Ötödik alkalommal rendezett Fogathajtó és Főzőversenyt az Állatorvostudományi Egyetem

Univet verseny2023 og

Június 7-én az üllői Dóra majorban zajlott az Állatorvostudományi Egyetem már hagyományosnak számító Fogathajtó és Főzőversenye.

Az Egyetem, amellett, hogy élen jár a kutatásban és az oktatásban, a hagyományok teremtésében is szorgalmas. Önállóságának visszanyerése óta tradícióvá vált a nyár eleji fogathajtó és főzőverseny a tangazdaságban, valamint a szeptemberi ökörsütés az István utcai kampusz parkjában.

Ha lovakról esik szó, mindenki a fegyelmezettségre asszociál, ami egyáltalán nem esik messze az állatorvosi hivatástól, amit a világon harmadikként Pesten kezdtek oktatni, emelte ki dr. Sótonyi Péter rektor a versenyt megnyitó köszöntőjében. A verseny kezdete előtt Sárai Szabó Kelemen győri bencés perjel mondott áldást.

A bevonuló fogatokat a MH gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztályának katonái, illetve a Mogyoródi Sándor-huszárok és Történelmi Lovas Hagyományőrzők Egyesületének tagjai vezették fel, akik bemutatóikkal is gazdagították a napot.

A kettesfogathajtó verseny mezőnyében két pályán folyt a küzdelem. A lipicai és nóniusz fogatok segédhajtói Lázár Vilmos, Szegedi Gábor, Cseri Dávid és Kaszta Attila voltak. A versenybizottságot Fülöpné Mátyus Zsuzsanna vezette. Az izgalmas párviadalok végén az elsőséget dr. Sótonyi Kata vívta ki édesapjával, dr. Sótonyi Péterrel szemben. A dobogó harmadik fokára Gere Imre tűzoltó ezredes állhatott.

Univet verseny2023 1

A főzőverseny résztvevői mintegy húsz bográcsban mérték össze ízvilágukat azonos feltételekkel, de eltérő gasztronómiai gondolkodásmóddal. A kész műveket Blaskó János Venesz-életműdíjas mesterszakács, Horváthné Csapó Tímea tanulmányi osztályvezető és Kaszás Géza színművész bírálták el. A dobogó tetejére a Vagány vargányák álltak, második lett az IMF, harmadik a R(K)omatál.

A napot Jácint és a zenekara zenéjével zárta a sokadalom.

Szöveg és fotók: Balázs Gusztáv, Univet.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek