Ukrajna díjugratói nyerték az olimpiai kvótát

1200x630

Izgalmas és fordulatos versenyszámokat láthatott a közönség a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny második versenynapján a Nemzeti Lovardában.

Ukrajna díjugratói mennek az olimpiára

A budapesti CSI***-W Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny volt a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó kvalifikációs verseny a régió csapatai részére. Hat csapat állt rajthoz az olimpiai részvétel reményében, pedig összesen tizenkét ország lovasainak lett volna lehetőségük a kvalifikációra, csak ők nem láttak esélyt a győzelemre, így nem is állítottak ki csapatot.

A végeredmény tekintetében megismétlődött a négy éve Somorján megrendezett kvalifikációs verseny sorrendje, hiszen akkor és most is az ukrán csapat győzedelmeskedett, megelőzve Csehországot, a dobogó harmadik fokára pedig a magyar lovasok állhattak fel.

A győzelmet nem adták ingyen, hiszen a verseny pályája az olimpiai színvonalat súrolta. 48 lovaglás közül egyetlen hibátlan sem született, pedig válogatott, világszínvonalon versenyző lovasok léptek a pályára.

Magyarország 29 hibaponttal zárta az első kört, ahol ifj. Kövy András teljesített a legjobban, mindössze hat hibapontos eredménnyel. Csapatunk többi tagja is derekasan helyt állt, hiszen a magyar volt az egyetlen csapat, ahol minden lovas be tudta fejezni a pályát.

Az ukrán színekben versenyző kétszeres olimpiai bajnok Ulrich Kirchhoff leesett, a cseh csapatból Emma Augier De Moussac lova mindkétszer megtagadta a vizet, Görögországnak pedig egyik lovasa sem ért körbe, így nem is vehettek részt a második fordulóban. A második körből Litvánia visszalépett, így már csak négy csapat maradt versenyben.

Ezúttal ifj. Szabó Gábor volt a magyar lovasok közül a legeredményesebb, ezzel Bulgáriát a biztos negyedik helyre száműzte, így már csak az előttünk álló cseh és ukrán lovasokra kellett fókuszálnunk.

A csehek legrutinosabb versenyzői, Zuzana Zelinkova és Ales Opatrny hozták a kötelező formát, így az első körben élen álló ukrán csapatnak is muszáj volt jól szerepelnie. A magyar születésű Szentirmai Ferenc a két forduló alatt mindössze egy verőhibát vétve a verseny legjobbjaként megnyerte Ukrajnának a kvalifikációt, hiszen az ő eredménye nélkül a csehek lettek volna fölényben.

Ulrich Kirchhoffot ugyanis utólag diszkvalifikálták a lova oldalán a sarkantyú okozta apró sérülés miatt, az utolsóként induló René Tebbel pedig verőhibát is vétett, illetve lova az utolsó ugráson egyszer félrement.

Ukrajna végül 50 ponttal nyerte a versenyt, míg Csehország 58, Magyarország pedig 64 pontot gyűjtött a két kör alatt.

Ukrancsapat Olimpiai kvalifikacio
A győztes ukrán csapat
04kovy heureka
Ifj. Kövy András és Heuréka

Cseh győzelem a fiatal lovak versenyszámában

A 125-130 centiméteres hibaidős versenyszámban a helyezettek fele a fiatalabb korosztály képviselőiből került ki.

A győztes lovaglást a csütörtöki nap ezüstérmes párosa, Emma Augier De Moussac és Homey mutatta be Csehország színeiben. Második helyen végzett a görögök versenyzője, Aggelos Touloupis Carlotta L nyergében. A hazai lovasok közül Zárug Annamária volt a legjobb a gánti Herczog Ménesben tenyészett Candyvel, aki ezzel megismételve a tegnapi helyezését ma is a harmadik helyen végzett.

1 Emma AUGIE DE MOUSSAC 2
Emma Augier De Moussac és Homey

Görög győzelem a Sauska Pincészetek díjában

Fordulatokban gazdag versenyt hozott a Sauska Pincészetek díjáért kiírt 130 centiméteres kétfázisos versenyszám. A legjobb nyolc között végzett lovasok közül hatan is hazánkat képviselték.

A görög válogatott tagja, Panagiotis Koutsogiannis volt a leggyorsabb, második helyre szorítva Cser Attilát és a Dr. Reményik Andrea által tenyészett Sifut. Krucsó Szabolcs megismételte előző napi harmadik helyezését, de ezúttal másik lovával, a szintén magyar tenyésztésű Lady Winnerrel érte el ezt.

5 1 KOUTSOGIANNIS 3
Panagiotis Koutsogiannis

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Start- és eredménylisták: http://csiobudapest.hu/start-e...

Kapcsolódó cikkek
Kommentek