Sportszerűség és állatjólét - interjú Bázár Györggyel, a párizsi Olimpia lovastusa versenyeinek vezető stewardjával

Bazar Gy og2

Október közepén kapta a hivatalos felkérést, amit azóta a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) mexikói közgyűlésén az Elnökség (FEI Board) is jóváhagyott: Bázár György lesz a 2024-es párizsi Olimpia lovastusa versenyszámainak vezető stewardja.

Hogyan választják ki a FEI szakembereket az Olimpiára?

Az olimpiákra, a világ- és Európa-bajnokságokra a FEI vezetése választja ki a hivatalos személyeket, egyeztetve a szervező bizottságokkal. Számos feltétel alapján mérlegelnek: az előélet, a tapasztalat, a többi szakágban betöltött szerep, a csapatban és nemzetközi környezetben végzett munkák eredményessége, a különböző helyekről érkező visszajelzések.

Ez nem mindig jelenti azt, hogy a világ legjobbjai dolgoznak ezeken a versenyeken – ahogy azt az én példám is mutatja. Számos, nálam sokkal tapasztaltabb és hozzáértőbb steward van a világon, ehhez kétség nem fér. Az összes paramétert figyelembe véve kerülhettem a potenciális jelöltek közé. Visszanézve természetesen én is látom, hogy az egyes funkciókba való kinevezéseim révén hogyan jutottam el odáig, hogy bekerülhessek abba a körbe, akikre ez a feladat rábízható, de amíg a konkrét felkéréssel nem találtak meg, addig eszembe se jutott, hogy én valaha vezető steward leszek egy olimpián.

Talán nehéz elhinni, de sosem jelentkeztem sehova stewardnak. A felkérések, a kinevezések megtaláltak, elértek. Önkéntes segítőnek (volunteer) jelentkeztem korábban, így voltam 2004-ben Athénban, és 2012-ben Londonban. Először csak kapunyitogatóként a központi stadion környékén, utána doppingasszisztensként. Azok jelentkezésen és önkéntesek válogatásán alapuló rendszerek voltak. Nemzetek Díja versenyekre még a rendező hívja meg a stewardokat, a FEI által felügyelt játékokra és bajnokságokra a FEI hivatalos személyeket, így a FEI stewardokat is, a FEI vezetése a korábbi munkatapasztalatok és visszajelzések alapján válogatja össze, figyelve a nemek és földrészek egységes reprezentáltságára.

Mennyiben lesz más az Olimpia, mint azok a kisebb versenyek, ahol rendszeresen steward vagy? Pontosan milyen feladataid lesznek?

A kisebb versenyeken nem a felügyelet, az ellenőrzés az elsődleges, hanem a segítés. Ott gyakran olyan feladatot is ellátunk stewardként, ami alapvetően nem steward feladat, például a startlista követése és lovasok szólítása, istállórend felügyelete, érkeztetés. Ezekre az olimpián természetesen külön személyzet ügyel majd, nekünk csak együtt kell működni velük. Az olimpián hatalmas rendezői gárda és önkéntesek, valamint teljes csapatmenedzsment segíti a lovasokat. Természetesen a stewardok továbbra is segítenek, amiben tudnak és amiben lehet, de nagyon nagy szerepet kap az ellenőrzés.

Normál versenyeken a melegítőpálya felügyelete van előtérben, minden másra általában csak esetlegesen jut idő. Az olimpián a teljes háttérmunka felügyeletét meg kell oldani. Egyedül az istállóban nincsenek állandó felügyelet alatt a lovak, viszont ott is éjjel-nappal jelen vannak a stewardok, de természetesen nem állunk ott minden ló mellett, vagy minden istálló ajtajában. Az alaposan megtervezett és szigorúan betartott napirend szerinti legeltetés, futószárazás, vagy bármilyen edzés alatt pedig állandóan figyelni kell a lovakat, a lóápolók, lovasok, edzők munkáját a szabályok betartása és betartatása érdekében. Sportszerűség és állatjólét, ez a két fő vezérelv, amit minden olimpiai résztvevőnek követnie kell.

Az olimpián dolgozni a hangulat miatt is más, de a feladatok és a felelősség miatt is. A Lovas Világjátékok volt még hasonlóan összetett – sok szakág együtt, rengeteg néző –, de a különálló világbajnokság 2022-ben már inkább hasonlított a kontinentális bajnokságokhoz, csak értelemszerűen nagyobb volt.

Az olimpia mérete, komplexitása és szervezettsége egyedülálló. Mindig hatalmas csapat dolgozik a háttérben minden részleten. A lovasok és segítőik legnagyobb része szintén nagyon felkészült, ugyanakkor mégis nagyon elveszett, vagy éppen nagyon trükkös tud lenni, vagy a stressz miatti zavarodottság, vagy a minden áron győzni akarás okán. Egy kisebb versenyen induló amatőr vagy kezdő lovas sokszor szintén úgy éli meg egy-egy versenyét, mint a világ legnagyobb teljesítményét, ami adott helyzetben, adott személy számára nyilván így is van. Az olimpián ez fokozottan így van. A legrutinosabb lovasok és csapatok is hatalmas nyomás alatt vannak, az idegek sokszor pattanásig feszülnek. A tét hatalmas, nagyon erős a csapatszellem, a csapatverseny kiemelten fontos, az egyéni küzdelmek szintén nagyon kemények.

