Ifj. Szabó Gábornak szólt a himnusz a nap kiemelt versenyszámában

Rl Csio1 Kiemelt

Hivatalosan is kezdetét vette a Longines FEI Nations Cup™ Jumping of Hungary CSIO5* Budapest verseny a Nemzeti Lovardában. Történelmi pillanat ez a magyar lovassport történetében, hiszen hazánk először rendezhet ötcsillagos versenyt díjugratásban.

Osztrák-magyar sikerrel indult a CSIO5* Budapest

Elsőként a fiatal lovak léptek pályára az Alpenspan díjáért. A 125-130 centiméterre kiírt hibaidős versenyszámban a 6 és 7 éves lovak álltak rajthoz. Az idősebb korosztály uralta a mezőnyt, hiszen az első öt helyen hét éves ló végzett.

A győztes páros az osztrák válogatott legjobbja, Max Kühner és saját tulajdonú lova, Elektric Blue P lettek. Második helyen magyar siker született, hiszen Horváth Balázs magabiztos lovaglással szerezte meg a képzeletbeli dobogó második fokát Pataki Mihály oldenburgi kancájával, PM Quinterával. Harmadik helyen végzett a Lettország színeiben versenyző Kristaps Neretnieks Cha-Chaval.

Negyedik lett Rodrigo Giesteira Almeida és Lycero St. Hubert Portugáliát képviselve, ötödik pedig a legeredményesebb magyar tenyésztésű ló, a Márki Zoltán tulajdonában álló Hedda, Mráz Tamással a nyergében. Hatodik helyen pedig a török nemzetiségű Omer Karaevli végzett Hayley-val, aki ezzel a legeredményesebb hatéves ló lett a számban

Maxkuhner Electricblue P
Max Kühner és Elektric Blue P

Görög győzelem a Horze díjában

A második versenyszám a 140 centiméterre kiírt hibaidős megmérettetés volt a Horze díjáért. A legmagasabb nemzetközi képesítésű pályaépítő, Werner Deeg által megálmodott pályát összesen 38 lovas tudta verőhiba nélkül teljesíteni, ami nagyon szoros végeredményt hozott.

Az első nyolc helyen nyolc különböző nemzet lovasainak gratulált Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a Horze díját Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke adta át.

A görög színekben versenyző Aggelos Touloupis végzett az első helyen a nyolc éves Letiziával. Az olasz világsztár, Emauele Guadiano, aki minden ötcsillagos megmérettetésről dobogós helyezéssel tér haza, két tizedmásodperccel lemaradva a második helyet szerezte meg Quinn Van De Heffinck nyergében. A fiatal ló versenyszám harmadik helyezettje, Kristaps Neretnieks ebben a számban megismételte korábbi helyezését, ezúttal Camerlanet lovagolva.

Negyedik helyen az 57 éves Vladimir Tuganov végzett, akit a legjobb díjugratónak választottak 2017-ben hazájában, Oroszországban, ötödiken pedig a portugál Rodrigo Giesteira Almeida zárt. Hatodik helyen legeredményesebb magyar lovasként Reischl Márton végzett 9 éves holland kancájával, Expectation of Romance-szel.

Horze Gorog
Aggelos Touloupis és Letizia

Portugál fölény a Royal Diamonds díjában

A Royal Diamonds 145 centiméterre kiírt versenyszáma a kétfázisos elbírással zajlott. A kánikula próbára tette a lovasokat és a lovakat is egyaránt, hiszen az év egyik legmelegebb napja volt a mai, de ennek ellenére jól teljesítettek a párosok.

A portugál fölény egyértelműen megmutatkozott, hiszen az első, a negyedik és a hatodik helyen is portugál versenyző végzett. Nem meglepő, hogy a vasárnapi Nemzetek Díja csapatverseny egyik nagy esélyeseként tartják őket számon.

Rónai Gábor, a Royal Diamonds ékszerház tulajdonosa a győztesnek járó plakettet Antonio Matos Almeida-nak adhatta át, aki Irene Van De Kwachthoeve-t lovagolta. Az eddig minden számban dobogós helyen végző lett versenyző, Kristaps Neretenieks most sem rontotta a statisztikáját, hiszen ezúttal második lett nyolc éves Cornet's Spirit nevű lovával. A mezőny egyik legidősebb versenyzője, az olasz Fabio Brotto és lova, Vaniglia Delle Roane végzett a harmadik helyen.

Negyedik és hatodik helyen két portugál, mégpedig Luis Sabino Goncalves és Duarte Seabra, negyediken pedig a lengyel színekben versenyző Jan Bobil végeztek.

A legjobb magyar páros a tizedik helyen végző Fazekas István és a Nagy Antal tulajdonában álló Zeusz lettek.

Royaldiamonds Eredmeny
Antonio Matos Almeida - Irene Van De Kwachthoeve

Magyar himnusz zárta a nap kiemelt versenyszámát

Magyar győzelemmel zárult a nap kiemelt versenyszáma, a világkupa pontot adó, 150 centiméterre kiírt hibaidős versenyszám a Regale díjáért. A 25.000 euró összedíjazásért a világ elitjéhez közelítő nehézségű pályán kellett harcba szállniuk a lovasoknak a Regale arénában.

Ifj. Szabó Gábor magyar tenyésztésű kancájával, a Tárbály István tulajdonában lévő Timpex Bölcsésszel most sem okozott csalódást a közönségnek, hiszen közel egy másodperces előnnyel előzte meg a kétszeres olimpikon orosz lovast, Vladimir Tuganovot. A győztes párosnak Pál Barna, a Regale tulajdonosa és Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke adta át a Herendi Porcelán Manufaktúra díját. A dobogó harmadik fokán másik válogatott lovasunk, Krucsó Szabolcs a Kórusz Attila tulajdonában álló Chacco Blue II.-vel végzett, mindössze hat századmásodperce lecsúszva a második helyről.

Negyedik a lengyel színekben versenyző Krzysztof Ludwiczak lett Elke Maria M-mel, ötödik helyen a norvég válogatott olimpikon, Geir Gulliksen, hatodikon pedig az Ausztriát képviselő Julia Houtzager-Kayser végeztek. Hetedik és nyolcadik helyen két légiósunk, a jelenleg Németországban élő Szász Sándor, és a Magyarországon született, de most ukrán színeket képviselő Szentirmai Ferenc végeztek.

Eredmény 2103

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Kapcsolódó cikkek
Kommentek