A Nemzeti Lovardából csak egy ugrás Tokió

Sajtotajekoztato kiemelt 1

Alig több, mint két hét múlva kezdetét veszi a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny. Ez a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó kvalifikációs verseny, így az utolsó és az egyik legnagyobb lehetőség, hogy lovasaink teljes csapattal kijussanak az ötkarikás megmérettetésre. A versenyt beharangozó sajtótájékoztatónak a Nemzeti Lovarda adott otthont.

Dr. Budai Gyula: már a lovasokon és a lovakon múlik minden

A június végén megrendezésre kerülő CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó kvalifikációs verseny, ezzel az utolsó és az egyik legnagyobb lehetőség, hogy lovasaink teljes csapattal kijussanak az olimpiára – hangsúlyozta dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, a Magyar Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke.

Elmondta, a 2018-as CSIO5* verseny sikerének köszönhető, hogy a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) idén Budapestnek az olimpiai kvalifikációs verseny rendezési jogát ítélte oda. Emellett, mint mondta, „az állam végre felismerte, hogy a három olimpiai szakágat a lovassportban méltó helyre kell emelni és olyan támogatási formák alakultak ki, melyeknek köszönhetően a sportágnak hosszú távon lehetősége lesz arra, hogy a Tokiót követő olimpiákra már jóval nagyobb eséllyel kijussanak, és ott eredményesen szerepeljenek lovasaink.”

Az infrastrukturális háttere rendben van a lovassportnak. A felújított Tattersall olyan nemzetközi versenyközpont, amire a FEI is felfigyelt, ezért egyre rangosabb versenyek rendezési jogát kapjuk meg. Az állam részéről pedig az összes körülmény és forrás adott ahhoz, hogy a három olimpiai szakág jó esélyekkel induljon. Már a lovasokon és a lovakon múlik minden” – mondta dr. Budai Gyula.

1200 Budai Gyula Sajtotajekoztato 20190612
Dr. Budai Gyula

Stróbl Dorottya: a hazai közönség erőt ad a lovasoknak

Stróbl Dorottya versenyigazgató, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára elmondta, hogy a budapestivel egyidejűleg Moszkvában zajlik a C csoport másik kvalifikációs versenye. Február végéig dönthettek a C csoportba tartozó nemzetek arról, hogy melyik helyszínen kívánnak indulni. Az előzetes nevezések alapján a budapesti csapatversenyben 10 nemzet lovasai mérik majd össze tudásukat az olimpiai részvétel reményében.

De tény, hogy az olimpiai kvalifikációtól függetlenül népszerű a verseny és maga a Tattersall is, mint versenyhelyszín, ezért sok egyéni lovas is nevezett már – emelte ki Stróbl Dorottya, aki azt is elmondta, „sokat számít, ha hazai közönség előtt versenyzik a csapat”, ugyanis hazai pályán általában jobb eredményeket érnek el a lovasok.

1200 Strobl Dorottya Sajtotajekoztato 20190612
Stróbl Dorottya

Szotyori Nagy Kristóf: szeretnénk ott lenni a legjobbak között

Magyar díjugratók csapatban utoljára 1980-ban vettek részt az Olimpián, egyéniben pedig 1992-ben Göttler Vilmosnak drukkolhattunk. A magyar lovassport egyetlen olimpiai érmét 1936-ban, Münchenben szerezte Platthy József Sellővel. Épp ezért rendkívül nagy a tétje tehát a magyar díjugrató sport számára a június végi CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenynek, mutatott rá Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke.

Szotyori Nagy Kristóf elmondta: míg a legutóbbi két olimpiára mindösszesen egy kvótát szerezhettek a C csoport nemzetei, idén két kvóta a tét. A C csoport mezőnye pedig a két versenyhelyszínnek köszönhetően kétfelé oszlott. Változás a korábbiakhoz képest, hogy a tokiói olimpián 35 ország 3 fős csapatai indulhatnak díjugratásban, a budapesti Kvalifikációs Csapatversenyen azonban öt fős (négy versenyző és egy tartalék) csapatok versenyeznek majd. Az eredménybe mindkét fordulóban a három legjobb lovas eredménye számít bele.

„Az elmúlt két olimpiát megelőző kvalifikációs versenyeken, London előtt Aachenben negyedik lett a magyar csapat, majd a 2016-os riói ötkarikás játékok előtt Somorján a harmadik. Ezt szeretnénk most felülmúlni és szeretnénk ott lenni a legjobbak között. De nem lesz könnyű dolgunk” – mondta Szotyori Nagy Kristóf.

Németh István szövetségi kapitány már kijelölte azt az öt lovast, akikre számít a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny során:

„Bízom benne, hogy a tokiói olimpiára ki tudunk jutni. Azt várom, hogy a lovaink és a lovasaink a legjobbat tudják teljesíteni a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenyen” – zárta összefoglalóját a Díjugrató Szakág elnöke.

1200 Szotyori Nagy Kristof Sajtotajekoztato 20190612
Szotyori Nagy Kristóf

Fábiáncsics Gábor: zajlanak az előkészületek a Nemzeti Lovardában

Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatója elmondta, az egyéni versenyzőkkel együtt várhatóan 300-350 ló érkezik majd a versenyre, a Nemzeti Lovarda azonban felkészült egy ilyen tekintélyes lólétszám fogadására is.

A verseny előtt minden bértartott ló elhagyja a lovardát, és a tisztasági festés után a versenyzőket teljesen tiszta és üres létesítmény fogadja majd. Mindeközben zajlik a lelátók, mobil bokszok, kiállítói és VIP részek építése is – számolt be verseny előkészületeiről Fábiáncsics Gábor.

Fotó: Szögi Ágnes

Kapcsolódó cikkek
Kommentek