Mindig megvan annak az esélye, hogy hibázunk. Az ember nem tud mindent tökéletesen, elnézünk valamit, rosszul tudunk egy szabályt stb. Ez mindig kínos, és mindig frusztrálóan hat az ember teljesítményére a hibázás lehetőségének tudata, hogy ez egy évekig keményen készülő sportoló teljesítményét befolyásolhatja. Mindez nyomasztó tud lenni kisebb versenyek esetén is, de az olimpián ez nagyon nagy teher. A háttérben dolgozunk, néha mégis úgy tűnik, mintha mi „dirigálnánk”, de a feladatunk elsősorban a segítés, a támogatás. Nem főnökök vagyunk, hanem szolgák. A sportot, a sportolókat szolgáljuk. És ha pont az olimpián nem sikerül ezt a feladatot tökéletesen ellátni, akkor az nagyon rossz tud lenni. Ezért a bajnokságokon a szokásos szakmai felkészültségen túl nagyon fontos szerepet kap a stressz- és konfliktuskezelés, mind a steward csapaton belül, mind a sport egyes szereplői (csapatok, lovasok, edzők stb.) között.

Vezetőként pedig az lesz az extra kihívás, hogy naponta kell csapatvezetői értekezleteken megjelenni, egyeztetni, a többi szakágbeli kollégákkal egyeztetni a tréningpályák használatáról. Az olimpián nagyon sok területen kell jelen lennie a steward csapatnak, ennek megfelelően nagyon sokan leszünk a világ minden tájáról, ami kommunikáció és munkaszervezés szempontjából is kihívást jelent. A mi versenyünk alatt kb. 30 steward munkáját kell majd megtervezni és koordinálni, pihenőiket, étkezésüket, utaztatásukat szervezni, mindamellett, hogy a különböző, sporttal kapcsolatos ügyeket intézzük. Ez egy hagyományos, kisebb versenyen, de akár egy Európa-bajnokságon, ahol maximum 8-10 steward van, nem akkora kihívás, mint az olimpián.

Bazar Gy 4


Az olimpiát megelőzően lesznek további meetingek, képzések, próbaversenyek a stewardok számára?

Online vezetői értekezletek voltak és lesznek. Helyszíni látogatás is tervben van, de részleteket még nem árultak el. Az olimpiára beválogatott stewardoknak külön képzés nem lesz. Próbaverseny sem lesz, a helyszín az olimpiára fog majd elkészülni. Nagyon speciális helyen, a versailles-i kastély parkjában lesznek a lovasversenyek, ezért nem volt lehetőség korábban előkészíteni a helyszínt úgy, ahogy tették például Londonban. A rendezők viszont nagyon rutinosak, így a szervezéssel és lebonyolítással nem lehetnek bajok. Ugyanez mondható el a stewardokról is – a csapat nagy része várhatóan olyan lesz, aki már bizonyított korábbi játékokon és bajnokságokon. Egyébként a stewardok listája még nem ismert, csak a vezetők vannak kijelölve.

Mettől meddig tartózkodsz majd kint a helyszínen?

Ezt még nem tudom pontosan. Mindenképpen a lovak érkezése előtt fogom kezdeni a munkát a helyszínen. A lovastusa lesz az első a három szakág közül. Azt sem tudom még, hogy a másik két szakágban számítanak-e majd rám a csapatban, vagy inkább hazaküldenek pihenni – azt hiszem, most ez lenne a legjobb. Tokióban a lovastusa mellett dolgoztam tagként a másik két szakágban is, és a végére nagyon kimerültem. Most a vezetői feladatok után azt hiszem, a pihenés lehetőségének örülnék a legjobban, még ha le is maradok majd a legnagyobb durranásról, a díjugrató döntőről.

Készítesz majd beszámolót a lovastusa rajongói számára?

Erre az olimpiai alatt biztosan nem lesz lehetőségem, mert örülni fogok, ha aludni lesz időm, másrészt vezető hivatalos személyként nem kommentálhatom az eseményeket. A végén szeretnék majd élménybeszámolót írni, de szerintem a lovastusa rajongói, természetesen magamat is beleértve, egy másik beszámolóra jobban fognak majd vágyni akkor, hiszen 1996 óta nem volt magyar induló olimpián, most pedig előreláthatólag lesz, mivel Kaizinger Balázs a szezon vége előtt egy hónappal (de már az európai szezon végén) kvótaszerző helyen áll, amihez ezúton is szívből gratulálok - mondta Bázár György.

Bazar Gy 7

Az interjúsorozat további részei a kapcsolódó cikkek között találhatóak.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek