Lázár Vilmos: nehéz, de eredményes évek vannak mögöttünk

MLSZ Arculat 2 og meret

120 tagszervezet képviselőjének részvételével vette kezdetét a Magyar Lovassport Szövetség éves rendes közgyűlése a Nemzeti Lovarda Tudásközpontjában.

A levezető elnök prof. dr. Sótonyi Péter volt. A program a hivatalos protokollnak megfelelően a hivatalos személyek megválasztásával, valamint a napirend megszavazásával kezdődött.

Elnöki köszöntőjében Lázár Vilmos mindenkinek megköszönte a részvételt. Mint mondta, „nehéz évek vannak mögöttünk. Erősen ostorozott minket a covid, a gazdasági nehézségek, az infláció, amik a sport és lovassport területét is érintették”. Kiemelte, a Lovassport Szövetség elnöksége számos intézkedést hozott a folyamatos biztonságos működés érdekében, visszafogott, takarékos költségvetést készült. Jó hír viszont, hogy a lovassport a korábbi évekhez képest némileg magasabb támogatásokra is számíthat. A nehézségek ellenére három korosztályos Európa-bajnokságot rendezett Magyarország, emellett három olimpiai szakágban és paradíjlovaglásban is jó eséllyel állunk az olimpiai minősülés előtt – emelte ki Lázár Vilmos.

900 versenynap, közel 70.000 start

A 2022-es év eseményeit szakmai szempontból Stróbl Dorottya főtitkár összegezte.

A lovassportokban 683 egyesület 2997 versenyzője 900 versenynapon, 67 575 alkalommal lépett pályára, a szabadidős versenyek 142 versenynapján pedig 3882 szabadidőlovas versenyzett.

Kiemelkedő nemzetközi eredmények is születtek: távlovaglásban Fekete Patrícia a világbajnokságon 19., Szösz Letícia 22. helyezést ért el. Fekete Patrícia emellett a Nemzetközi Lovasszövetség kombinációs (ló-lovas párosokat rangsoroló) világranglistáját szeptemberben vezette Janita de San Jose nevű lovával. Fogathajtásban Juhász Bertold az FEI Gyermek Európa-bajnokságon Póni egyesfogat kategóriában aranyérmet szerzett, Juhász Péter a Junior Eb-n Póni kettesfogat kategóriában szintén bajnok lett. A FEI Fogathajtó Korosztályos Európa-bajnokságon bronzéremmel zárt a magyar csapat: Juhász Bertold, Juhász Péter, Jámbor Blanka, Lőrincz Eszter, Varga Gábor, Görög Gábor.

A 2022. évi év lovas sportolói Yom Tov Jázmin és ifj. Szuhai Péter lettek.

Az edzői vizsgarendszerben 8 vizsgán 28 edzőjelölt tett sikeres vizsgát, 10 edző lépett magasabb szintre.

A parlamenti választásokat követően a sport irányítása a Honvédelmi Minisztériumhoz került át. 2022-ben a Honvédelmi Minisztérium Sportért felelős szakállamtitkársága által támogatott kiemelt nemzetközi lovasversenyek mindegyike megrendezésre került:

  • Bábolna Ménesbirtok – CSI**díjugrató világkupa
  • Nemzeti Lovarda – CSIO*** díjugrató világkupa
  • Máriakálnok - CDI*** díjlovagló világkupa
  • Pilisjászfalu – CDI**** díjlovagló világkupa
  • Fót – CDI*** díjlovagló világkupa
  • Szilvásvárad - CDI*** díjlovagló világkupa
  • Vecsés - CAI*** fogathajtó világkupa
  • Bugac - CAI*** fogathajtó világkupa
  • Szilvásvárad - CAI*** fogathajtó világkupa
  • Kincsem Park -Budapest - CAI*** fogathajtó világkupa
  • Kiemelt sikerrel zajlott három FEI bajnokság 2022-ben:
  • Pilisjászfalu – FEI Gyermek és U25 Európa-bajnokság
  • Ászár-Kisbér – FEI Korosztályos Fogathajtó Európa-bajnokság
  • Kaposvár – FEI Lovastorna Junior Európa-bajnokság

A kiemelt versenyeken kívül még Kaposváron, Kiskunhalason, a Nemzeti Lovardában, Szilvásváradon, Pilisjászfalun és Solton rendeztek nemzetközi lovasversenyeket.

