Már megvásárolható a Kincsem tiszteletére kibocsátott emlékérem

Kincsem emlekerme og

Emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank Kincsem születésének 150. évfordulója alkalmából. A bemutató ünnepséget a budapesti Kincsem Parkban tartották.

Elsőként Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter videóüzenetben üdvözölte a megjelenteket, majd emlékeztetett rá, hogy Kincsem összesen 54 versenyen bizonyult legyőzhetetlennek és ezzel világrekorder.

Szotyori Nagy Ádám, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója kiemelte: Kincsemet a lenyűgöző teljesítménye világhírűvé tette, és Magyarországot felhelyezte a lóversenyzés és a lótenyészés világtérképére. Hozzátette: szívügyüknek tekintik a hagyomány ápolását, és nagyon büszkék arra, hogy ma sincs olyan nap, amikor Kincsem neve ne kerülne elő.

Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy Kincsem a monarchia idején a büszke magyar öntudatot testesítette meg. Emlékeztetett rá, hogy a kivételes képességű versenyló különböző távokon volt képes diadalmaskodni és a lóversenyzés hazájában a "Hungarian Wonder" néven emlegették.

Hergár Eszter, az MNB Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóságának vezetője bejelentette, hogy mind a 15 000 forint névértékű ezüst és a 3000 forintos címletű színesfém emlékérme keddtől hivatalos fizetőeszköznek számít. Hangsúlyozta, hogy az érmék kibocsátásának elsődleges célja a figyelemfelkeltés, az ismeretterjesztés és a nemzeti értékek bemutatása.

Hecker Walter hippológus professzor felhívta a figyelmet arra, hogy több veretlen versenyló is van a világon, olyan azonban egy sem, amely olyan sok versenyt nyert volna, mint Kincsem, pedig annak idején a legjobb angol és francia lovakkal is összemérte gyorsaságát. Sikereinek titka egyrészt a kivételes gyorsaságában, másfelől az őt körülvevő szakemberek olyan baráti szövetségében és együttműködésében rejlett, ami manapság nem jellemző.

A Kereszthury Gábor iparművész tervezte, téglalap alakú emlékérmék előlapján Kincsem négyéveskori portréja látható, nyakában babérkoszorúval, amelyet Emil Adam festőművész pontos méretekkel ellátott rajza ihletett. A szalagja bokrétáján köriratban az "54 futamon 54 győzelem", középen az "54 " felirat olvasható.

Kincsem ezust elooldal

Az emlékérmék hátlapján Kincsem négyéveskori teljes alakos ábrázolása látható – Emil Adam festőművész 1878-as festménye alapján. A csodakanca gazdája, Blaskovich Ernő és a versenyló kedvenc macskája társaságában látható. A kompozíciót a „KINCSEM”, valamint a kibocsátás apropójára utaló „150 ÉVE SZÜLETETT A MAGYAR CSODAKANCA” felirat teszi teljessé.

Kincsem ezust hatoldal

A 15 000 forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A színesfém változat 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya 27 gramm. Mindkét változat mérete azonos, 39,60 x 26,40 mm-es fekvő téglalap, szélük sima. Az emlékérmék korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst érméből ötezer, a színesfém érméből hétezer darab készíthető.

Kincsem ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat egy évig névértéken vásárolható meg keddtől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

Forrás és fotó: MTI, MNB

Kapcsolódó cikkek
Kommentek