A lovasokért és a lovassportért dolgoznak: a Magyar Lovas Szövetség kitüntetettjei

MLSZ Gala2020 og

Idén is kitüntetésben részesültek az ország legkiválóbb lovasai és lovas szakemberei a Magyar Lovas Szövetség Díjátadó Gáláján.

Gróf Széchenyi István Emlékérem

Gróf Széchenyi István Emlékéremben részesült a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű kimagasló munkásságáért:

Dr. Törökné dr. Török Erzsébet

Dr. Török Lászlóné, dr. Török Erzsébet, Zsóka 1957. június 12-én született Rádiházán, ahol imádott édesapja, Török László a Rádiházi Ménes vezetője, a korszak kiemelkedő lovas szakembere volt, kiváló sport- és versenylótenyésztő. Zsóka a helyi lovasklub színeiben először voltizsált, majd sikeresen versenyzett díjugratásban egészen egyetemi tanulmányai kezdetéig. 1981-ben avatják állatorvos doktorrá. Ezután visszatért Rádiházára, ahol azóta, közel negyven éve kezeli, termékenyíti, elleti, felneveli lovait, segít a környék lótenyésztőinek lovaik állategészségügyi, szaporodásbiológiai ellátásában, de nem idegen tőle a szarvasmarha és kisállat praxis sem.

A ménes 1994. évi privatizációja után mint tulajdonostárs ellátja a törzstenyésztő szakmai, adminisztrációs feladatokat, párosítási terveket készít. Férjével, dr. Török Lászlóval közösen megmentik, továbbviszik, fejlesztik Zsóka apai örökségét, megtartva Rádiházát a sport- és ügetőló tenyésztés fontos hazai centrumaként.

Torok Erzsebet MLSZ Gala2020

Wágenhofferné Magyar Ágnes

Wágenhofferné Magyar Ági szinte a ló hátára született, hiszen édesapja, Magyar Imre a Budavári Spanyol Lovasiskola főidomára volt, és már ötévesen az Országos Tenyészállat Kiállítás és Vásáron a jászberényi méntelep voltizs csapatának tagja lehetett. Magyar Imre 1957-1964. között nyolc alkalommal lett Mezőhegyes színeiben magyar bajnok, így eredményei alapján kiérdemelte a díjlovaglás „örökös bajnoka” címet. Leánya, Ági az ő atyai felügyelete mellett sajátította el az iskolalovaglást egészen a magasiskola szintjéig. Édesapjával több ízben lovagolt pas de deux-t bemutatókon, többszörös ifjúsági díjlovagló bajnok volt.

A versenyszerű lovaglást felhagyva Nagyvázsonyban testnevelő tanárként szerettette meg tanulóival a lovaglást. Díjlovas bíróként aktív szerepet vállal elsősorban vidéki versenyeken. Megalapította a Senior Lovasok Klubját, és évről-évre szervezi is ezeket a rendezvényeket.

W Magyar Agnes MLSZ Gala2020

Magyar Lovassportért Emlékérem

A Magyar Lovassportért Emlékéremben részesült a lovassport érdekében kifejtett kimagasló menedzselési és oktatási munkásságáért, nemzetközi szintű versenyeredményéért, a sportolók felkészítéséért, oktatási-, nevelési-, tudományos- és médiatevékenységéért:

Bíró Árpád

Általános sportszervezőként kapcsolódott be a lovassportba 1994-ben, amikor Rákóczifalván díjugrató versenyt szervezett. 1998-ban, mint a Szolnok Tiszaliget Turisztikai és Szabadidős Sportcentrum igazgatója újraindította a ligeti pályán a díjugrató versenyeket. A nevéhez fűződik a 2000-ben megrendezett különleges verseny, ahol még Turi József lovaglását is láthatta a közönség. 2001-2008 között az általános és középiskolás lovasok bajnokságának volt házigazdája. 2001-től napjainkig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Lovas Szövetség elnöki tisztségét tölti be. 2020-ban vonul.

Biro Arpad MLSZ Gala2020

Krebs András

Lótenyésztő szakmérnök, pedagógus, újságíró, a Kincsem Park marketing és kommunikációs vezetője. Két évtizede dolgozik a magyar lóversenysportban. Kiemelkedő rendezvények, a Derby és Divatfesztivál, a Food Truck Show és az Ügetőszilveszter főszervezője. Havi és napi lapokban rendszeresen publikál, a Gróf Széchenyi István Emlékéremmel kitüntetett szakembereket bemutató sorozata egy évtizeden keresztül jelent meg. Sokat tesz a lóversenysportban dolgozó szakemberek erkölcsi megbecsüléséért és a tradíciók ápolásáért.

A Kincsem Park edukációs felelőse, az Alagi Zsoké Iskola egyik alapítója, a Debreceni és a Testnevelési Egyetem óraadó tanára. A Magyar galoppsport története című hiánypótló szakkönyv szerkesztője, szakmai lektora. Közvetítéseivel és a riportfilmjeivel rendszeresen jelen van a Sport Televízióban. Lóversenyfutamok, szakmai fórumok, árverések és bemutatók állandó kommentátora. A Nemzeti Vágta startere.

A lovassportban és az öttusában is komoly feladatokat lát el. Részt vett a tavalyi Öttusa Világbajnokság lebonyolításában. A kezdetektől a nemzetközi alagi military verseny szervezőbizottságának a tagja, sajtófőnöke és a hazánkban egyedülálló négy órás élő televíziós közvetítés szervezője és műsorvezetője. Az előkészítő fázisban sokat tett azért, hogy hazánk elnyerje a 2021-es Lovas Európa Játékok rendezési jogát, melynek a Nemzeti Lovarda és a Kincsem Park ad otthont.

Krebs MLSZ Gala2020

Rencsár Kálmán

A Rencsár család közel tíz éve rendez távlovas versenyt Solt Révbérpusztán, és idén már hetedik nemzetközi versenyük szervezésének vágnak neki. Az általuk rendezett három csillagos nemzetközi verseny a régió legnépszerűbb eseménye. Versenyrendezői munkásságáért Rencsár Kálmán Magyar Lovassportért Emlékérmet vehet át.

Rencsar MLSZ Gala2020

Szombati Gábor

Szeptemberben érkezett a hír, hogy a magyar fiatal lovas válogatott lovagolhat a belgiumi Oplabekben, a Nemzetek Díja világdöntőben. A több éve eredményesen együtt lovagló csapat meghatározó lovasa, ifj. Lázár Zoltán azonban sérülések miatt ló nélkül maradt. Ekkor jött az önzetlen felajánlás Debrecenből, és lett teljes a csapat. A sárga Falkyrie új lovasával a válogatott egyik legjobbja volt, és két verőhiba nélküli pályájával a magyar válogatottat dobogóra segítette. Szombati Gábor ezért a példaértékű döntéséért a Magyar Lovassport Emlékérmét veheti át.

MLSZ Gala2020
A díjazott nem tudott részt venni az eseményen, ezért a díjat a szakág elnöke, Szotyori Nagy Kristóf adja majd át neki

Sándor Móric Díj

Gróf Sándor Móric Díjban részesült a lovassportért tett kiemelkedő támogatói munkásságáért:

Rémi Gábor

Kötődése a lovassporthoz több évtizedes múltra tekint vissza. Személyes sportág iránti elkötelezettségét később vállalatvezetői munkakörében társadalmi szerepvállalássá, a díjugrató szakágat támogató tevékenységgé erősítette.

A FIAT Chrysler Automobiles kelet-közép-európai vállalatának kereskedelmi vezetőjeként több mint 10 éve támogatja a díjugrató szakágat. E hosszú távú sportágtámogatói elköteleződés a legrangosabb magyarországi díjugrató versenyhez, a Díjugrató Magyar Bajnoksághoz kapcsolódik. Kezdeményezésére a felnőtt díjugrató magyar bajnoki döntő fődíját, az FCA portfoliójából kikerülő FIAT személyautó modellt, az FCA CEE kelet-közép-európai vállalata egy évtizede biztosítja a Díjugrató Szakág számára. Rémi Gábor a közép-európai régióban példaértékű lovassport-támogatási szándékát az elkövetkezendő évekre nézve is irányadónak tartja a magyar lovassport hagyományainak erősítése és a szakág eredményes fejlődése érdekében.

Remi FIAT MLSZ Gala2020

Különdíjak

Az Év Lovassportolója 2019. – Hölle Martin

A még csak 22 éves, de már ötszörös világbajnok Hölle Martin a Nemzeti Fogathajtó Akadémia SE versenyzője.

2017 után 2019-ben is egyéni és csapat világbajnoki címmel koronázta meg a versenyszezont. 2019-ben Drebkauban ötödik világbajnokságán állt rajthoz és immár rutinos versenyzőként, Cheron, Dior és Eppie nevű lovaival, valamint egy nagyszerű csapattal és rendkívül szoros versenyben sikerült megvédenie a 2017-ben Lipicán szerzett egyéni és csapat aranyérmét. Edzői: Mieke Van Tergouw és Claudio Fumagalli.

Második alkalommal kapta meg az Év Egyetemi Sportolója címet, a FEI világranglista élén végzett a kettesfogathajtók mezőnyében.

Holle MLSZ Gala2020

Az Év Csapata: magyar kettesfogathajtó válogatott

2019-ben a magyar kettesfogathajtó válogatott ifj. Dobrovitz József, Hölle Martin, Osztertág Kristóf összeállításban aranyérmet nyert a Drebkauban rendezett világbajnokságon, ahol 16 nemzet válogatottja közül lettek a legjobbak. A kettesfogathajtó vb-k történetében a magyar válogatott immáron negyedik alkalommal (2013., 2015., 2017. után 2019-ben) nyert egyéniben és csapatban is világbajnoki címet, mindig más összeállításban.

Ezt az igen fiatal csapatot (a versenyzők a 20-as éveikben járnak) a nagyszerű szakmai kvalitású csapatmenedzserrel, Szilágyi Zsolttal végzett közös munka segítette sikerhez. Ez nemcsak a múlt és a jelen nemzetközi kettesfogathajtásának meghatározó szereplőjévé tette Magyarországot, de a jövőre nézve is biztos alapot nyújt. A csapat tagjai gyermekként, póni fogathajtóként kezdték meg karrierjüket és állhattak a dobogón is világversenyeken.

Az év csapata tehát: ifj. Dobrovitz József, Hölle Martin, Osztertág Kristóf, csapat menedzser: Szilágyi Zsolt.

Evcsapata MLSZ Gala2020

Év Edzője: Varga Zoltán

Évtizedek óta számos sikeres versenyző pályafutását indította el pilisszentiváni műhelyében, lovasai több szakágban az utánpótlás versenyek, bajnokságok legjobbjai lettek. Edzői pályafutása 2019-ben jutott csúcsra, amikor tanítványát, Vándor Zsófiát, akit versenypályafutása kezdete óta edz, történelmi sikerhez segítette. 1924 óta először lett női győztese a felnőtt díjugrató bajnokságnak.

Ev Edzoje MLSZ Gala2020

Év Szövetségi Kapitánya: ifj. Kövy András

A magyar díjugrató utánpótlás 2019-ben is eredményes évet zárt. Az ausztriai Nemzetek Díjában gyermek válogatottunk tiszta hibátlan teljesítménnyel, összevetés után győzött Európa legerősebb nemzetei előtt. Fiatal lovas válogatottunk Csehországban lett első a Nemzetek Díjában és egész éves teljesítménye alapján bejutott a világ legjobbjai közé, a belgiumi Nemzetek Díja fináléba, ahol a Challenge Kupában a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A magyar díjugrató utánpótlást Európa legjobbjai között tartotta, ezért az év szövetségi kapitánya ifj. Kövy András.

Kovy MLSZ Gala2020

Év Tenyésztője: Prutkay Zoltán

1953-ban született Győrben. Szakterülete: agrármérnök, lótenyésztő szakmérnök, lovasedző. A lótenyésztő hagyományokkal rendelkező Prutkay család legaktívabb tagja, aki az elmúlt években meghatározó személyiségévé vált a hazai lovaséletnek. Ezúttal lótenyésztői tevékenységével alkotott kiemelkedőt. Korábbi nagyszerű lovai, Parancs és Viador után az általa tenyésztett, Le Cou Cou apaságú Ben Bendegúz dr. Tuska Péterrel a nyergében nem csak teljesítette, hanem hiba nélkül ért célba a 2019-es lovastusa felnőtt Európa-bajnokságon. A középmezőnyben elért helyezése a lovastusa szakág legnagyobb eredménye a 2000-es években.

Prutkay MLSZ Gala2020

Lovas Család: Dobrovitz József és családja

Több generációs fogathajtó család. Id. Dobrovitz József – mindenki „Papája”, már gyerekként, 10 évesen lovakkal vitte a piacra a megtermelt árut. Felnőve, a TSZ elnökeként a 80-as évektől kezdve támogatta az Üllőn rendezett fogathajtó versenyeket. 2002. és 2015. között Világkupa minősítő versenyek helyszíne lett a Lovasfarm, ahová a világ elit négyesfogathajtói játnak versenyezni. A rendszeresen 25-28 négyesfogatot felvonultató mezőnyben top hajtók küzdöttek az első helyért: Boyd Exell, IJsbrand Chardon és Chester Weber is indulója volt a vecsési versenyeknek.