A nemzetközi versenyek mellett a nemzeti versenyeket rendező helyszínek, szakmai napok, edzőtáborok és a magyar tenyésztésű lovakkal elért sporteredmények is támogatáshoz jutottak az Agrárminisztérium jóvoltából. A Szövetség hét szakágban 52 versenyhelyszínt, 48 egyesület szervezésében 67 műhelyprogramot és 59 tulajdonos 133 lovának versenyeredményét támogatta.

A 2021. évi ITM támogatás felhasználása áthúzódott a 2022. évre, de a pályafelújítás a májusi nemzetközi díjugrató versenyt megelőzően elkészült.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az utánpótlás nevelésben aktív lovas edzők is támogatáshoz jutottak:

  • Kezes Gabriella– díjugratás – Délkelet- Magyarország
  • Bubán Zsolt és Hmajdi Amina – díjugratás – Északkelet- Magyarország
  • Horváth Gábor – díjugratás – Nyugat- Magyarország
  • ifj. Szabó Gábor – díjugratás – Kelet- Magyarország
  • Janik Attila – díjugratás – Közép- Magyarország
  • Pachl Péter – díjlovaglás – Észak- Magyarország
  • Schaller Gábor – lovastusa, díjugratás – Délnyugat- Magyarország

Kilencedik éve működik sikeresen a Magyar Lovassport Szövetség utánpótlás-nevelési programja, a Talent Program. A 2022-23 évi szezon a három olimpiai szakág 41 utánpótlás korú lovasának részvételével, hazai szakemberek bevonásával zajlott. A Program sikerét mutatják a talentes díjugratók külföldön is elért eredményei, illetve hogy a 2022-es Díjlovagló Országos Bajnokságon a pónitól a Nagydíjig minden korosztály bajnoka a Talent Progam résztvevője volt.

A Szövetség néhány éve együttműködési megállapodást kötött az Országos Sportegészségügyi Intézettel a sportorvosi engedélyek interface módon való ellenőrzésére. A sportorvosi vizsgálatokat egyszerűbbé tették a Nemzeti Lovardába kihelyezett egész napos vizsgálatok.

Fontos informatikai fejlesztés, hogy OXIX néven létrejött a Szövetség e-learning felülete, ami a Rajtengedélyvizsgára való felkészítés is vizsgáztatás mellett az edzőknek is továbbképzési lehetőséget biztosít.

A 2021. évi díjazottjai februárban a felújított Budavári Lovardában vehették át kitüntetéseiket.

Az Európai Lovas Szövetség 2022-ben EU Erasmus pályázatot nyert. Az EYLE Program keretein belül a Svédországban és Hollandiában évek óta jól működő „Young Leader Program” bevezetését és hosszútávú fenntarthatóságát kell három pilot országnak megvalósítani. A programban Norvégia és Bulgária nemzeti lovas szövetsége mellett Magyarország a harmadik résztvevő. Az EYLE program segíti az önkéntesség terjedését, sokszínűségre és az egyenlőség megvalósítására ösztönöz a lovas világban. Hozzájárul a fiatalok vezetői képességeinek és állampolgári kötelezettségének erősítéséhez, valamint szociális, pszichológiai, pedagógiai kompetenciáik fejlesztéséhez, ezen felül a természettel és a fenntarthatósággal kapcsolatos tudatosság erősítéséhez. A „Lovas Apród Program” a lovaskultúra oktatás egyik mintaprogramjává válhat hazánkban. Megvalósítása 2025 szeptemberéig tart, a program megvalósításával és koordinálásával megbízott szakember Kovács Eszter.

Stróbl Dorottya beszámolt a 2022-es év pénzügyeiről és ismertette a 2023-ra kidolgozott pénzügyi terveket.

Dr. Himber Péter független könyvvizsgáló elmondta, hogy a tételes és mintavételes vizsgálatok mindent rendben találtak. Bár a Szövetség a 2022-es évet 9 millió forint veszteséggel zárta, ennek egy közhasznú, nonprofit szervezet esetében teljesen más a jelentősége, mint egy gazdálkodó szervezetnél – emelte ki. A Felügyelőbizottság jelentését Nagy Lajos elnök megbízásából Cseri Dávid ismertette

Nemzeti Lovarda és NLSF Kft.: betekintés a Magyar Lovassport Szövetség tulajdonában lévő gazdasági társaságok működésébe

A közgyűlésen megjelentek a Magyar Lovassport Szövetség tulajdonában lévő gazdasági társaságok működéséről is részletes tájékoztatást kaptak.

Az N.L. Sportlétesítmény Nonprofit Kft. beszámolóját Fábiáncsics Gábor ismertette, aki elmondta, a 2022-es működési szempontból az egyik legnehezebb év volt a Nemzeti Lovardában. A takarmányárak jelentős emelkedése jelentette a legnagyobb kihívást, ezt külföldről történő beszerzéssel sikerült megoldani.

Jelentősen emelkedtek a karbantartási, versenyrendezési, vagyonvédelmi és bérköltségek, valamint az energiaárak. A működés zavartalanságának biztosítása érdekében szükség volt korlátozó intézkedésekre: a főépület nagyterme télen zárva tartott, a fedeles lovardában sem volt fűtés a versenyek ideje alatt, a Tudásközpont működését, a fűtést és a melegvízfogyasztást korlátozták. Az egyik soron következő fejlesztés a Tudásközpont fűtésének korszerűsítése lesz, a gázfüggőség csökkentése érdekében.

A létesítménybevételei a 220 fix boksz és a pályák bérbeadásából származik. A bértartók között magánszemélyek mellett ott van az Öttusa Szövetség, a Lovasiskola, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály, a Készenléti Rendőrség lovasai pedig a pályákat használják.

2022 során a létesítmény 26 versenyhétvégét, 76 versenynapot bonyolított le, emellett más rendezvényeknek (pl. közgyűlések, MSLT rendezvények, Talent Program, rajtengedélyvizsgák, Gyermeknapi Póni Klub Verseny, Lovastorna Országos Bajnokság) is otthont adott. A tervezett fejlesztések között szerepel a kültéri pálya szabad oldalára egy fix tribün építése.

Az NLSF Kft. működéséről és az olimpiai felkészülést célzó programról dr. Jármy Miklós, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi és az NLSF bizottság tagja adott tájékoztatást. Bár a program fókusza alapvetően a díjugratás, több más szakág is kap, illetve kapott támogatást.

A díjugratás mellett a díjlovas és a lovastusa szakágakban is van esély az olimpiai minősülés megszerzésére. Díjlovaglásban Pilisjászfalun, díjugratásban pedig Budapesten is lesz lehetőség olimpiai kvótaszerzésre 2023 folyamán.

A tíz megvásárolt ugróló után idén tavasszal megszületett négy csikó, ezek az NLSF Kft. tulajdonában vannak és Marócpusztán nevelkednek.

A fogathajtó szakágban a versenyeken való részvétel támogatása, illetve lovak és eszközök beszerzése történt.

Megemlékezések

  • Bánki László: 75 éves korában elhunyt a többszörös bajnok győri lovas. Az 1967-ben Salzburgban megrendezett X. Ländliche Európa-bajnokság győztes magyar csapatának tagja volt.
  • Berényi Miklós: A díjlovas versenybíró, szakági elnök, szakbizottsági tag, MLSZ elnökségi tag, csapatvezető, sportdiplomata, mindenki Miki bácsija, örökké aktív és tevékeny sportbarát 79 évesen hunyt el novemberben.
  • Dr. Bucsy László: a gödöllői állatorvos 76 éves volt. A 70-es években szinte elsőként gyógyította a sportlovakat a kitűnő sebész szakember. Számtalan négylábú életét mentette, illetve pályafutását hosszabbította meg.
  • Cseh Frigyes: a szívszorítóan fiatalon elhunyt, mindenki által ismert patkolókovács a díjugrató sport számtalan lovát patkolta. Magas szintű szakmai tudásával az ország egyik legnépszerűbb patkolókovácsát veszítette el a sport.
  • Fábián Sándor: 70 éves korában hunyt el a kétszeres egyesfogathajtó magyar bajnok.
  • Dr. Kelemen Attila: Hetvenhárom éves korában január 8-án, tragikus hirtelenséggel távozott dr. Kelemen Atilla állatorvos, politikus, az RMDSZ volt parlamenti képviselője, az EU Parlament néppárti frakciójának tagja, szakíró, a lovassport kiemelkedő személyisége.
  • Dr. Kurucz János: tragikus hirtelenséggel augusztusban bekövetkezett halálával a lovassport egyik legismertebb és legnagyobb tudással rendelkező állatorvosát vesztette el. A jó humorú, mindig mosolygós doktor úr emlékét a magyar lovas társadalom örökké megőrzi.
  • Lebics István: Hosszú, méltósággal viselt betegség után hunyt el a C-kategóriás kettesfogathajtó országos bajnok. A Nyugat-Dunántúli és Zala vármegyei fogathajtó élet egyik motorja és egyik legsikeresebb versenyzője volt. C-kategóriában a kettesfogatok között országos egyéni és csapatbajnok, fedeles egyéni országos bajnok. Sokszoros Zala vármegyei bajnok, számtalan verseny győztese, versenyrendező, a Zalalövő és környéke LE oszlopos tagja.
  • Markos László: a magyar lótenyésztés és lovassport kiváló szakembere életének 94. évében hunyt el. Keszthelyen az Egyesület szakági vezetője volt. Ötven éven át volt a megyei szövetség vezetőségi tagja, amiért a Zala Megyei Lovas Szövetség elismerését kapta meg. A Magyar Lovas Szövetség keretén belül éveken keresztül a military szakág titkára, több évtizeden keresztül első osztályú díjugrató és military versenybíró. 1995-ben a sportbeli tevékenységét Széchenyi István Emlékéremmel ismerték el.
  • Oláh Mihály: az 1980-as moszkvai Olimpia 4. helyezett csapatának tagja távozott februárban.
  • Paudits Béla Seregélyes lovas életének meghatározó alakja volt. A Fejér Megyei Lovassport Szövetség alapítója és az utolsó pillanatig aktív elnöke volt.
  • Stefkovics Mátyás: az év utolsó napján hunyt el Békés megye lovaséletének népszerű szakembere. A lovakért élt, dolgozott. Lótenyésztőként, galopplovasként, díjugrató versenyzőként hagyta itt a lovak világát 64 évesen.
  • Dr. Szalay Gyula a Felső-Dunántúli Fogathajtó Régió vezető személyisége volt. Sportszervezői tevékenysége a lovassporthoz kötötte, 2008-ban a Fogathajtásért arany emlékérmet vehette át.
  • Tarjányi Zoltán a fogathajtók által kedvelt „Tarjányi kocsik” gyártója.
  • Váczi Ernő: az agrármérnök, lótenyésztő, lovas, sportvezető tartalmas életét végigkísérték a lovak. Versenyzőként, tenyésztőként, szakmai vezetőként, hivatali irányítóként és szakíróként is tevékenykedett, 84 évet élt a magyar lovas élet egyik legismertebb szakembere.
  • Vígh Béla: január végén eltávozott közülünk a Honvéd Lovasklub egykori lovasa, öttusa szakosztály edző, valamikori válogatott military és díjugrató lovas. Az 1964-ben Budapesten megrendezett Ifjúsági Európa-bajnokságon szereplő magyar csapat utolsó lovasa. A versenyen a csapat az előkelő 4. helyen végzett.
  • Zólyomi László: Vasad község díszpolgára, a Vecsés SE LSZ fogathajtója 67 éves korában távozott az élők sorából. Szinte minden országos és megyei fogathajtó versenyen részt vett és kiemelkedő sikereket ért el. A CAN-C kettesfogathajtó országos döntő 5. helyezettjeként szerzett hírnevet a vasadiaknak. Alig több mint 10 év alatt közel 300 CAN-C kategóriás versenyen indult.

Napirendi pontok

  • 1. Jegyzőkönyvvezető, hitelesítők, Szavazatszámláló Bizottság megválasztása
  • 2. Elnöki - köszöntő
  • 3. Megemlékezések
  • 4. 2022. szakmai beszámoló
  • 5. Könyvvizsgálat eredménye (a könyvvizsgáló beszámolója)
  • 6. Felügyelőbizottság jelentése
  • 7. Tájékoztatás a Magyar Lovassport Szövetség tulajdonában lévő gazdasági társaságok működéséről.
  • 8. 2022-es év pénzügyi beszámoló és Közhasznúsági jelentés
  • 9. 2023. évi pénzügyi terv
  • 10. Egyebek

A Közgyűléshez kapcsolódó dokumentumok megtekintése (beszámolók, mérleg, stb.) »

A Magyar Lovassport Szövetség közgyűlésén készült videófelvétel megtekinthető a Facebookon »

Kapcsolódó cikk
Kommentek