Ifj. Szabó Gábor harmadszorra is megnyerte a Nagydíjat Budapesten

14 1200x630

Izgalmas és fordulatos versenyszámokkal ért véget a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny. A záró nap fénypontja minden kétéget kizáróan a 30.000 euró összdíjazású Nagydíj volt.

A nézők által egyik legjobban várt versenyszám 13 számozott akadályt és összesen 16 erőkifejtést tartalmazott, melyek között a legnagyobbak elérték a 160 centiméteres magasságot. A pálya vonalvezetésében is méltó volt a világszínvonalú jelzőre. A versenyszámba 54 lovasnak sikerült kvalifikálódnia az elmúlt napok eredményei alapján, de közülük csak 49 vállalta a részvételt.

A verseny első felében nem született hibátlan lovaglás, habár voltak, akik verőhiba nélkül lovagoltak. Az első néhány lovas után kiderült, hogy az alapidőn belül teljesíteni a pályát közel lehetetlen, így a lovasok többsége inkább megfontolt iramra váltott, és sokáig úgy nézett ki, hogy az egy hibapontosok között lesz az összevetés. De aztán a csehek kiválósága, Zuzana Zelinkova kockázatos lovaglással sikeresen célba ért alapidőn belül, amivel megtört a jég, így másik három lovas is a határokat feszegetve követte a példáját. Ezzel négyen jutottak az összevetésbe, mégpedig Zuzana Zelinkova és Ales Opatrny a csehektől, René Tebbel ukrán színekben, és a kétszeres CSIO nagydíj győztes ifj. Szabó Gábor, aki utolsóként indulhatott az összevetésben.

A Nemzetek Díja győztes Zuzana Zelinkova lépett elsőként a pályára, és bízva lovában erős tempóval kezdte meg az összevetést. Az első vonalat eggyel kevesebbre kivágtázva, nagyon jó, 45.04 másodperces időeredményre tett szert, de az összetett ugrás előtt kicsit nagy volt a lendület, amiből következett is a hiba.

Őt követte csapattársa, az európa-bajnoki aranyérmes Ales Opatrny, aki nagy vágtájú lovával, Sangris Boy-jal érthető módon szintén az előrelovaglást választotta az első vonalban, viszont verőhiba lett a vége, így ő is négy hibaponttal teljesítette az összevetést 47.30 másodperc alatt.

Az ukránok olimpikonja, az utolsó előttiként pályára lépő René Tebbel inkább a biztos hibátlanra törekedve lassabban lovagolta a pálya az első felét, viszont ő is hibázott az összetettnél, így gyorsabb tempóra váltva végül 46.03 másodperc alatt teljesítette az összevetést, ami a második legjobb időt jelentette.

Volt miért izgulnunk, hiszen utolsóként a címvédő magyar bajnok ifj. Szabó Gábor következett, és még nem volt hibátlan lovaglás. Gabó is a biztos hibátlan taktikáját választotta, és egy megfontolt, de a párosra jellemző lendületes lovaglással verőhiba nélkül teljesítette az összevetést, ezzel a magyar közönség nagy örömére megnyerte a Nagydíjat.

A győztes a Tárbály István által tenyésztett Timpex Bölcsészt lovagolta, aki hű társa már a válogatottban évek óta. Ifj. Szabó Gábor különleges képességét ismét megmutatta a nagy létszámú közönség előtt, hiszen a 2014-ben Timpex Centtel, 2016-ban pedig Timpex Bölcsésszel CSIO Nagydíj győztes lovas tovább folytatta varázslatos menetelését itt, Budapesten.

Ötödik helyen csupán 4 tizeddel kicsúszva az alapidőből a Romániát képviselő Andrea Herck végzett egy hibaponttal, megelőzve a litván versenyzőt, Donatas Janciauskast és a bolgár Angel Niagolovot. Leggyorsabb négy hibapontos lovaglással a nyolcadik helyezettnek járó díjat Szentirmai Ferenc érdemelte ki iskolapályát bemutatva, de egy kis balszerencse következtében egy verőhibát vétve. Hazai részről pontszerző helyen végzett a két hete Bulgáriában a Nemzetek Díjában dupla hibátlant lovagló ifj. Máté István a Szombati Gábor tulajdonában álló Chacrinue-val, illetve a Nemzetek Díja győztes Horváth Balázs is Zordonnal.

6920
Ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész

Pontgyűjtésben Búza Krisztián volt a legjobb

A vasárnap a 130 centiméteres magasságra kiírt pontgyűjtő versenyszámmal vette kezdetét. A pályán 10 akadály várta a lovasokat, amelyek megugrása a sorszámuk szerinti pontszámot érte, leverésük viszont nem járt pontlevonással. A szám érdekessége, hogy a pályán nem volt összetett akadály, viszont az utolsó ugrás egy emelt magasságú joker ugrás volt, aminek teljesítése dupla ponttal, leverése viszont dupla pontlevonással járt.

Öt lovasnak sikerült a maximálisan gyűjthető 65 pontot megszereznie, így a köztük lévő helyezésekről az idő döntött.

A számot Búza Krisztián nyerte Fortender nyergében, megelőzve a bolgárok olimpikon lovasát, Rossen Raitchevet, aki a csütörtöki 150 centiméteres, Longines világranglista pontot adó versenyszám harmadik helyét is bezsebelte már. Harmadik helyen Zárug Gyula végzett egy másodperces fölénnyel a szintén maximális pontszámot gyűjtő ifj. Lázár Zoltánnal és Czékus Zoltánnal szemben. Füzér Flóra és Sándor Balázs pedig 61 ponttal a hatodik és a hetedik helyen végeztek.

12 1200x661
Búza Krisztián és Fortender

Mráz Tamás volt a leggyorsabb 140 centiméteren

A CSI***-W Nemzetközi Díjugrató verseny utolsó előtti versenyszáma a 140 centiméterre kiírt hibaidős versenyszám volt, ahol 59 lovaglást láthattak a kilátogató nézők.

Az egyedüli lovas, aki hatvan másodpercen belül tudta a pályát teljesíteni, az egyik legfiatalabb versenyző, a mindössze 25 éves Mráz Tamás volt, aki az Erdélyi Lóránt tulajdonában álló koromfekete Cariba Damot lovagolta.

Második helyen végzett ifj. Máté István, aki két hete Bulgáriában dupla hibátlannal segítette győzelemhez a magyar csapatot a CSIO Nemzetek Díjában. Bronzérmes pozícióban végzett az Olaszország színeiben versenyző Samuele Maestri.

1 Mraz Tamas
Mráz Tamás és Cariba Dam

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Kapcsolódó cikkek
Kommentek