Két unokája, Osztertág Márk és Kristóf is hajtanak. Márk kettes- és négyesfogathajtó, míg testvére, Kristóf pónifogathajtóként világbajnoki bronzérmet szerzett csapatban, 2019-ben pedig tagja volt a kettesfogathajtó világbajnok csapatnak. Másik unokája, Dobrovitz András pedig póni egyesfogathajtásban Európa-bajnoki ezüstérmes. Leány unokája, Dobrovitz Anna és férje, Darabont Norman segédhajtóként vesznek részt a versenyeken.

Dobrovitz József, Dobró gyermekkora óta a lovak között töltötte szabadidejét. 1978-ban Üllőn a kecskeméti négyesfogathajtó világbajnokságra felkészítő edzőtáborban szerelmese lett a sportnak, Fülöp Sándor mellett ült a bakon és rendszeresen látogatta az edzőtábort. 1992-ben megvásárolt egy kettesfogatot a Lázár családtól és ebben a kategóriában kezdte a versenyzést a Lázár testvérek segítségével. 1994-ben négyesfogatra ült át, még ebben az évben a válogatott tagja lett, ami azóta is tart töretlenül. Rendszeresen minősült résztvevője a nemzetközi fedettpályás versenysorozatnak, a FEI Világkupa versenyeknek.

Kiemelkedő eredményei:

  • tízszeres magyar bajnok
  • négyesfogathajtásban világbajnoki csapat arany-, ezüst-, bronzérmes
  • Európa-bajnoki és világkupa döntő egyéni második helyezett
  • FEI Top Driver Award győztes a négyesfogatok mezőnyében

Dobrovitz Józsefné Mónika, az elengedhetetlen „hátország”, aktív részese a versenyeknek, a biztonságot jelentő segédhajtó a fogaton immáron 21 éve.

Ifj. Dobrovitz József kettes- és négyesfogathajtó a fogathajtás világába született bele és már 12 évesen, korengedménnyel magyar bajnok lett póni kettesfogatával. 14. évét betöltve póni négyesfogattal versenyzett nemzetközi szinten. 2011 óta hajt négyesfogatot, és édesapjával azóta a magyar négyesfogathajtó csapat tagja, Európa- és világbajnoki érmes. 2015-ben meggyőző sikerrel a kettesfogat kategória felé is kitekintett: a világbajnok csapat tagja volt Fábiánsebestyénben, és 2019-ben az aranyérmet nyert magyar kettesfogathajtó csapat tagja Drebkauban. Házastársa, Egri Dorottya személyében megértő, a fogathajtást támogató feleségre talált.

Öröm, hogy 2020-ban újraéled a Dobrovitz Lovasfarm, és CAI3*-os FEI Világkupára minősítő versenyt rendez a család.

Dobrovitz Csalad MLSZ Gala2020
A díjat a család nevében id. Dobrovitz József vette át

Kiváló Lóápoló (Best Groom): Lapos Réka

A díjazott 2014 óta kísérte a Timpex Ménes lovait versenyekre előbb versenyzőként, majd lóápolóként. Az elmúlt évek legsikeresebb lova, Timpex Bölcsész és lovasa, ifj. Szabó Gábor díjugrató versenyeken elért kiemelkedő sikerei jórészt hozzá is köthetők. A szívvel-lélekkel dolgozó díjazott segítségével CSIO, CSI nagydíjak, magyar bajnoki aranyérmek születtek. Aachentől az Egyesült Államokig számtalanszor kísérte a magyar válogatott lovait legjobb tudását adva. 2019-től a fiatal lovas válogatott, ifj. Lázár Zoltán lovait gondozza. Lapos Réka önzetlenül hűséges a lovak iránt, fanatizmusával példát mutat lovastársadalmunknak.

Lapos Reka MLSZ Gala2020

Gratulálunk a díjazottaknak!

A Díjátadó Gála teljes egészében megtekinthető a Riderline Facebook oldalán >>

Még több fotó a Magyar Lovassport Szövetség Facebook oldalán >>

Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek