Ifj. Szabó Gábor volt a Hortobágyi Lovasnapok legjobbja

Hortobagy2019 beszamolo og

Az idén 53. alkalommal megrendezett Hortobágyi Lovasnapok ismét nézők ezreit mozgatta meg, akik a számos lovas program és bemutató mellett CSI1* nemzetközi díjugrató versenyt is láthattak.

Igazi közönségsiker volt a Nagydíj

A rendezvény legtöbb nézőt vonzó programja ezúttal is a vasárnapi Nagydíj volt, melyet 135 centiméteres magasságon rendeztek meg a füves arénában. Erre az összevetéses versenyszámra 17 lovas tudta magát kvalifikálni, akik közül mindössze négyen teljesítették hiba nélkül a rendkívüli kitartást igénylő alappályát.

A budapesti CSI3* verseny nagydíjának győztesét, ifj. Szabó Gábort az összevetések mestereként tartják számon, így nem meglepő módon most is rendkívüli időt lovagolt, amivel bebiztosított magának egy újabb nagydíj győzelmet Chabal TH nyergében.

Az fiatal korosztály egyik kiválósága, Kovács Roland is remekül teljesített, de két tizeddel lemaradva a második helyet tudta megszerezni Rádiháza Hont nevű lovával.

Lovasnapok kovacs roli
Kovács Roland és Rádiháza Hont

Az athéni CSIO-n is hamarosan rajthoz álló lovasunk, Vándor Zsófia egy harmadik hellyel térhetett haza, négy hibaponttal fejezve be az összevetést Caselloval. A hazaiak erőssége, Szladek Máté a leggyorsabb lovaglással ért célba, de sajnos Gidrán Bohém nevű lova hibázott az összetett ugráson, így tavalyi eredményét egy helyet javítva a negyedik pozíciót szerezte meg ezúttal. A két évvel ezelőtti győztes, ifj. Máté István végzett az ötödik helyen Chacconnal, megelőzve Szladek Mátét másik lovával, a Mátai Ménes által tenyészett 8 éves Hámorral.

Lovasnapok szladek mate
Szladek Máté és Gidrán Bohém

Két hibátlan a Derbyben

A fél évszázados múltra visszatekintő Hortobágyi Derby versenyszám ezúttal is a Lovasnapok egyik fő attrakciója volt. A 23 ugrásból álló pályát 16 lovas teljesítette, akik közül összesen ketten tudtak hiba nélkül lovagolni. A verseny rendkívül izgalmas volt, hiszen a vadász elbírálásnak köszönhetően a leggyorsabb hibátlan lovaglás nem jelentette egyben a győzelmet is.

A Timpex Ménes versenyzője, ifj. Szabó Gábor utolsóként rajzhoz állva messze a leggyorsabb időeredménnyel ért be a célba, így az első hely szinte garantált volt. Egy verőhibája ellenére is bőven öt másodperces fölénnyel utasította maga mögé az ifj. Máté István - Fly Boy párost.

Lovasnapok mate istvan
ifj. Máté István és Fly Boy

A román bajnok, Jakab Áron egy szép hibátlannal a harmadik helyet szerezte meg Calottal, éppen megelőzve Vándor Zsófiát és Leoprad of Ballmoret. Ötödik helyen ifj. Szabó Gábor végzett másik lovával, Chabal TH-val, hatodikon pedig a tavalyi győztes Szotyori Nagy Kristóf és Gidrán Razbeg Mytoc.

A pénteki nap is a Hajdú-Bihar megyei lovasokról szólt, ugyanis a derbyben első két helyen végző lovas, ifj. Máté István és ifj. Szabó Gábor ekkor is kisajátították maguknak a dobogó két felső fokát, csak ezúttal fordított sorrendben. Szotyori Nagy Kristóf és Gidrán Razbeg Mytoc lett a harmadik, megelőzve a hazai színekben versenyző Szladek Mátét.

Lovasnapok gabo2
Ifj. Szabó Gábor

Fotó: Ecsedi Enna és Kovács Anikó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek