Vándor Zsófia a Díjugrató Magyar Bajnok

OB2019 vasarnap og

A Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság utolsó napja soha nem látott izgalmakat hozott, a közönség lélegzetvisszafojtva izgulta végig a helycseréket a felnőtt döntőben. A tizenkilenc kvalifikálódott lovasnak 150 és 155 centiméteres pályákat kellett teljesítenie a két fordulóban. Volt, aki több mint öt hellyel lépett előre egy hibátlan pályának köszönhetően, vagy akár ugyanennyivel hátra egy rosszul sikerült pálya után.

Történelmi siker született, hiszen első alkalommal állhatott női lovas a magyar bajnoki dobogó legfelső fokára, mégpedig egy olyan hölgy, aki egész évben kimagasló formát nyújtott a válogatott tagjaként. Ő pedig nem más, mint Vándor Zsófia, aki hű társa, a tizenöt éves, Vincze László által tenyészett Quintus segítségével történelmet írt, és könnyeivel küszködve vette át a vándorserleget az eredményhirdetésen. De nem csak a serleg volt a győztes jutalma, hanem egy vadonatúj Fiat 500X gépkocsi is a Díjugrató Szakbizottság, az FCA CEE vállalatcsoport és a KB Autoteam Kft. jóvoltából. Az autón kívül közel 4 millió forint került kiosztásra a négy kategória helyezett lovasai között.

2019 OB felnott
Vándor Zsófia a dobogó tetején


A Szombati Gábor tulajdonában álló Chacrinue volt a verseny egyetlen lova, aki verőhiba nélkül tudta teljesíteni a bajnokság mind az öt pályáját, de egy időbüntetés miatt csupán az ezüstérmes pozíciót ünnepelhette lovasa, ifj. Máté István. Karrierje eddigi legnagyobb győzelme ez a lovasnak, és érdemes lesz a párosra még odafigyelni, hiszen hétről-hétre bizonyítják rátermettségüket a legnehezebb pályákon.

Ifj. Tóth László a döntő második pályáján vétett egy verőhibát, így végül a bronzérmes pozícióban zárta a versenyt. Lova a Kabala Ménes által tenyészett Rádiháza Echo volt.

A negyedik hely sorsa érdekesen alakult, hiszen két lovas is 12 ponttal végzett, ami igen ritka ebben a pontozási rendszerben, de néha mégis előfordul. Ebben az esetben a döntőben elért jobb eredmény alapján lesznek a lovasok rangsorolva, így negyedik helyen végzett Fazekas István és Walter, ötödiken pedig a tavalyi bajnok, ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész.

A hatodik helyen Szentirmai Péternek szólt a taps, aki a bajnokságban lovagolt lován, Expressen kívül két másik ló felkészítésében is nagy szerepet játszott. Az egyik a felnőtt bajnok, Quintus, a másik pedig az ifjúsági bajnok, Concordia HB.

A hetediken helyet a mindössze 19 éves Jármy Vince szerezte meg, aki első felnőtt bajnokságát lovagolta, a nyolcadikot pedig Mráz Tamás és Cariba Dam.

OB2019 felnott

A fiatal lovas bajnok Buza Patrik Zoltán

A fiatal lovasok 140 és 145 centiméterre kiírt kétfordulós döntője is rendkívüli fordulatokat hozott, hiszen a biztos befutók többször is megváltoztak. Végül nagyon szoros versenyben Buza Patrik Zoltán tudta megszerezni a győzelmet, kevesebb mint egy ponttal maga mögé utasítva Kalán Esztert. A döntőben remekül lovagló Markó Sándor és Enjoy egy hellyel előre lépve a bronzérmes pozícióban zárta a bajnokságot, megelőzve a középdöntő után még az élen álló ifj. Lázár Zoltánt.

Lehotai Máté lett az ötödik Chaclandával, szorosan a nyomban Ágoston Csenge és Rell Adrián végzett és nyolcadik lett az első nap győztese, Kovács Roland.

PC buza opal
Buza Patrik Zoltán

Alasztics Aliz az ifjúsági bajnok

Mondhatni beérett a munka, amit Alasztics Aliz, és edzője, Pirik Zsolt végeztek az utóbbi években, hiszen két sikertelen csúcstámadás után most magabiztos fölénnyel egészen a dobogó legfelső fokáig menetelt a korábbi gyermek bajnok és Concordia HB. A páros a hétvége folyamán egyetlen verőhibát sem vétett, így nem volt kétséges a győztes kiléte.

Ezüstérmet szerzett válogatottunk másik kiváló hölgy lovasa, az édesapja által felkészített Janik Anna, aki Back Home-ot lovagolta.

Dömse Tamás és Conquistador az utolsó palánknál hibázott, ami az ezüstérembe került nekik, így ők a harmadik, a kettős győzelemmel kezdő, de a döntőben verőhibát vétő Plavecz Szabrina és Aktus pedig a negyedik helyen végeztek.

A bajnokságban ötödik helyen végzett a Pirik Farm versenyzője, Erdős Jázmin, őt követte Bognár Dóra, továbbá az első bajnokságukat lovagló Füzér Zsófi és Rózsa Gitta.

PC alasztics concordia hb
Alasztics Aliz

Baumann Bori újra amatőr bajnok

Öt lovas várta hibapont nélkül az amatőrök döntőjét, de közülük csak ketten tudták verőhiba nélkül teljesíteni az utolsó napot is, ezzel megszerezve a tripla nullát, egyben az esélyt a bajnoki címre.

A tavalyi bajnok, Baumann Bori az összevetésben is hibátlanul lovagolt, így megvédte címét, és 2018 után idén is a dobogó tetején ünnepelhette a győzelmet. Így Bobok Eszter az ezüstérmes pozícióban zárta a versenyt, míg Sunyovszky Réka egy időbüntetés miatt a harmadik helyen végzett.

A döntőben hibátlanul lovagolva Reisz Fanni lett a negyedik, megelőzve a korábban hibátlan, de a döntőben verőhibát vétő Kalános Évát. Hatodik helyen pedig Balogh Andrea végzett Diegoval.

PC bauman bori kimera

Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek