Olimpikon lett Jármy Vince

Jarmivince Jbkoronaor Kiemelt

A Fiatal Lovak Világbajnoksága után az október elején kezdődő Ifjúsági Olimpián képviseli hazánkat Jármy Vince, akivel az olimpiai eskü letételét követően beszélgettünk.

A MOM Kulturális Központban ünnepélyes keretek között letették az olimpiai esküt a 3. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokra készülő magyar sportolók. A 79 fős csapatot dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is köszöntötte. Az eskü szövegét korábbi és aktív olimpikon sportolók mondták elő videón keresztül.

„A mai naptól, amikor az olimpiai esküt leteszitek, olimpikonokká váltok” - jelentette ki Kulcsár Krisztián, aki elmondta, az ifjúsági olimpia több, mint egy multisport-rendezvény: más kultúrák megismeréséről, emberek, népek, nemzetek közti barátságok elmélyítéséről, az olimpiai eszme, a fair play és a tiszta sport megismertetéséről szól. „Álljatok helyt tiszta lelkiismerettel és érezzétek jól magatokat, élvezzétek az ifjúsági olimpiai minden percét. Nagyon sikeres szereplést, becsületes helytállást kívánok nektek. Vigyétek Magyarország jó hírét magatokkal - fogalmazott Kulcsár Krisztián.

„Az iskolapadban és a versenypályán is példaértékkel helyt álltok. A következő generációk tagjai majd olyanok akarnak lenni, mint a Buenos Airesbe utazó csapat tagjai” - mondta dr. Szabó Tünde.

A harmadik nyári ifjúsági olimpia több mint 4000 sportoló részvételével 12 napon át tart majd. A fiatalok 32 sportágban, 286 versenyszám összesen 1250 érméért fognak megküzdeni. Buenos Airesben 20 sportágban összesen 79 magyar sportoló képviseli Magyarországot, a díjugrató versenyeken pedig Jármy Vincének drukkolhatunk majd.

Ifi Olimpia Esku
Letették az olimpiai esküt az Ifjúsági Olimpiára induló sportolók

A Fiatal Lovak Világbajnokságáról az Ifjúsági Olimpiára

Jármy Vince a gimnázium utolsó évét végzi, emellett pedig sorra szerzi a jobbnál jobb helyezéseket a díjugrató versenyeken. Legutóbb a Fiatal Lovak Világbajnokságán ért el történelmi sikert JB Koronaőrrel, most pedig korosztályának olimpiáján képviseli majd hazánkat.

Az Ifjúsági Olimpiára Weinhardt Virág szerzett kvótát hazánknak a 2017-es utánpótlás Európa-bajnokságon elért hatodik helyezésével, de mivel ő azóta már kinőtt a korosztályból, a megmérettetésen már nem indulhatott. Az utolsó ifjúsági évét töltő Jármy Vince számára egy korszak stílusos lezárása lehet a Buenos Airesben megrendezésre kerülő versenyen való szereplés.

A magyar csapat október másodikán indul útnak, Vincét édesanyja, Jármy Kata kíséri majd, aki Krucsó Ferenc mellett edzője is a fiatal lovasnak. JB Koronaőr azonban itthon marad, tudtuk meg Jármy Vincétől, aki elmondta, az Ifjúsági Olimpián az öttusa versenyekhez hasonlóan sorsolt lovakkal indulnak a versenyzők, emiatt a pályák a nemzetközi ifi kategóriában megszokottnál valamivel alacsonyabbak, 125-130 centiméter magasságúak lesznek.

Vince nem csak egyéni lovasként indul, hanem tagja az európai csapatnak is – azt azonban még nem tudja, hogy korosztályából vajon mely lovasok lesznek majd csapattársai. „Kis szerencse is kell hozzá, viszont az előző két ifi olimpián az európai csapat nyert, az európai lovasok általában erősen szerepelnek” – mondta Jármy Vince a Riderline-nak.

Kérdésünkre azt is elárulta, hogy rendkívül elégedett volt JB Koronaőr szereplésével a Fiatal Lovak Világbajnokságán, különösen mivel „elég nehéz pálya volt, utólag azt nyilatkozták többen is, hogy kétcsillagos nemzetközi nagydíj szintje volt”.

Ha pedig szóba került a pálya nehézsége, nem mehettünk el szó nélkül az épp most zajló Lovas Világjátékok eseményei mellett sem. „Nem volt sok időm közvetítést nézni, de a magyar lovasok miatt oda kapcsoltam” – árulta el Vince. „Meglepett, hogy 160 centiméternél is magasabb volt a pálya. Sok ló gondolkozott az akadályok előtt. Nehéz, fárasztó pálya volt, kevés hibátlan is született.”

Bár Vince egyelőre az Ifjúsági Olimpián való szereplésre koncentrál, elárulta, hogy célja a felnőtt magyar válogatottba való bekerülés, ha pedig lesz arra alkalmas lova, akkor akár a Világjátékokon vagy az Olimpián való szereplés. Persze a tanulást sem hanyagolja el, hiszen a következő lépés az érettségi, majd a gödöllői Szent István Egyetem.

Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság

Fotó: Sportfot, MOB/Szalmás Péter

Kapcsolódó cikkek
Kommentek