Akhal-Teke Európa-bajnokságot rendeznek Bábolnán

Akhalteke eb 2024 2

Akhal-Teke lovak szemléjét és Európa-bajnokságát rendezik július 12-14. között Bábolnán.

Az Akha-Teke Lótenyésztők Magyarországi Egyesületének tájékoztatása szerint az eseményre csaknem ötven lovat neveztek, tisztavérűeket és félvéreket egyaránt. A küllemi- és mozgásbírálat során az állatokat háromtagú zsűri pontozza.

Akhalteke eb 2024 1
Akhalteke eb 2024 3

Az Akhal-Teke fajta a világ egyik legősibb kultúrlófajta, a türkmén ló mai leszármazottja. Nevét tenyésztőikről, a türkmén Teke törzsről és tenyészhelyéről az Ahal-oázisról kapta. A fajta a táplálék- és vízhiányos félsivatagi környezetben alakult ki, a zord körülmények miatt vérvonalát a legellenállóbb egyedek örökítették, a türkök nemzeti kincsként tekintenek rá. Teljesítőképességére jellemző, hogy 1935-ben egy csoport türk Asgabattól Moszkváig 4800 kilométert lovagolt velük 48 nap alatt, ebből három napot víz nélkül mentek, mert nem volt forrás a környéken. Az Akhal-Teke lehet magyar népmesék aranyszőrű paripája, ugyanis egyik jellegzetessége az aranyló szőr. A szálak közepe majdnem átlátszó, szinte optikai szálként viselkedik, így a lovat fémes ragyogású szőr fedi.

Az Akhal-Teke lovak populációja igen kicsi, mintegy 1500 törzskönyvezett példányt tartanak nyilván Közép-Ázsiában, Magyarországon mintegy 100 ló lehet. Tisztavérű tenyésztésükkel a Miskolc melletti Mahócán, a Bükki Nemzeti Park határán, Kecelen és Ópusztaszeren foglalkoznak.

Az Akhal-Teke Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete 2003-ban alakult, 2008 óta államilag elismert tenyésztőszervezet, fajtafenntartó. Az egyesület alapító tagja a 2010-ben Türkmenisztánban megalapított nemzetközi tenyésztőszervezetnek.

Forrás: MTI, Akhal-Teke Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete
Grafikák: Akhal-Teke European Championship 2024

Kapcsolódó cikk
Kommentek