Lovad edzésének legfontosabb része a pihenő

Pihenes Kiemelt

Lovad a sporttársad. Ugye nem szeretnéd túlterhelni, vagy sérülésveszélynek kitenni? Ehhez fontos, hogy helyesen alkalmazd a pihenőidőket.

A lovainkat túlterheljük. Többszörösen is regenerációs deficitbe hozzuk őket és ezzel a kompenzáló képességeiket csökkentjük. Nézzük ezt a gyakorlatban: amikor nyereg kerül a ló hátára, akármennyire tökéletesen illeszkedő a nyereg, akkor nyomás éri a hátizomzatot. Ha lekerül a nyomás a ló hátáról, azaz véget ér a munka és lenyergeled a lovat, azonnal elkezdődik az izom regenerációja. Körülbelül 24 óra szükséges ahhoz, hogy az izom tökéletesen regenerálódjon és alkalmas legyen az újabb megterhelésre.

Az izomrostokat kötőszövet, fascia veszi körül. A fasciák bonyolult hálózatot képeznek, regenerációs idejük pedig mintegy 12 órával több, mint az izmoké. Tehát ha naponta lovagolod a lovadat, akkor folyamatosan 12 órás regenerációs deficitet (hiányt) idézel elő. A nem kipihent szövet pedig veszít rugalmasságából, működése zavart szenved, elfárad és sérül.

Ezek a sérülések azonban elkerülhetőek, ha a mindennapi munka során odafigyelsz a regenerációs időkre, azaz a pihenőkre.

Lohat
Amikor nyereg kerül a ló hátára, nyomás éri a hátizomzatot

Pihenő két edzés között

Sokan pihenő alatt arra gondolnak, hogy kiteszik a lovat karámba, de ennél összetettebb a képlet.

A pihenő legyen aktív, amikor nem terheled nyomással a ló hátát. Azaz minden olyan nap után, amikor lovagolod a lovadat, másnap földről vagy futószáron, kikötés nélkül foglalkozz vele. Egy hétvégi kétnapos lovaglást, versenyzést egy hétfői teljes pihenőnap, majd kedden földi/futószáras munka kövessen. Észszerű tervezéssel és a regenerációs idők ismeretével megteremted a lehetőségét, hogy az izmok mellett a fasciák is megfelelő időt kapjanak a regenerációra.

Futoszar
Minden olyan nap után, amikor lovagolod a lovadat, másnap földről vagy futószáron, kikötés nélkül dolgozz vele

Edzés közben is szükség van pihenőkre

Ahhoz, hogy megértsd az edzéseken közbeiktatott pihenők jelentőségét, kezdjük az alapokkal.

Aerob és anaerob izommunka

Az izom alapvetően kétféleképpen nyer energiát működéséhez. Aerob, azaz oxigén jelenlétében illetve anaerob, azaz oxigén nélküli módon, glikolízissel. Az első esetben sokkal több energia keletkezik, a második esetben kevesebb energia és mellette tejsav, aminek az egyik tünete az izomláz, illetve a szervezetnek ezt a regenerációs időn belül tovább kell bontania a májban.

A ló hatótávolsága evolúciósan kevesebb mint 1000 méter

A ló evolúciós fejlődése során alacsony energiafelhasználású életre rendezkedett be. A ménesben egész nap legel, a feje lent van és a passzív függesztő apparátus segítségével gyakorlatilag izommunka nélkül létezik. Majd jön a ragadozó, akitől megijed, és eszement menekülésbe kezd, ilyenkor maximális erőkifejtést végeznek az izmai. Az átlagos menekülés távolsága 6-900 méter (4-6 kör egy 20x60 méteres négyszögben). Majd megáll, pihen, és tovább menekül vagy leáll legelni. A ló izomzata erre rendezkedett be.

Gyors és lassú izomrostok

Az izomrostokat két csoportra osztjuk. Az egyik típus a lassú, alacsony intenzitású munkáért felelős, nagyon kitartó, míg a másik típus a gyors, robbanásszerű munkáért felelős hamar elfáradó izomrostok csoportja. A melegvérű lófajták általában 70-90%-ban gyorsan elfáradó, hirtelen nagy energiakifejtésre alkalmas izmokkal rendelkeznek. Azaz a ló egész váz- és izomrendszere, emésztése a 6-900 méterig tartó menekülésre rendezkedett be. Az izom persze fejleszthető, edzhető, és a 6-900 méterig tartó maximális terhelés hossza is változtatható. Ezért is képezzük a lovainkat.

Fokozatosság

Sok lovas az izomfejlesztés során fut vakvágányra, mert nem tartják be a fokozatosságot. Sokszor látni edzés közben, hogy a lovak 10-15 percig ugyanabban a pozícióban mennek körbe-körbe, vagy próbálnak velük különböző feladatokat végrehajtatni egyre nehézkesebben és egyre több izzadsággal, egyre kevésbé szépen. Pedig nem ez az edzés célja. A legnagyobb probléma, hogy az izom egyre inkább elfárad, egyre inkább anaerob körülmények között nyer energiát a működéshez, a ló a kevesebb energia- és oxigénellátottság miatt egyre kevésbé tud koncentrálni, mozgása koordinálatlanabb lesz.

Edzes Illusztracio
Az izmok elfáradnak, a ló egyre kevésbé tud koncentrálni, mozgása koordinálatlanabb lesz

Kétféle tréning

Az edzés során kétfajta tréninget különböztetünk meg. Az egyik az izomtréning, a másik a fascia tréning aszerint, hogy melyik rész dolgozik többet. Az izomtréning nagy erőkifejtést igénylő feladatoknál dominál, míg a fascia tréning esetében inkább a passzív függesztő apparátus dolgozik.

Az izomtréning során a ló kifejezetten nehéz, magas koncentrációt és koordinációt igénylő feladatokat végez. Az izomtréning során az izmok dolgoznak, és azok fáradnak. Ennek ideje a ló fejlettségétől és állóképességétől függ, de általánosságban 2-5 perc. A megkövetelt összeszedettség a lótól korához és képzettségéhez mérten a legmagasabb fizikai és mentális állapotot igényli. Természetesen a képzés során cél, hogy a fizikai állapotot erősítsd, fejleszd. Ezzel lehet elérni azt, hogy egy Nagydíjas díjlovagló program során kb. 10 perc összeszedettséget kérj a lótól. Egy-egy edzés alkalmával épp ezért nincs is értelme a könnyű, illetve középosztályú szinten teljesítő lovaktól ennyi ideig tartó, vagy akár ennél hosszabb folyamatos erőkifejtést kérni.

Ne spórolj a lazítással

Amikor a ló legel, akkor a passzív függesztő apparátus aktívabb, azaz a ló felső szalagrendszere megnyúlik, és megemeli a törzset. Ekkor a tüdő és szív több helyhez jut a bordakosárban és munkája könnyebbé válik, a légzés és keringés javul, több oxigénhez és vérhez jutnak az izmok, amelyek feladatát a felső szalagrendszer veszi át. A ló pihenni tud – ez a fascia tréning.

Sokan a pihenő alatt azt értik, hogy lépésben odavetett száron mozognak. De a fascia tréninghez nem feltétlenül szükséges a lovat alacsonyabb jármódba felvenni. Elég, ha jármódon belül megengeded neki, hogy szétnyúljon, ezáltal lehetőséget kap a szervezet a regenerációra.

Az edzésen belül váltakozva kell alkalmazni az izom illetve a fascia tréninget. Ha így teszel, lovad minden alkalommal fitten és jókedvvel teljesíti a feladatokat, öröm rajta a lovaglás és az edzés előrehaladtával egyre elengedettebb és egyre puhább lesz.

A leggyakoribb hiba, amit a lovasok elkövetnek, hogy az edzés során több az izomtréning, mint a pihentető fascia tréning, ezért a ló izomzata nem tud regenerálódni a munka közben és egyre inkább lemerevedik. A megoldás ezért az, ha több pihenőt iktatsz be az edzés során. Ökölszabályként elmondható, hogy amennyi az összeszedett munka, minimum annyi legyen a pihenő is. Az edzés előrehaladtával egyre inkább csökkenjen az izommunka ideje és egyre növekedjen a fascia tréning/pihenő hossza.

Írta: Bertalan Zsolt (lóakupunktúra, lómasszázs, oszteopátia)

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikk
Kommentek