Harmadik a magyar díjugrató csapat Prágában

Praga og

A magyar díjugrató csapat harmadik helyen zárt pénteken Prágában a Közép- és Kelet-Európát, valamint Közép-Ázsiát magában foglaló régió olimpiai kvalifikációs versenyén, így éppen lemaradt az olimpiai kvótáról.

A 160 centiméteres magasságon megrendezett kétfordulós versenyen az ifj. Szabó Gábor, Szuhai Péter, Szentirmai Ferenc, ifj. Kövy András összeállítású csapat az első kör után még a párizsi indulást jelentő második helyen állt az izraeli négyes mögött, a második fordulóban azonban a lengyel különítmény megelőzte.

Az első körben ifj. Szabó Gábor és Mezőhegyes Chabala párosa hibátlan teljesítményt nyújtott. Szuhai Péter és Chacco's Girlstar egy verőhiba mellett egy elsőre kihagyott akadály miatt jelentős, húsz másodperces időtúllépéssel teljesítette a pályát, az övé volt ezzel a kieső eredmény (24 hibapont). Utána Melypso Blue PS FRH nyergében Szentirmai Ferenc egy verőhibával és egy másodperces időtúllépéssel, míg ifj. Kövy András és E-UP hibátlanul abszolválta a pályát. A magyarok öt hibapontjukkal egyetlen pontra voltak az éllovas izraeliektől, de mögöttük is csak eggyel voltak lemaradva a lengyelek. A másik hét csapatnak jóval nagyobb hátránya volt.

A második fordulóban ifj. Szabó Gábor nem tudta megismételni korábbi teljesítményét, három verőhibájával 12 hibaponttal zárt. Szuhai Péter viszont javított, de két verőhibája és az időtúllépése így is tíz hibapontot ért. Szentirmai Ferenc hibátlan lovaglása visszahozta a magyar reményeket, mert így az utolsó lovasok előtt a lengyelek csak egy hibaponttal voltak a magyarok előtt. Mivel a nagy rivális befejező lovasa egy verőhibával zárt, így ifj. Kövy András úgy kezdhette meg a pályát, hogy nem lehet verőhibája, de legfeljebb két másodperccel túllépheti a 86 másodperces alapidőt. Azonban hamar elszálltak a remények, mert E-UP három akadálynál is rontott.

A győzelmet így Izrael szerezte meg kilenc hibaponttal, a lengyelek 18 hibaponttal zártak, míg a magyar különítmény 27-tel a harmadik helyen végzett.

"Kell egy kis idő, hogy a hibákat kielemezzük, és levonjuk a következtetéseket. Az első kört követően a második helyen fordultunk, onnantól számítottam arra, hogy újult erővel tudjuk tartani a pozíciót, de sajnos nem így történt. Akik az első körben hibátlant lovagoltak, rontottak a folytatásban. Ez volt az utolsó lehetőség arra, hogy csapatban ott legyünk a párizsi olimpián, hiszen az első két hely valamelyikén kellett volna végezni. Hosszú folyamat van mögöttünk, az utolsó lovasig versenyben voltunk, erőt kell gyűjtenünk, és fel kell készülnünk a továbbiakra" - értékelt Horváth Balázs szövetségi kapitány.

"Szép álom volt" - összegzett az MTI-nek Stróbl Dorottya, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára, aki hozzátette, ebben a szakágban nagyon kis esély van arra, hogy valaki a ranglistáról egyéni kvótához jusson, szerinte a lovastusa és díjlovaglás esetében lehet erre sansz.

„Egy 2028-ig szóló sportágfejlesztési program második évében a kvalifikáció várakozáson felüli eredmény lett volna, de a magyar válogatott így is közel állt a bravúrhoz. A verseny jó visszajelzést adott arról, hogy az évtizedekben mérhető lemaradás ledolgozása megkezdődött, és megmutatta, hogy miben kell még fejlődni. Amennyiben sikerül tovább folytatni az olimpiai programot, a versenyzők felversenyeztetését és a megfelelő lovak biztosítását, illetve támogatását, a következő olimpiai kvalifikációnak reális esélyekkel vághatunk neki” – összegezte az eseményeket a Lovasaink útja az olimpiára oldal.

A magyar lovasok a prágai verseny más rangos versenyszámaiban is értékes helyezéseket szereztek.

Csütörtökön a CSIO4* Gold Tour 140 cm hibaidős versenyszámban Szabó Gábor H-Secret By Borissal indult. A ló sportkarrierje első négycsillagos erősségű pályáját hiba nélkül teljesítette és majdnem az utolsó pillanatig vezetett az 57 indulós erős mezőnyben. Csak Linda Portychova tudta megelőzni, így a magyar páros végül a második helyen zárt a versenyszámban. Szuhai Péter Chacco’s Girlstar szintén egy remek hibátlan lovaglással a 11. helyen zárt.

Szombaton Szabó Gábor a CSIO4* 135 centiméteres versenyszámban győzelmet aratott H-Secret By Boris nyergében.

Az egyszeri összevetéses Diamond Tourban, ami Longines Ranking pontot adó 150 centiméteres magasságú Grand Prix kvalifikáló versenyszám volt, Szuhai Gyula, Szentirmai Ferenc és Szuhai Péter állt starthoz. Szentirmai Ferenc Carem Sandy-vel és Szuhai Péter Quickchin WH Z- el a top tíben zárták az alappályát, így a 33 indulóból bejutottak az összevetésbe, ahol két-két verőhibával a hetedik, illetve a kilencedik helyen zártak. Szuhai Gyula ugyan hibátlanul lovagolt az alappályán, két másodperces időtúllépésével lecsúszott az összevetésről és Lawisangosszal a 12. helyet szerezte meg.

Vasárnap a CSIO4* Longines Ranking pontot adó 150 centiméteres hibaidős számban Szuhai Péter és Quickchin WH Z álltak starthoz. 25 indulót számlált a mezőny, az első három helyezett között rendkívül kicsi volt az időkülönbség. Péter és Quickchin mindössze 1,82 másodperccel lemaradva a győztestől a harmadik helyen zárt.

„A pálya CSIO4* erősségnek, szintnek abszolút megfelelt. Norbert Nuxollal, az edzőmmel néztük végig a pályát, a terv az volt, hogy lehetőleg az első háromba kerüljek be. Átbeszéltük a fordulatokat, a kombinációkat, vonalakat, hol mennyit vágtázzunk stb... Az első kettőt eggyel kevesebbre, nyolc vágtára csináltam. Összesen két helyen lehetett belül fordulni, a hármasra és az utolsóra, mindkét lehetőséget kihasználtam. Quickchin nagyon jól ugrott, segítőkész volt, mindenre reagált, folyamatosan tudtuk teljesíteni a feladatokat. Végig a megbeszéltek szerint sikerült teljesíteni a pályát, örülök az eredménynek.”

A versenyhétvége utolsó megmérettetése az egyszeri összevetéses CSIO4*, Longines Ranking pontot adó Air Bank Grand Prix volt 155 centiméteres magasságon. A Szuhai Péter - Chacco's Girlstar, ifj. Kövy András - E-UP, Szentirmai Ferenc - Melypso Blue PS, Szuhai Gyula – Lawisangos, Szabó Gábor - Mezőhegyes Chabala párosok indultak a versenyszámban. A pálya nehézségi fokát mutatja, hogy az ötven lovast számláló mezőnyből mindössze öten tudták hibátlanul befejezni az alappályát, és csak egy, a győztes Matt Garrigan tudott az összevetésben is nullát lovagolni. Szuhai Péter és Chacco’s Girlstar a 16., Szabó Gábor – Mezőhegyes Chabala a 17., mindketten egy-egy verőhibával zártak. Ifj. Kövy András a 21. helyezést hozta el szintén egy verőhibával és egy másodperces időbüntetéssel. Szuhai Gyula a harmincadik helyen végzett, kettő verőhibával és egy másodperces időbüntetéssel, Szentirmai Ferenc a 33. helyen zárt három verőhibával.

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára, MTI
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek