Bevetésen az első terápiás miniló a Bethesda Gyermekkórházban

Betehsda2

Két hónapja, Magyarországon elsőként engedélyezte a Bethesda Gyermekkórház, hogy amerikai miniló segítségével végezzenek élményterápiát a súlyos beteg gyermekek között. A kórház közleménye szerint a speciális lovasterápia különösen jó hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvő gyermekekre.

Vertigot a négy éves minilovat, valamint a segítségével alkalmazott lovas élményterápiát csütörtökön mutatták be az újságíróknak. Velkey György főigazgató elismerte, tabut döntöttek le azzal, hogy a minilovat bevonták a terápiás foglalkozásokba.

Dr. Hegyi Márta gyermekneurológus szerint a mozgássérült gyermek számára fontos motivációt és fejlesztési lehetőséget jelent a miniló. A kómában fekvő kis betegeknek a terápiás ló nyugodt szuszogása, illata, meleg orra, szőrének érintése elemi élményt jelent. A kevésbé súlyos beteg gyermekek a gyógyulni akaráshoz lelkierőt, pozitív energiát kapnak a ló közelében – sorolta a doktornő.

Bethesda1

A terápia valójában nem csak annyi idő, ameddig a gyerekek találkoznak a lóval, mert utána fel is dolgozzák ezt az élményt – mondja Ács Franciska lovasterapeuta, Vertigo gazdája, aki azt is elmondta, hogy a minilovak rendkívül barátságosak, megbízhatóak, kiszámíthatóak, emellett nagyon érzékenyek és minden betegre pillanatok alatt ráhangolódnak. A most 4 éves Vertigo Texasból repült Magyarországra három hónapos korában.

A miniló állategészségügyi és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban, speciális pottyantós zsákkal jelenik meg kórházban.

Forrás: Reformatus.hu, Népszava, 168 óra

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek
Kommentek