2020 Gróf Széchenyi István Emlékéremmel kitüntetettjei

Szechenyi emlekerem2020 og

A Gróf Széchenyi István Emlékérem a legmagasabb szintű lovas kitüntetés, ami a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovas teljesítményért, kimagasló oktatási, nevelési, tudományos, gazdasági, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható.

A 2020-as év díjazottjai:

Faluhelyi Tibor

1960. július 12.-én született Mezőhegyesen. A lovak szeretetét már a szülői házban szívta magába. Édesapja a Mezőhegyesi Állami Gazdaság főállatorvosa, öccse válogatott díjugrató lovas versenyző volt.

Az Állatorvostudományi Egyetem Hódmezővásárhelyi Állategészségügyi Főiskolai Karán szerzett diplomát 1983-ban, mint állategészségügyi üzemmérnök. Rövid gyakornoki munka után 1986-ban került a Dél-Alföldi Állattenyésztő Vállalat mezőhegyesi lótenyésztési kirendeltségéhez, ahol olyan elismert szakemberektől tanulhatta meg a törzskönyvezői munka szabályait, mint Antal László és Csanádi István. 1992-ben az Állattenyésztő Vállalat megszűnése után a feladatokat a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége vette át, ekkortól munkáját ezen szervezet keretében végzi közmegelégedésre.

Alapító tagja és kezdetektől meghatározó szakembere a Nóniusz Lótenyésztő Egyesületnek, és szintén alakulása óta tagja a Magyar Sportlótenyésztők és Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületének; itt rendszeres résztvevője a bíráló bizottságnak. Az általa tenyésztett lovak rendszeresen érnek el eredményeket a fajta szemléin, kiállításain, versenyein. Fia, Faluhelyi Ádám sikeres díjugrató lovas, emellett az Egyesület rendezvényeinek rendszeres segítője.

Faluhelyi Tibor a lótenyésztés terén 35 éve tartó munkássága alatt mind felügyelőként, mind bírálóként, mind tenyésztőként általános ismertséget és elismertséget szerzett. Szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen. A területet, a tenyésztőket senki nem ismeri nála jobban. Szervezőkészségét számos alkalommal bebizonyította. Kezdetektől fogva segíti az Alföldi Állattenyésztési Napok kiállítás szervezőit. Részt vesz a területen folyó lovasversenyek és egyéb rendezvények lebonyolításában. Szerény, de határozott, barátságos egyénisége révén igen nagy szerepe van az óhatatlanul megjelenő konfliktusok békés megoldásában. Széles körben szeretik, tisztelik.

Balogh István

A kitüntetett az induláshoz szükséges lendületet – testvérével együtt – édesapjától kapta. A 1965-től a budapesti Honvéd lovardájában, majd később Pomázon, Pilisborosjenőn lovagolt és versenyzett. Díjugratásban és lovastusa sportban a válogatottságig jutott, számtalan nemzeti és nemzetközi sikert ért el. Európa-bajnokságon lovagolt, ifjúsági lovasként a felnőtt magyar bajnokságban második helyen végzett. Elsők között hívott életre magánlovardát Sződligeten, amely a ’80-as évek üde színfoltja volt a magyar lovaséletben, már ekkor Hollandiából eredményes sportlovakat hozott be országunkba.

A lósportban galopp idomárként, angol telivér tulajdonosként tevékenykedett, zsokéiskolát vezetett, és itt is a legmagasabb szintig jutott. Jelenleg is népszerű edző, az egyik legismertebb lovas szakemberünk.

Forrás és fotó: Díjugrató Szakág

Kapcsolódó cikkek
Kommentek