Újra a lovaké lesz a főszerep a Keszthely-fenékpusztai majorságban

Fenekpuszta1200

Az egykor Európában az egyik legjelentősebbnek számító lótenyésztő központot, a lovas kultúra és a Festeticsek kapcsolatát bemutató kiállítóhelyként újul meg Keszthely-Fenékpusztán az egykori uradalmi majorság.

A felújításról pénteken tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF), a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Visit Hungary összefogásával, 1,66 milliárd forint európai uniós forrásból zajlik a beruházás első üteme.

A 18. század végétől 1945-ig a Festeticsek kezelésében volt a majorság, ami három részre tagozódik: az északi szárnyban borjú- és gulyaistálló volt, a középső kiskastély a grófi szállásnak és a szekérbeállónak adott helyet, a déli részen pedig a kanca- és a ménistálló, valamint a csikósok lakásai kaptak helyet. 1945. után a Festeticsek elvesztették földbirtokaikat, így Fenékpusztán termelőszövetkezet, iskola, tehenészet és komfort nélküli lakások foglalták el a korábbi gazdaság területét, majd évtizedekig elhanyagolt lett.

1799-től kapott itt helyet a főúri ménes, de lovászképzést is indítottak, félvér és telivér lovakat tenyésztettek angol és arab telivérek betelepítésével. Közép-Európa vezető lótenyésztő helye volt Fenékpuszta, ahonnan számos nemzetközi díjat nyert ló származott, a szintén itt tartott jelentős szürkemarha-állomány pedig a monarchia hadseregének élelmiszer-ellátásához járult hozzá.

A Festetics-örökség újbóli bemutatását célzó beruházás november végén záruló első ütemében elkészült a déli szárny és a kiskastély felújítása, és még zajlik a borjúistálló rekonstrukciója. A déli szárnyban alakítják ki a kancaistállót és a látogatók fogadóterét kávézóval, többfunkciós rendezvényteremmel és egy játszóelemekkel is kiegészített piknikparkkal. A kiskastély alsó szintjén kiállítás lesz majd látható a lótenyésztésről és az egykor itt élőkről, az emeleten pedig a gróf szobáját lehet megtekinteni, családi portrékat és híres lovak festményreprodukcióit.

Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, az ÉKM közlekedési államtitkára arról beszélt, hogy az európai és a magyar történelem egyik meghatározó családja volt a Festetics, amelynek nemcsak korában volt jelentős hatása. Keszthelyi jelenlétük után száz évvel is még mindig meghatározó az építészeti, kulturális emlékük. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere is azt hangsúlyozta, hogy a keszthelyiek identitásának része a Festetics-örökség, ami a turizmusban is érték Oláh Zsanett, a NÖF ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: Hazai és nemzetközi turisztikai szinten is be lehet majd mutatni a Festeticsek örökségét, amely nemcsak a kastélyról szól, így a következő generációk nem csak a történelemkönyvekből ismerhetik majd őket.

Forrás: MTI
Fotó: Gábor Halász

Kapcsolódó cikk
Kommentek