Kezdetét vette a Fiat Díjugrató Országos Bajnokság a Nemzeti Lovardában

Dijugratas Illusztracio Ticphoto

A Fiat Díjugrató Országos Bajnokság első napja négy korosztály, a gyermek, az ifjúsági, a fiatal lovas és a felnőtt kategória elődöntőivel vette kezdetét.

A többi kategóriával ellentétben a gyermek korosztály elődöntője hibaidős elbírálásban zajlott, ahonnan a résztvevő lovasok a hibapontjaikat viszik tovább a középdöntőbe. Eléggé egyben maradt a mezőny, hiszen nyolc hibátlan lovaglást láthattunk a 120 centiméteres pályán, ami a lovasok felkészültségét mutatja. Törő Csongor volt közölök a leggyorsabb Chacco Boy nyergében. A korosztályának egyik favoritja, Kiss Lizanna duplázni tudott, hiszen mindkét lovával hibátlanul lovagolt, így a második és a negyedik helyet tudta megszerezni. Harmadik helyen a szintén válogatott ifj. Szuhai Gyula végzett Le Royallal, ötödiken pedig Ferencz Dalma és Cher M, megelőzve Kisgergely Kata Csengét és Achilleuszt.

Az ifjúsági és a fiatal lovasok vadász elbírálás szerint kerültek értékelésre az elődöntőkben, aminek a lényege, hogy a verőhibák után hibapont helyett időbüntetést kapnak a lovasok, amit a pálya teljesítési idejéhez adnak. A végső helyezéseket később hibapontokká alakítják, az első helyezett nullát, az őt követő lovasok pedig töredék pontokat visznek tovább a bajnokságban. Ennek előnye, hogy a bajnokság végén nem lesz pontegyenlőség, így nem kell további összevetést tartani. Ez a rendszer ebben a két korosztályban néhány éve lett hazánkban is bevezetve, követve a Nemzetközi Lovas Szövetség által meghatározott trendeket.

Az ifjúsági kategóriában a hölgyek domináltak, hiszen Plavecz Szabrina volt az elődöntő legjobbja, aki az első két helyet is meg tudta szerezni, megelőzve Alasztics Alizt és Concordia HB-t. A válogatottból negyedik helyen végzett Dömse Tamás, ötödiken Janik Anna, hatodikon pedig Alasztics Aliz másik lovával, Chablis 163-al.

A fiatal lovasoknál Kovács Roland bizonyult legyőzhetetlennek, hiszen az első két hely megszerzése nem okozott problémát a lovasnak. Harmadik helyen villámgyors lovaglással, viszont egy verőhibával ifj. Lázár Zoltán végzett, negyediken Lehotai Máté és Chaclanda, ötödiken Ágoston Csenge, hatodik pedig Reisz Pannát lett Excell SB-vel.

A felnőtt kategória is vadász elbírálásban zajlott az egyéni helyezésekért. Szoros volt a verseny, hiszen az első 13 lovas között nincs négy hibapont különbség, de még a 32. lovas is két verőhibán belül van az első helyezetthez képest, így még semmi sem dőlt el.

A verseny címvédője, ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész az egyedüli páros, ami hibapont nélkül áll, Vándor Zsófia pedig hajszállal lemaradva a második legjobb pozícióból várja a folytatást. A harmadik helyen ifj. Tóth László végzett Rádiháza Echo nyergében, negyedik lett ifj. Máté István a verőhibája ellenére, ötödik Jármy Vince, hatodik pedig ifj. Szabó Gábor másik lovával, Lord Classic-kal.

Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu
A borítókép illusztráció. Fotó: Tic Photo

Kapcsolódó cikkek
Kommentek