Elsőként a díjugratók vehették birtokba az új lovaspályát Hortobágyon

Jakab Aron Hortobagy202007 og

A Hortobágyi Lovasnapok minden évben a lovaglás szerelmeseinek egyik legjobban várt eseménye, hiszen a díjugrató, fogathajtó és csikós versenyek mellett számos bemutatót és kiegészítő programot láthat a kilátogató nézősereg. Idén a koronavírus okozta bizonytalan helyzet miatt a szervezők kénytelenek voltak lemondani ezt a nagyszabású eseményt, viszont a régió lovasainak nem okoztak csalódást, hiszen háromnapos országos díjugrató minősítővel ünnepelték a régóta vágyott új pálya elkészültét.

A régi pálya teljes ráncfelvarráson esett át, hiszen nem csak méretében növekedett, hanem korszerű négyévszakos talaj került a régi homok helyére. A kilátogató nézők kényelmét egy új, 400 fős lelátó biztosította. A heves esőzések ellenére kiválóra vizsgázott a talaj, hiszen minimális karbantartással zavartalanul zajlott a verseny lebonyolítása.

Sokan voltak kíváncsiak az eseményre, így létszámkorlátozást kellett bevezetni, de így is reggel nyolctól egészen este nyolcig tartottak a versenyszámok. Soha ennyi induló még nem volt a régióban szabadtéri versenyen, több mint 700 startot bonyolítottak le a három nap alatt. De nem csak mennyiségben, hanem minőségben sem volt hiány, hiszen a tavalyi országos bajnokság aranyérmes csapatának tagjai is egytől-egyig rajthoz álltak.

A hétvége legjobban várt versenyszáma a vasárnapi nagydíj volt, ami 140 centiméteren zajlott teltházas lelátó előtt. A pálya vonalvezetése próbára tette a résztvevő lovasokat, korrekt módon, de mégis feladat elé állítva őket. A kilences számú palánk sok lónak okozott nehézséget, mind technikailag, mind optikailag, hiszen egy triple bar után következett négy vágtára, közel a kivetítőhöz. Mindössze egy tiszta hibátlan lovaglás született, így a várva várt összevetés elmaradt.

A verseny legjobbja a debreceni születésű, de román színekben versenyző Jakab Áron lett, aki Chippendale-t lovagolta. Második helyen mindössze egy hibapontos időbüntetéssel ifj. Máté István végzett Carbaloom nyergében, megelőzve a leggyorsabb négy hibapontos ifj. Szabó Gábor – Lord Classic párost. Negyedik helyen ifj. Máté István végzett másik lovával, I’m Special RV-vel, ötödiken Técsy Attila és Nikidam Breaker, hatodikon pedig Török Sándor és Carmen N. A Mátai Ménes saját tenyésztésű lova, a 9 éves Hámor Szladek Mátéval a nyergében a hetedik helyen zárta a versenyt.

A verseny mellett a szórakozásra is jutott idő, így a szokásos esti buli ezúttal sem maradhatott el, ahol versenyzők és szurkolók együtt örülhettek az elért sikereknek és a tombolán nyert ajándékoknak.

Fotó: Radócz Anna

Kapcsolódó cikkek
Kommentek