11 tipp a tökéletes lovas nyárhoz

Lo vezet nyar leglo1200

Akár tiéd a nyár egészen szeptemberig, akár csak néhány nap szabadságot kaptál, segítünk összehozni a felülmúlhatatlan lovas nyári élményözönt. A titok a tervezés.

A nyár sokak számára egyenlő a strandolással, grillezéssel és fesztiválokkal. A lovasok számára azonban az az időszak, amikor még több időt próbálunk tölteni azzal, amit szeretünk: lovainkkal és lovaglással. Ha megfogadod tanácsainkat, te is kihozhatod a maximumot az idei nyárból!

1. Irány a verseny

Még ha nem is az olimpiai részvétel lebeg távlati célként a szemed előtt, érdemes kipróbálnod a versenyzés izgalmait lovaddal – lehet ez akár egy kisebb ügyességi verseny is. Ha azonban úgy érzed, hogy lovad még nincs felkészülve erre, akkor is érdemes ellátogatnod egy-egy versenyre, hiszen nem csak jól szórakozol majd, de a pályán látottakból te magad is tanulhatsz.

2. Próbálj ki valami újat

Ha már te is unod a napi rutint, biztos lehetsz benne, hogy lovadat sem veti szét a lelkesedés. Próbáljatok ki tehát valami újat: például földi munkát, egy-két új trükköt, a hosszúszáras munkát, cavalettit, vagy ügyességi akadályokat.

3. Hódolj az élvezeteknek

Jól esne egy hideg üdítő, vagy egy fagylalt? És akár lóháton is ellátogathatsz kedvenc helyedre? A nyár a legjobb alkalom az ilyen rendhagyó lovaglásokhoz. Az alkoholfogyasztást azonban kerüld.

4. Örökítsd meg a pillanatot

Hívj profi lovas fotóst és készíttess lovadról fotósorozatot, hogy tényleg örök emlék legyen az idei nyár.

5. Bogyózásra fel

Mindegy, hogy már versenyzel, vagy még csak barátkozol a dologgal, használd ki az időt és gyakorold a versenyeken való szerepléshez szükséges lóápolási fogásokat, mint például a sörényfonást.

6. Iktass be egy wellness napot

Egy alapos lómosás, a hosszúszőrök alapos átfésülése és a paták átkenése bizonyára jól fog esni kedvencednek. A lówellness után pedig ápold le a lószerszámokat, valamint lovaglócsizmádat is.

7. Csobbanj

Ha van a közelben erre alkalmas, megfelelően biztonságos hely, próbáld ki lovaddal a természetes vizeken való átkelést és az úsztatást.

8. Irány a terep

Iktass be hosszabb terep- vagy túralovaglásokat, próbálj ki új útvonalakat. Az igazán kalandvágyó lovasok pedig akár külföldi lovastúrákon - például afrikai lovas szafarin - is részt vehetnek.

9. Tűzz ki új célokat

Mindegy, hogy egy új trükk vagy feladat elsajátítása, lovad kondíciójának növelése vagy egy teljes díjlovagló program betanulása: állíts fel elérendő célokat, hogy ne szaladjon el észrevétlenül és céltalanul a nyár.

10. Ha nyár, akkor lovastábor

Ma már nem csak gyerekeknek, de számos helyen felnőtteknek is kínálnak lovastáborokat a lovardák. Emellett pedig számos képzés, kurzus és edzőtábor között is válogathatsz, ahol tökéletesítheted tudásodat, és új lovas barátokta tehetsz szert.

11. Lovas vakáció

Ha szeretnél végre kimozdulni, akár lovadat is elviheted magaddal nyaralni, hiszen számos lovarda ismeri már a lovas vakáció fogalmát.

+1 Töltődj fel lovaskultúrával

Látogass el a hazai lovaskultúra legjelentősebb helyszíneire, például történelmi méneseinkbe, Bábolnára, Mezőhegyesre és Szilvásváradra, éld át Hortobágy hangulatát, nézd meg, hogyan telnek a jósvafői hucul ménes minennapjai, vagy tekintsd meg a Mezőgazdasági Múzeum Nemzeti Lókiállítását.

Lousztatas

Forrás: Horse and Rider
Fotók: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek