Grass Masters: füves pályán versenyeznek a lovasok Kiskunhalason

Burucs B Kkhalas202305 og

Háromnapos, pünkösdi ünnepi lovasprogram folyik Kiskunhalason. A Hirling József Lovaspark ad helyet egy újszerű díjugrató versenysorozatnak, az úgynevezett Grass Masters fordulóknak.

Kilenc versenyszámban 169 start történt a Kiskunhalason megrendezett Grass Masters díjugrató sorozat első, pénteki napján a Hirling József Lovasparkban. A versenyek egy része a füves arénában, néhány kör pedig a filces pályán folyt, utóbbin rendezték meg nagy közöségsiker mellett a ride & drive számot is, amit Vass Fanni (Galga) és társa, Majláth Csaba nyertek.

A 110 centiméteres gyermek kétfázisos, megszakítás nélküli kört Levente Léna (Carlo Lovassport Egyesület) Concas Z nevű lovával (0 hp, 23,40 mp) hozta az első helyen. A 110 centiméteres magasságú akadályokon tartott ifjúsági, kétfázisos, megszakítás nélküli számban Őzse Hanna Lívia (Debreceni LHSE) Caressilla Rouge nyergében győzött (0 hp, 23,62 mp).

A füves pályán rendezett 115 centiméteres Kis körben (kétfázisos, megszakítás nélkül) Vass Fanni (Hevesi SE) Galga nevű lovával győzött (0 hp, 19,52 mp). Szintén a füves arénában látta a közönség a 130 centiméteres Középkört. A kétfázisos, megszakítás nélkül számot Zajzon András (Riverside LSE) OB De Bognárral hozta az első helyen (0 hp, 40,04 mp).

A nap legnehezebb körét, a 135 centiméteres akadályokkal tűzdelt Nagy kör, kétfázisos, megszakítás nélküli versenyszámot Burucs Borbála (Viktor-i Sportegyesület) Miami De Garder nyergében hibátlan lovaglással, a leggyorsabb idővel nyerte meg (0 hp, 39,92 mp).

A négyévszakos, filces pályán a 100 centiméteres kezdő lovas kategóriában (lovasok stílusversenye) Őzse Hanna Lívia (Debreceni LHSE) Caressilla Rouge nevű lovával nyert (0 hp, pontszám: 8,00). A 100 centiméteres magasságú nyitott körben az ideális időre folyó versenyszámot a Kiskunhalasi LTSE lovasa, Bölecz Virág Ráhel Chicago Dreammel nyerte meg (0 hp, 71,68 mp, eltérés: 0,32 mp).

A pénteki nap leginkább várt eseménye a Ride and Drive volt. A feladat tulajdonképpen egy váltóverseny teljesítése volt: először lóval, majd ló nélkül, végül egy Jeep Compass Plug in Hybrid autóval kellett teljesíteni a kijelölt pályát. A lovas szakaszon 100 centiméteres magasságú akadályokat helyezett el Karádi László pályaépítő és csapata. Ugyancsak egy méteres gáton kellett a lóról leszállva átjutni a lovasnak, ami után a váltótárs egy baseball sapkát húzva fejére futott az autóhoz, amit egy kijelölt pályán bóják között kellett a célig vezetni. Az autós szakaszon a bóják tetején teniszlabdákat helyeztek el, amelyeknek a helyükön kellett maradniuk a hibátlan pályateljesítéshez. A győzelmet a legjobb időt elérő páros szerezhette meg. A verőhibák 4 másodperccel növelték az időeredményt. A zsűri engedélyezte az egyéni indulást is, ilyen esetben önmaga váltótársa volt a feladatok között a lovas.

A versenyszám követelményeit Dénes Judit és Szladek Péter ismertették, Péter pedig kommentálta is a látottakat. A közönség nagy biztatása mellett a számot Vass Fanni (Hevesi SE, Galga) és Majláth Csaba nyerték meg (102,28 mp, 4 hp). A számban a második helyen Makra Vivien (Potocska LSE, Lord Carthago) és Potocska Attila végeztek (103,77 mp, 0 hp). A bronzérmes helyet Hermann Anna (Kalafarm SE, Carla Quintana) Horváth Béla Bence szerezték meg (103,87 mp, 0 hp).

Az eredményhirdetés a versenyszámhoz hasonlóan show-szerűen történt. A díjátadók pezsgővel jutalmazták az első három helyezett párost és az autósportban szokásos dobogós pezsgőlocsolás a Hirling József Lovasparkban sem maradt el.

Burucs Borbála duplázott

Nyolc versenyszámot rendeztek és 131 startot láthatott a közönség a Grass Masters díjugrató sorozat második, szombati napján. A felkészítő versenyszám mellett két kört a filces pályán és öt versenyszámot a füves arénában rendeztek meg. A legmagasabb, 140 centiméteres akadályokkal nehezített Nagy kört az előző napi győztes páros, Burucs Borbála és Miami De Garder hozta az első helyen.

A verseny második napján délelőtt a filces pályán kezdtek a lovasok egy felkészítő versenyszámmal. A 100 centiméteres magasságú akadályokkal épített kezdő lovas versenyszámban (lovasok stílusversenye) 14 induló szállt nyeregbe a helyezésekért. Az első helyen Miklós Nóra (Sugo-Horse Park LE) Mályva Virág nevű lovával hibátlanul ment és a legmagasabb pontszámmal megnyerte a versenyszámot (0 hp, 61,13 mp, 8,3 pont).

A következő, szintén filces pályán rendezett nyitott körben 105 centiméteres akadályok vártak a lovasokra és időre rendezték. A harminc indulóból tizenketten mentek verőhiba nélkül, közülük a legyorsabb páros Forgács Nóra (Debreceni LHSE) és Cosmo voltak, másodpercekkel nyerték a kört (0 hp, 60,47 mp).

A lovasok délután a füves arénában mérték össze tudásukat a hátralévő öt versenyszámban. Először a gyermek kategória lovasai léptettek az arénába a helyezések eldöntésére. A 110 centiméteres akadályokkal nehezített pályán időre versenyzett a hat indulóból álló mezőny. A kört végül Őzse László Nimród, (Debreceni LHSE) Lacosszal nyerte meg (0 hp, 62,60 mp).

Az ifjúsági kategóriában hárman neveztek a 110 centiméter magasságú akadályokkal épített, kétfázisos, megszakítás nélküli versenyszámban. A kört Tóth Sára Eszter (Hódmezővásárhelyi SLE) Tinka's Girl nevű lovával hozta az első helyen hibátlanul és a második fázisban a leggyorsabban (0 hp, 41,24 mp).

A nap legnépesebb mezőnye a 115 centiméteres magasságú akadályokkal nehezített versenyszámban, a Kis körben gyűlt össze, amit időre rendeztek. A negyvenegy startoló lovas közül 16 lovas hibátlan pályát lovagolt. A leggyorsabb időt Vass Fanni (Hevesi SE, Lovas Baráti Kör) Galga nevű lovával teljesítette, így ők nyerték meg a versenyszámot (0 hp, 61,60 mp)

A nap legnehezebbnek ígérkező körében hat nevezőt jegyeztek a versenyirodában. A 140 centiméteres Nagy körben csak időre mentek a lovasok. Az előző napi győztes páros ezúttal sem hibázott és a leggyorsabban teljesítették a pályát. Burucs Borbála (Viktor-i Sportegyesület) és Miami De Garder remek formát mutattak megint. Egyenletes, hibátlan, dinamikus pályával nyerték a szombati Nagy kört (71,24 mp, 0 hp).

A nap utolsó versenyszámára valamivel délután öt óra után került sor. A 130 centiméteres Közép körben szintén időre versenyzett a hat induló. A versenyszámot a leggyorsabb hibátlan eredménnyel Csuka Balázs (Timpex Nyíregyháza LK) Timpex Fényévvel nyerte meg (64,30 mp, 0 hp).

Szöveg: Kovács Iván
Képek: Katusné Gudmon Kata

Kapcsolódó cikkek
Kommentek