Magyar lovas és magyar tenyésztésű ló vezeti a Díjlovagló VK Közép-európai Ligáját

Szokola Csaba S Anett

A nemzetközi díjlovas versenyeken elért eredményével Szokola Csaba és a magyar tenyésztésű Enying áll a Díjlovagló Világkupa-sorozat Közép-európai Ligájának élén. Ezzel a VK-döntőn való indulás és egy esetleges EB-szereplés is elérhető közelségbe került számukra.

„Enying - otthoni neve Balu – 12 éves herélt. Magyar tenyésztésű, Enyigen született a Sáripuszta Ménesben, teljesen ugró származású ló, díjugratásban versenyzett úgy 6 éves koráig” – kezdi lova bemutatását Szokola Csaba. Díjlovaglásban Nagyházi Júliával mutatkozott be a Enying, néhány éve pedig Szokola Csaba lovagolja. A ló tulajdonosai Nagyházi Júlia-Szebényi Dániel, Szokola Csaba és a Parkertech Kft.

Enyingnek ez volt az első nagydíjas szezonja. „Nagyon örülünk neki, hogy így halad. Két Nagydíjban indult nemzeti versenyeken. Júniusban Máriakálnokon rendeztek egy Világkupa fordulót és mivel a ló minősült nemzetközi szintre, ráadásul itthon volt a verseny, úgy gondoltuk, érdemes ott kipróbálni. Nagyon jól szerepelt és mindjárt meg is szerezte az első minősülést az Európa-bajnokságra. Ekkor úgy döntöttünk, érdemes próbára tenni világkupákon, nemzetközi versenyen is.

Brünnben egy nagyon jó ötödik helyet fogott a világkupában, akkor szerzett vk-pontokat is. Most pedig a fóti világkupával annyi pontot gyűjtött, hogy a Ligában átvettük a vezetést. Sőt, a fóti kötelező Nagydíj program eredményével megszerezte a második kötelező minősülést az EB-re. Úgy tudom, az FEI októberben hoz döntést arról, hogy Németország esetleg jövőre mégis megrendezi a felnőtt kontinensviadalt. Ha ez így lesz, a belépőnk már megvan rá. Nagyon örülünk neki és lelkesen tervezgetjük a következő versenyeket, de nyilván a koronavírus-járvány miatt nem láthatjuk biztosan, hogyan alakulnak a dolgok.”

A páros számára ezzel az eredménnyel a VK-döntőn való indulás is elérhető közelségbe került: „A szabályzat úgy szól, hogy a Ligából a lista első és a második helyezettje szerez indulási jogot a Világkupa döntőre, amit márciusban rendeznek Göteborgban. Ha tudnánk tartani ezt a pozíciót, de ha a második helyre is csúszunk, akkor is stabil belépőnk van a döntőre. Ehhez most az kellene, hogy ki tudjak utazni október közepén még egy lengyelországi, november első felében pedig egy szlovákiai fordulóra pontokat gyűjteni. Illetve lehetőség van a Nyugat-európai Liga fordulóin való indulásra is, itt szóba jöhet a decemberre tervezett VK-forduló Salzburgban, az Amadeus Hallban. De egyelőre bizonytalan, hogy megrendezhetik-e egyáltalán, mivel ez az esemény a téli fedeles vk-sorozat része, ahol több szakág szerepel, nyilván nagyobb létszámú résztvevővel, és az osztrák szabályozás még kérdéses. A Max-Theurer család nagy erőkkel dolgozik a szervezésen.”

Bár a világjárvány miatt nagy a bizonytalanság, a lovas azt mondja, a felkészülését egyelőre nem veszélyezteti a kialakult helyzet: „A lóval való felkészülésemet egyáltalán nem befolyásolja a járványhelyzet, készülünk a következő versenyre, legfeljebb azt mondják, hogy nem lehet menni.

Én télen is rendszeresen dolgozom a lovakkal. A két versenyszezon közötti időszak nagyon jó lehetőség, hogy fejleszd a lovadat. Ha szintet kell lépni, azokat a feladatokat tudod gyakorolni, akkor azért dolgozod végig a telet, ha pedig egy nagydíjas lovad van, mindig van mit fejleszteni, tökéletesíteni. Általában ez a három-négy hónap ideális időszak arra, hogy egy kényelmes edzésterv mellett szépen apránként fejleszthesd a lovat olyan feladatban is, amiről tudod, hogy nem az erőssége. Ezért nálunk nagy leállás télen sem szokott lenni.”

De vajon mi Enying, alias Balu erőssége? „Nagyon jó a munkamorálja, nagyon koncentrált ló, a nehéz feladatokban is nagyon jól összpontosít. Az oldaljárások az egyik erőssége, főleg ügetésben nagyon látványos, nagyon elasztikusan, kádencírozottan tudja végrehajtani. A másik a sorozat ugrásváltás, ebben mindig stabil, egyenletes, kifejező. Alapvetően jó minőségű vágtája van, így a vágta feladatokat, a vágtaperdülést is mindig kifejezően tudja megcsinálni. A piaffe-ra és passzázsra is nagyon jó készsége van, de itt szükséges még a fejlődés, illetve ezek átmeneteiben még erősödnie kell, hogy kifejezően meg tudja mutatni programban is. De az alap kvalitása, amit időnként megmutat, már sejteti, hogy benne van a muzsika. De nyilván minden ló esetében, aki eljut a Nagydíjig, kell egy-két év érési időszak, mire meg tudja mutatni a maximumot” – mondja Szokola Csaba.

Fotó: Somogyvári Anett

Kapcsolódó cikk
Kommentek