Bram Chardon harmadik alkalommal Világkupa-bajnok

Bram Chardon Bord2024 Kowalski FEI1200

A holland Bram Chardon nyerte vasárnap Bordeaux-ban a FEI Fogathajtó Világkupa döntőt.

A finálé a 8000 fő befogadására alkalmas Parc des Expositions de Bordeaux stadionban telt ház előtt zajlott. A végső megmérettetésbe három fogat jutott be, itt Johan Jacobs pályájának egy rövidebb változatát kellett teljesíteniük a hajtóknak. Az összevetés ideje hozzáadódott az addigi összesített időeredményhez, így minden egyes megspórolt másodperc aranyat ért.

Bram Chardon már az első napon az élre állt. A holland hajtót, aki 2019-ben és 2022-ben is megszerezte a bajnoki címet, testvére, Lianne Chardon és Twan Vieveen segítette. Lovai Kendi, Favory Farao, 372 Conversano Mara XLVI-2, Dreef Kapitany voltak.

"Számomra különleges bónusz, hogy édesapám is a dobogón áll, mint tavaly, és a nővéreim is meghatározó részei a csapatnak, így minden a családban marad, ami még különlegesebbé teszi az ilyen győzelmeket, és még kellemesebbé a hazautat" – mondta a győztes.

A címvédő ausztrál Boyd Exell, aki rekordot jelentő 11. győzelmére pályázott, végül a második helyen végzett, kevesebb mint egy másodperccel lemaradva Chardon mögött. Egy verőhiba miatt négy másodperc adódott az időeredményéhez, ami a végső összesítésében drága hibának bizonyult. Segédhajtói Emma Olsson és Hugh Scott-Barret, lovai Bajnok, Maestoso Jupiter, Barny 68 és Mad Max voltak.

A győztes édesapja, a szintén holland színeket képviselő Ijsbrand Chardon a harmadik helyen zárt. Az idősebb Chardon legutóbb 2016-ban győzött a döntőn. Segédhajtóként lánya, Jeannette Chardon, valamint Chris van Rooij segítették; lovai: Favory Fantom, 269 Conversano Batosta V-2, Maestoso Miszter, Maestoso XLV-7.

A szintén holland Koos de Ronde a negyedik helyen végzett. A belga Dries Degrieck, akivel lipcsei győzelme után a következő szezonban kétségkívül számolni kell, az ötödik helyen zárt. Michael Brauchle lett a hatodik. A német versenyzőt a fogathajtás kedvelői az idén szeptemberben Szilvásváradon megrendezésre kerülő világbajnokságon is láthatják majd. A fedett pályán rendszeresen versenyző francia Benjamin Aillaud szabadkártyás indulóként a hetedik helyet szerezte meg.

Fogat V Kdonto2024

Forrás: FEI
Fotó: FEI/Łukasz Kowalski

Kapcsolódó cikk
Kommentek