A kanadai díjugrató csapatnak ugrott az olimpia

Dijugratas FEI illusztracio1200

A kanadai díjugrató csapat elvesztette részvételi jogát a 2020-as tokiói olimpiára, miután az egyik csapattag doppingtesztje pozitív lett.

A kanadai díjugrató csapat tagját, Nicole Walkert november 11-én átmenetileg felfüggesztette a FEI, miután a tőle augusztus 7-én, a Pánamerikai Játékokon levett mintában kokainszármazékot (benzoilekgonint) mutatott ki a doppingvizsgálat. A lovast visszamenőleg diszkvalifikálták és a Pánamerikai Játékokon elért eredményeit törölték a Panam Sports fegyelmi bizottságának december 4-i ülése után. Ez azonban nem csak a lovas egyéni eredményeit, hanem az egész kanadai díjugrató csapat helyezését is érinti, hiszen Walker pontszámai helyett a negyedik csapattag, Lisa Carlsen Walkerénél gyengébb eredményeit kell számításba venni. Ezzel a kanadai különítmény a negyedikről a hetedik helyre esett vissza és elvesztette indulási jogát a tokiói olimpián.

A csapatkvótát így a FEI Argentínának ítélte oda. A dél-amerikai ország csapata eredetileg az ötödik helyet szerezte meg, de a kanadai fiaskó után a negyedik helyre lépett elő. Viszont a szintén a Pánamerikai Játékokon megszerzett egyéni argentin kvótát Kanada kapta meg.

Nicole Walkernek lehetősége van fellebbezni az ítélet ellen. A lovas közleményben tudatta, hogy élni is fog ezzel a lehetőséggel és ügyét a Nemzetközi Sportbíróság elé viszi, ezt elsősorban nem saját maga, hanem hazája, és csapata miatt tartja fontosnak. Mint mondja, a pozitív drogteszt annak következménye lehet, hogy reggelijéhez véletlenül kokalevél teát fogyasztott augusztus 7-én, a csapatdöntő reggelén. A kokalevélből készült tea legális és elterjedt ital Peruban, melynek íze, megjelenése és általában csomagolása is hasonlít a zöldteára.

A Kanadai Lovas Szövetség az ügy kapcsán kiemelte, elkötelezettek a tiszta sport mellett, sportolóik mellett állnak, és teljes mértékben támogatják a lovas döntését, miszerint él a fellebbezés lehetőségével.

A történtek után a következő húsz ország állíthat ki csapatot a tokiói olimpiára: Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Egyiptom, Franciaország, Hollandia, Írország, Izrael, Japán, Katar, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Svédország, Új-Zéland, Ukrajna, USA.

Forrás: Horse&Hound, World of Showjumping
A borítókép illusztráció. Fotó: Hector Vivas/Getty Images for FEI

Kapcsolódó cikkek
Kommentek