Fogathajtás, főzés és történelmi lófajták Üllőn

Sotonyi Lazar Ullo

A világszínvonalú magyar fogathajtó sport és védett, történelmi lófajtáink népszerűsítésének jegyében zajlott „I. ÁTE Fogathajtó- és Főzőverseny” Üllőn, az Állatorvostudományi Egyetem tangazdaságában a felújított kólikás és izolációs istálló ünnepélyes átadása után.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon az állatorvosképzésnek mélyen gyökerező hagyományai vannak. Egy gazdásznak az egyik legfontosabb segítőtársa és szakmai partnere az állatorvos, hiszen csak egészséges állatokkal lehet eredményes gazdasági tevékenységet folytatni.” – mondta köszöntőbeszédében dr. Nagy István agrárminiszter.

Nagyistvan Agrarminiszter Ullo
Dr. Nagy István agrárminiszter

Prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora elmondta: „Üllői Tangazdaságunk rengeteget veszített korábbi fényéből, de hatalmas fejlesztésekbe fogtunk, hogy visszanyerje régi pompáját. Ezért is vagyok nagyon boldog, hogy egy ilyen rendezvényt tarthattunk itt Üllőn. Fantasztikus, hogy a tangazdaság rendelkezésünkre áll, mert enélkül nincs állatorvos- és agrároktatás.

A verseny rangját neves segédhajtók emelték. A fogatokon Lázár Vilmos egyetemi lovastanár, tizenkétszeres fogathajtó világbajnok; Lázár Zoltán egyetemi lovastanár, kilencszeres fogathajtó világbajnok, és a szintén világbajnok és Guinness-rekorder puszta tizennégyes hajtó Szegedi Gábor, valamint a magyar fogathajtó bajnoki cím védője, Papp János segítették az alkalmi hajtóknak.

A fogathajtó verseny győztese dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok tornász, sportvezető, állatorvos, a Magyar Torna Szövetség elnöke lett, aki most először vett részt ilyen versenyen. A második helyezést dr. Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó klinikus állatorvos, míg a harmadik pozíciót Kováts Adrien főmunkatárs, a negyedik helyezést pedig prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora szerezte meg.

Mindeközben 22 bográcsban főttek a finom, sokszor egyedi ételkülönlegességek, amelyeket nem csak az éhes közönség, de a zsűri is értékelt. 

Fogat Ullo

Fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Kapcsolódó cikkek
Kommentek