Dobrovitz József harmadik a díjhajtás első napja után

Dobrovitz dijhajtas szvarad vb og

A német Anna Sandmann édesapját, Christoph Sandmannt megelőzve áll az élen a díjhajtás első, csütörtöki napja után a szilvásváradi Négyesfogathajtó Világbajnokságon. Legjobb magyarként a csapattag Dobrovitz József a harmadik helyről várja a folytatást.

Az első versenynapon a 14 nemzet 43 fogatát felvonultató mezőny csaknem fele, húsz hajtó mutatkozott be. A versenyzők előtt a negyven évvel ezelőtti, ugyancsak szilvásváradi vb magyar aranyérmese Juhász Lászlót előhajtóként mutatta be a programot.

A legjobb teljesítményt Anna Sandmann nyújtotta, ugyanis mind az öt pontozó őt és fogatát látta a legjobbnak. A német hajtó így 40,99 hibaponttal vezet, apját majdnem hat hibaponttal múlta felül.

Magyar részről a két csapattag, Dobrovitz József és fia, ifj. Dobrovitz József mutatkozott be az első napon. Dobrovitz a nap utolsó versenyzőjeként harmadik lett, s bár lovaival maximálisan elégedett volt, a kapott pontszámmal (51,38) már kevésbé. "A második lépésnél a két első ló elkezdett kóvályogni jobbra-balra, de ezt a hibát leszámítva az egész éves munka mostanra beérett. Szenzációs és könnyed díjhajtás volt, ami nem ennyi pontot érdemelt volna" – értékelt az MTI-nek a húsz éve csapatban világbajnok magyar hajtó. Dobrovitz szerint a magyar csapatnak van esélye 2016 után először ismét dobogós helyen zárni annak ellenére, hogy több hibapontot kapott, mint amit érdemelt volna. A csapatversenyben, amelyben minden számban a három hajtóból a két jobbik eredményt számítják bele, így is sokat érhet Dobrovitz teljesítménye, mert megelőzte a németek csapattagját, Michael Brauchlét és a címvédő hollandok versenyzőjét, Koos de Rondét. Anna és Christoph Sandmann nem került a német trióba, ezért az ő eredményük a csapatversenybe nem számít bele.

VB4 8575
Dobrovitz József

Ifj. Dobrovitz József, akinek inkább a maraton- és az akadályhajtás az erőssége, 57,44 hibaponttal nyolcadik az első nap után. Elmondása szerint két komolyabb hiba volt programjában, kétszer lépésben beügetett a fogata, ráadásul pont a két hátsó lova hibázott, akikben jobban bízott. "A két hiba miatt nem sikerült a célként kitűzött 55 hibapontos határ alá kerülni, de így is nyolc ponttal javultam az aacheni versenyhez képest. Ha a csapatból mindenkinek sikerül a legjobbját hoznia, akár össze is jöhet az érem. Az elmúlt években a stabilitás hiányzott a dobogós helyhez, mert abból versenyzünk, hogy a legjobb lovakat értékesítjük, így állandó fogatépítés zajlott" – mondta el a kettesfogathajtásban csapatvilágbajnok versenyző.

VB4 5708
Ifj. Dobrovitz József

A csak egyéniben érdekelt magyarok közül a szilvásváradi ménest képviselő ifj. Galbács Ferenc 11., apja, Galbács Ferenc 13., Váczi István 16., a mezőny legfiatalabbja, Juhász Péter 18., míg Tóth-Simon Sándor 20. a díjhajtás első napja után.

Eredmények a díjhajtás első napja (20 versenyző) után:

  • 1. Anna Sandmann (német) 40,99 hibapont
  • 2. Christoph Sandmann (német) 46,78
  • 3. Dobrovitz József 51,38
  • ...8. ifj. Dobrovitz József 57,44
  • ...11. ifj. Galbács Ferenc 59,83
  • ...13. Galbács Ferenc 60,30
  • ...16. Váczi István 62,16
  • ...18. Juhász Péter 68,16
  • ...20. Tóth-Simon Sándor 77,55

Pénteken a mezőny második fele, 23 versenyző – köztük a címvédő Boyd Exell és a harmadik magyar csapattag, Lázár Zoltán – teljesíti az első számot.

A megszakítás nélkül hatszor aranyérmes és a vasárnapig tartó szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságon is legnagyobb favoritnak számító Boyd Exell szerint ilyen sikersorozat esetén a legnehezebb a motivációt fenntartani. "A csapatom sokat segít abban, hogy tűzben tartsanak és új célokat találjunk, amelyek továbbra is motiválnak" – árulta el az MTI-nek az ausztrál hajtó, aki rendszerint jelentős előnyre tesz szert az első, díjhajtó számban, azt követően pedig riválisai már nem szokták utolérni. "Épp úgy megvannak a jó díjhajtáshoz szükséges összetevők, mint a jó gulyásleveshez. Természetesen jó lovak kellenek hozzá, akik elbírják a rájuk nehezedő nyomást, ehhez elengedhetetlen, hogy boldogan tartsuk őket". Az 52 éves sportember már maga sem emlékszik, mikor nem nyerte meg a nyitószámot igazán nagy versenyen, de hozzátette, riválisokból így sincs hiány. Díjhajtásban legnagyobb ellenfelének az amerikaiak csapatvilágbajnokát, Chester Webert említette, aki hozzá hasonlóan pénteken mutatkozik majd be a vb-n. Összetettben elsősorban a csapatban címvédő holland hajtókat nevezte legfőbb kihívóinak, azaz Koos de Rondét, a 15 vb-címével a sportág legeredményesebb alakját, Ijsbrand Chardont és fiát, Bram Chardont. Megjegyezte, most sem számít könnyű viadalra, mivel a maratonpálya a domborzati viszonyok miatt különösen lovat próbáló lesz. "Szerencsés helyzetben vagyok, mert sok kiváló lóval rendelkezem, ezért segítek másoknak. Nemcsak Lázár Zoltán fogatába kölcsönzök lovat, hanem másoknak is" - mondta Exell arra utalva, hogy a két évvel ezelőtt vb-győztes fogatának egyik lovát ezúttal a kilencszeres világbajnok magyar klasszis hajtja. A hetedik egyéni vb-diadalára készülő Exell elárulta, kifejezetten szeret Magyarországon versenyezni, sokat dolgozik együtt a fiatalabbik Lázár fivér mellett a másik két magyar csapattaggal, Dobrovitz Józseffel és ifj. Dobrovitz Józseffel is.

VB4 4797
Ifj. Galbács Ferenc

Lázár Vilmos: négy évtized alatt sokat változott a fogathajtás

"Negyven év távlatából érdemes rápillantani, hova változott a fogathajtás. Sokkal inkább előtérbe került a képzettség, az idomítottság, a hajtók technikai tudása, miközben háttérbe szorult a fizikum, bár a szilvásváradi dombokon erre is szükség lesz, mert a pályában vannak jelentős szintkülönbségek, így próbára teszik az állóképességet is. Emellett előtérbe került a biztonság, a lovak jóléte" - összegezte a sportban bekövetkezett legfontosabb változásokat Lázár Vilmos. "Reálisnak kell lenni: a magyar fogatok esélye sokkal szerényebb, mint 1984-ben. A négyes vb mezőnye a sportág 53 éves létezése során nem volt ilyen felkészült és szoros. Elképesztő minőségű a lóállomány, új edzésmódszerek léteznek. Igazi profi sporttá alakult a fogathajtás. Az elmúlt évtizedekben el volt kényeztetve a hazai közönség, rendre dobogós helyekkel tudtuk megjutalmazni, legtöbbször ráadásul aranyéremmel. Idén ez túlzott elvárás lenne" - fogalmazott a várható magyar szereplés kapcsán Lázár Vilmos. "Ha a vb szemüvegén keresztül nézem a válogató versenyeket, akkor a végére egy jó magyar csapat állt össze. Hogy ez most mire lesz elég, arra nehéz jóslatot tenni. Bár nem kifejezetten van dobogós esély, de akár össze is jöhet".

VB4 7103
Váczi István

Szöveg és fotó: INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság
Fotó: INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság, Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek