Németh Blanka sikerét hozta a Felnőtt Lovastorna Európa-bajnokság

Lovastorna eb vb 2023 og

Július 25-30. között egyszerre rendezték meg a Junior és Fiatal Lovastornász Világbajnokságot, valamint a Felnőtt Lovastorna Európa-bajnokságot a svédországi Flyingében, ahol remekül szerepelt a magyar válogatott.

Az eredmények közül magasan kiemelkedik Németh Blanka hatodik helyezése a felnőtt női egyéni mezőnyben. Blanka számára igazán jó választásnak tűnt a lengyel Bastion, végig magas lópontokkal segítette ő is ezt a nagyszerű eredményt. Felnőtt világ- és Európa-bajnokságokon ilyen előkelő helyen magyar női versenyző még nem végzett, ráadásul az utolsó fordulóban Blanka kűrjét a második legjobbnak értékelték a bírók – büszkék lehetünk rá, hogy ebben a kategóriában valóban sikerül felvenni a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel.

Blanka mellett a teljes magyar küldöttség is végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. A szintén a felnőttek között versenyző Hantos Orsolya – Habsburg-Lothringen Károly Konstantin páros mondhatjuk, hogy felnőtt a feladathoz. Az idei Európa-bajnokságon ugyan csak kevés páros indult ebben az egyik talán leglátványosabb kategóriában, de magas pontjaik és hatodik helyezésük szintén rendkívül értékes eredmény. Még egy hatodik helyezést hozott a magyar delegáció: a fiatal lovastornászok férfi egyéni versenyében végzett Basa Máté a hatodik helyen. Ez a versenyszám leginkább Máté és Károly külön csatája miatt volt érdekes számunkra. Ez alkalommal Máté végzett előbbre, de közvetlenül követte őt Károly is a hetedik helyen. A két fiú és a felnőtt páros is egy megbízható német lovon, Corazon Gran-on versenyzett. Károlynak egyébként ez volt az utolsó versenye, a világbajnokság után visszavonul, elbúcsúztatta tehát a magyar csapat és a nemzetközi közönség.

Svédországba fiatal lovastornászaink érkeztek a legnépesebb delegációval, a srácok mellett két női versenyzőnek is szurkolhattunk. Bár kisebb hibák előfordultak mindkettőjüknél, a Németországban készülő, német lovon (San Felice Z) versenyző Bohácsi Melinda elegáns stílusával, érett versenyzésével végül a 19. helyen zárt, a Svájcban edző, megszokott svájci lovával (Luki du Soufflet) induló Florencia Hutton pedig ötletes, sokszor szellemes gyakorlataival vívta ki a bírók és a közönség rokonszenvét, ez a huszadik helyre volt most elegendő. A junior lányok között Csipkereki Brigitta a kötelezőkben rendkívül jól kezdett, ott még a remek 23. helyen állt a világbajnokság legnépesebb, 56 fős mezőnyében, a kűrben azonban sajnos lova, a német Belasco a megszokottnál nagyobb tempót diktált, így végül a 47. helyen tudta befejezni a versenyt. Az egyetlen magyar lovon induló egység a Magyar Póniklub Szövetség / Sóskúti Manók junior csapata volt (a csapat tagjai: Szloszjár Nóra, Szász Janka, Gyombolai Szonja Léna, Gaál Mária Gréta, Farkas Kamilla és Radák Mira Luca, futószárazó: Habsburg-Lothringen Eilika). A csapat a kötelező gyakorlatok után a hatodik helyen is állt, végül a nyolcadik helyen zárták a versenyt. A lányok mindhárom fordulóban nagyszerűen versenyeztek, a kűrjüket a selejtezőben és a döntőben is gyakorlatilag hibátlanul mutatták be. Talán csak Cornettónak a kűrök során kapott alacsonyabb lópontjai miatt nem tudott ez most egy még jobb eredmény lenni.

A világ- és Európa-bajnokság egyébként ezúttal is a németek és az osztrákok szoros csatáját hozta. Végül Németország végzett az éremtáblázat tetején öt aranyéremmel, Ausztriának most meg kellett elégednie három arannyal, ráadásul a Nemzetek Díját (Nations Team) is Németország nyerte. Ugyanakkor jó hír, hogy színesedik a mezőny, sok a feltörekvő tehetség, és egyre több kiváló nemzet tudja megmutatni magát. Jutott egy-egy aranyérem Franciaországnak, Olaszországnak és Hollandiának is, összesen pedig tíz olyan ország volt, amelynek versenyzői éremmel térhettek haza (az eddig felsoroltak mellett Svájc, az Egyesült Államok, Kanada, Svédország és Dánia).

A felnőtt férfi mezőnyből egyértelműen kiemelkedett a francia Quentin Jabet, aki méltó utódja lett az elmúlt évek koronázatlan királyának, a szintén francia színekben versenyző Lambert Lecleziónak. Visszavonul ugyanakkor a versenyzéstől az Európa-bajnokság után a sportág másik nagy egyénisége, az igazán férfias, már-már pimasz lovastornát képviselő német Viktor Brüsewitz. A sportág történetében először fordult elő, hogy egy versenyző a világ- vagy Európa-bajnokság összes kategóriájából éremmel távozzon.

A svájci Ilona Hannich mostani 4 érmével történelmet írt – egyéniben és párosban bronzérmet szerzett, de tagja volt a csapatban és a Nemzetek Díjában ezüstérmes svájci csapatnak is. A junior egyénizők között a lányoknál egy 16, a fiúknál egy 15 éves őstehetség szerezte már most meg az ezüstérmet (a dán Josephine Vedel Søndegaard Nielsen és a német Lukas Heitmann), akiken látszik, hogy meghatározó alakjai lesznek a sportágnak az elkövetkező években.

A felnőtt párosok mezőnyét hosszú idő után végre egy két női versenyzőből álló páros nyerte, az az Eva Nagiller és Romana Hintner, akiknek rendkívül nehéz kűrjeik, ötletes koreográfiáik és hihetetlen eleganciájuk miatt régóta szurkol már a nemzetközi közönség.

A svéd csapat-bronzéremnek pedig különösen örülünk annak magyar vonatkozása miatt, hiszen tavaly óta annak a csapatnak a stábját erősíti Bence Balázs korábbi junior Európa-bajnokunk.

Az elmúlt időszak nehézségei tehát elsősorban a világ- és Európa-bajnokságra kvalifikálódott versenyzők némileg megtépázott létszámán érződnek, különösen a fiúk/férfiak, valamint a felnőtt párosok és csapatok mezőnyében, de a színvonal változatlan, a sportág töretlenül fejlődik, a hangulat pedig semmihez nem hasonlítható.

Gratulálunk a magyar válogatottnak, mindenki kiválóan helyt állt!

Részletes eredmények:

Felnőtt női egyéni (25 induló):

  • 1. Kathrin Mayer (GER) – San Classico S (8,516 pont)
  • 2. Alina Ross (GER) – Baron R (8,327 pont)
  • 3. Ilona Hannich (SUI) – Rayo de la Luz (8,265 pont)
  • … 6. Németh Blanka (HUN) – Bastion (8,106 pont)

Felnőtt páros (7 induló):

  • 1. Eva Nagiller-Romana Hintner (AUT) – Idefix 25 (8,696 pont)
  • 2. Diana Harwardt-Peter Künne (GER) – (8,406 pont)
  • 3. Li Laffer-Ilona Hannich (SUI) – Gitano des Monods (7,979 pont)
  • … 6. Hantos Orsolya - Habsburg-Lothringen Károly Konstantin (HUN) – Corazon Gran (7,207 pont)

Fiatal Lovastornász férfi egyéni (8 induló):

  • 1. Philip Clement (AUT) – Louis Bonheur (8,257 pont)
  • 2. Bela Lehnen (GER) – Formel 1. DC (7,974 pont)
  • 3. Philip Goroncy (GER) – Max (7,835 pont)
  • … 6. Basa Máté (HUN) – Corazon Gran (6,756 pont)
  • 7. Habsburg-Lothringen Károly Konstantin (HUN) – Corazon Gran (6,700 pont)

Fiatal Lovastornász női egyéni (33 induló):

  • 1. Alice Layher (GER) – Lambic van Strokappeleken (8,606 pont)
  • 2. Averil Saunders (CAN) – Rockemotion (8,417 pont)
  • 3. Anna Weidenauer (AUT) – Chivas 14 (8,146 pont)
  • … 19. Bohácsi Melinda (HUN) – San Felice Z (6,850 pont)
  • 20. Hutton Florencia (HUN) – Luki du Soufflet (6,848 pont)

Junior csapat (11 induló):

  • 1. Németország – Captain Claus (8,512 pont)
  • 2. Svájc – Lagrima – (7,802 pont)
  • 3. USA – Drillian (7,021 pont)
  • … 8. Magyarország – Cornetto (6,637 pont)

Junior lány egyéni (56 induló):

  • 1. Clara Ludwiczek (AUT) – Domino (8,244 pont)
  • 2. Josephine Vedel Sondergaard Nielsen (DEN) – Tophoels Geleto Lieto (8,239 pont)
  • 3. Giorgia Varisco (ITA) – Rosenstolz 99 (8,044 pont)
  • … 47. Csipkereki Brigitta (HUN) – Belasco (6,199 pont)

Szöveg: Török Barbara
Fotó: Bence Dániel

Kapcsolódó cikkek
Kommentek