrierje során szerzett relikviáinak egy részét árverésen értékesítette. Ez egy rendkívül különleges lehetőség volt Dettori rajongói számára, hogy megvásárolják a sporttörténelem egy részét, és birtokoljanak egy emléktárgyat a világ egyik legnevesebb zsokéjától.

Ezt persze az érdeklődés is tükrözte, a fontosabb tételeknél elért árak egy része példátlanul magas volt. A 126 árverésre bocsátott tárgyért több tízezer fontot fizettek a rajongók. A licitek Nagy-Britannia mellett Ausztráliából, Hong Kongból, az USA-ból, Japánból és Európából érkeztek.

Dettori 2023 júniusi Epsom Oaks-győzelmének trófeája 5000 fontért kelt ez az online aukción. Szintén árverésre került egy pár aláírt versenycsizma, amit egy szaúd-arábiai versenyen viselt, ez 2800 fontért kelt el, egy Epsomban használt dedikált versenynyerge 1400 fontot hozott. A királykék ex-Godolfin mez 4600 fontot ért egy japán vásárlónak, egy katari versenyen szerzett trófeáját pedig 3200 fontért adták el. Dettori zsokémérlegére, amelyet a neves amerikai zsokétól, Steve Cauthentől kapott, és amelyet 30 éve használ, 550 fontért volt a legmagasabb licit.

Az aukció bevételének egy részét a Direct Aid For Africa (Dafa) jótékonysági szervezet, illetve öt gyermeke kapja.

„Fel sem tűnt, mennyi minden gyűlt össze annyi év alatt” – mondta Dettori az árverést megelőzően. „A gyermekeim kirepültek, így feleségemmel azt tervezzük, hogy egy kisebb házba költözünk, közelebb Londonhoz és szeretnénk egy kicsit bejárni a világot.”

Mint mondta, szerinte ez a megfelelő időpont, hogy visszavonuljon, mert a csúcson szerette volna abbahagyni a versenyzést.

Forrás: DailyMail
Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek