A várható hőség miatt módosul az olimpia lovas programja

Tokyo testevent

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) november elején tette közzé a tokiói olimpia tesztversenyének tapasztalatait összegző jegyzőkönyvet. Az már biztos, hogy a klíma maximális fittséget kíván lovaktól és lovasoktól egyaránt, és a várható hőség miatt szükség lesz a versenyek időbeosztásának módosítására, valamint a lovastusa tereppálya is lerövidülhet a lovak egészségének védelme érdekében.

Japán 2020-ban második alkalommal adhat otthont Nyári Olimpiai Játékoknak. Az ország éghajlata azonban feladja a leckét a július 24. és augusztus 20. között zajló ötkarikás játékok két- és a négylábú versenyzőinek is. A várható hőségre való tekintettel a maratonfutó és a gyalogló versenyeket például a főváros helyett a Tokiótól 800 kilométerre északra fekvő Sapporóban bonyolítják le, és a tesztverseny adatai alapján egyértelmű, hogy a lovas eseményekre is hatással lesz a hőség.

A tesztversenyt idén augusztusban rendezték meg, azonos időpontban, mint amikor majd az olimpia lovas megmérettetései is zajlanak majd. A versenyen többek között azt vizsgálták, hogy a helyi klíma hogyan hat a lovak teljesítőképességére, és hogy milyen óvintézkedésekre van szükség a lovak egészségének védelmében. A vizsgálatokat dr. David Marlin, a FEI klímaszakértője végezte, aki 25 éve foglalkozik a ló hőszabályozásával, és már az 1996-os atlantai, 2004-es athéni, és 2008-as pekingi olimpiák, valamint a 2018-as Világjátékok során is azon dolgozott, hogy a megterhelő helyi éhajlati sajátosságok ellenére is optimalizálható legyen a lovak teljesítménye, sőt a FEI erre vonatkozó irányelveit (FEI Guidelines for National Federations on the management of horses in thermally challenging conditions) is ő dolgozta ki.

Dr David Marlin
Dr. David Marlin, a FEI klímaszakértője

Az augusztusi háromcsillagos rövidített lovastusa verseny során folyamatosan figyelték többek között a lovak pulzusát, testhőmérsékletét és laktát értékeit, illetve a környezeti hőterhelést, ami a hőmérséklet mellett a légmozgás, páratartalom és a napsütés hatásait is figyelembe véve ad információt.

Míg az olimpia lovastusa versenyei során általában 5.700 méteres tereppályát jelölnek ki 570 méter/perces irammal, a tesztverseny tereppályája 3.050 méter hosszú volt, 550 méter/perces irammal. A pályán a kezdeti meredek emelkedő és az éles fordulók jelentős megterhelést jelentettek a lovak számára, teljesítőképességük maximumához közel dolgoztak, ami a terepszakasz módosítását indokolja. Az eredetileg tervezett 5.700 méteres pálya az adott hőmérsékleti és terepviszonyok mellett 40%-kal nagyobb terhelést jelent, mint ugyanez az 5.700 méteres pálya sima terepen és kellemesebb hőmérséklet mellett. Mindent összevetve egy 8.000 méteres pálya lelovaglásának felel meg. Más versenyekkel és az atlantai olimpiával is összevetve a tokiói olimpia tereppályája lenne így a legmegterhelőbb a lovak számára:

Olimpia terhelés grafikon
Forrás: Dr David Marlin: Horse Monitoring Project at Ready Steady Tokyo Test Event August 2019

A tesztversenyen résztvevő lovak a teljesítőképességük maximumának közelében jártak, és bár az olimpiára érkező lovak fittebbek és jobb képességűek lesznek, minden lehetőséget ki kell aknázni a klimatikus hatások enyhítésére – emeli a riport, például a táv csökkentését, illetve a korábbi kezdési időket. A verseny helyszínén hőmérsékleti szempontból a 11-12 óra közé eső időszak a leginkább megterhelő, az edzések és a versenyek időpontját is ehhez kell igazítani – mutatott rá dr. Marlin. A terepverseny kezdési időpontját így valószínűleg 7:30 és 8 óra közé időzítik majd, így 11 órára már minden lovas teljesíti a pályát.

Persze nem a versenynapon dől el minden - hívja fel a figyelmet a riport:

  • A helyszín klimatikus adottságait a lovasoknak a felkészülés során is figyelembe kell venniük
  • Már az utazás során kiemelten figyelni kell a lovak egészségére és biztosítani, hogy fitten érkezzenek meg
  • Elegendő időt kell hagyni, hogy kipihenjék az utazást
  • El kell kerülni, hogy a hőmérsékletileg legmegterhelőbb időszakokban túl legyenek terhelve
  • Hatékony hűtési technikát kell alkalmazni

Az olimpiára érkező lovakat légkondicionált istállók várják majd 23 fokos hőmérséklettel. A fedett lovarda klímája a nagy belmagasságnak és a természetes szellőzésnek köszönhetően kellemesen hűvös. A kültéri pályát viszont napkeltétől napnyugtáig süti a nap, emiatt nagyon meleg. A helyszínen rendelkezésre állnak majd árnyékolók, hűtő ventillátorok, jég, víz, mobil hűtőegységek, és lehetőség lesz kora reggeli és késő esti edzésekre is megfelelő világítás mellett.

Forrás:
- FEI
- Dr David Marlin: Horse Monitoring Project at Ready Steady Tokyo Test Event August 2019
- St.Georg
- ReiterRevue

Fotó: FEI / Yusuke Nakanishi, FEI/Anthony Demierre

Kapcsolódó cikkek
Kommentek