9 dolog, amit mindig is tudni akartál a lovak klónozásáról

Kloncsikok900

Nem is olyan régen még a sci-fi filmek kedvelt témája volt a klónozás, de mára ez egy létező technológia. Bár még korántsem mindennapi, de az elmúlt két évtized alatt rohamos fejlődésnek indult a lovak klónozása, így minden eddiginél könnyebben elérhetőek a klónozott vérvonalak a tenyésztők számára.

Mi az a klón?

A klón ló egy másik ló genetikailag azonos mása. A lovakat jellemzően vérvonaluk megőrzése érdekében klónozzák, gyakran olyan esetekben, amikor egy nagyon értékes ló elpusztul vagy herélésre kerül, és ezért nem képes utódot nemzeni. Ezt a tudományt egyre gyakrabban használják ritka és veszélyeztetett fajták genetikai megőrzésére is.

Legális a lovak klónozása?

Igen, bár az ezzel kapcsolatos szabályok a lovas szakágak és törzskönyvek között eltérnek. Míg a telivériparban tilos a klónozás, 2012 óta az FEI engedélyezi a klónok és utódaik részvételét a lovassportban.

Hogyan működik valójában a klónozás?

A lovak klónozása során a lótól szövetmintát vesznek, és a sejt DNS-tartalmú sejtmagját átviszik a befogadó petesejtbe, amelynek DNS-ét eltávolították. Ezt az embriót ezután beültetik a befogadó kancába, amely kihordja a csikót.

Melyik híres lovat klónozták eddig?

Számos példa van híres lovak klónozására.

Hugo Simon legendás lova, E.T. FRH klónja 2006-ban látta meg a napvilágot Texasban. Mivel genetikai állománya pontosan és bizonyíthatóan megegyezett az apjáéval, akit háromévesen, még sportsikerei előtt kiheréltek, így klónja vitte tovább a vérvonalat fedezőménként.

A kétszeres olimpiai ezüstérmes ugrólónak, Gem Twistnek (Good Twist × Noble Jay) két klónja van: a most 13 éves Gemini CL jelenleg Európában állomásozik, és több utódja is debütált már a díjugrató pályákon, míg a 10 éves Murka’s Gem a Stallion AI Servicesnél van Angliában. A legeredményesebb olimpiai lovastusa ménnek, Chilli Morningnak három négyéves klónja is van; míg William Fox-Pitt másik olimpiai partnerét, Tamarillót is klónozták 2013-ban. A híres ír mén, Cruising klónjai, Cruising Arish és Cruising Encore 2012-ben születtek.

A klónok pontosan úgy néznek ki, mint az eredeti ló?

Bár a klónok genetikai másolatok, nem mindig néznek ki egyformán az eredeti lóval. A legnyilvánvalóbb különbség gyakran a fehér jegyek eltérése, hiszen ezeket nem a genetika vezérli, hanem a fehér sejtek véletlenszerű vándorlása a magzat fejlődése során. Ez azt jelenti, hogy a fehér jegyek alakja és elhelyezkedése valószínűleg eltér az eredeti ló és klónjai között. Illetve sok befolyásoló tényező van, például a hordozó kanca adottságai, tápláléka, tartási körülményei, ami mind hatással van a magzat fejlődésére.

Klonlovak900 2
Adolfo Cambiaso lovaspóló játékos klónlovaival - Fotó: Science

A klónok személyisége megegyezik az eredeti lóéval?

A lovak személyiségét a környezetük éppúgy befolyásolja, mint a genetikájukat, vagyis a klónok személyisége változhat az eredeti lóéhoz képest. A ViaGen csapata szerint azonban az ügyfelek mindig arról számolnak be, hogy klónjaik emlékeztetik őket az eredeti állat személyiségére, még akkor is, ha nem teljesen egyformák.

Lehetséges a klónt klónozni?

Igen, lehetséges - a klón normális állat, tehát az eljárás ugyanaz - és a mai napig számos klónt állítottak elő más klónokból, általában olyan esetekben, amikor az emberek csak egy bizonyos vérvonalat szerettek volna fenntartani.

Lehetséges klónozni egy elpusztult lovat?

Igen, de gyorsan kell cselekedni. A szövetmintákat az állatorvosnak kell levennie, amire legfeljebb öt napja van, amennyiben az állatot optimális körülmények között tartották ezen idő alatt (körülbelül 4 fok).

Mennyibe kerül egy ló klónozása?

A klónozási folyamat első lépése a sejtek megőrzése, ami 450 font + áfa költséggel jár például a brit Gemini Genetics cégen keresztül, valamint évi 120 font éves tárolási díjat számolnak fel, amíg kész nem lesz a folyamat folytatására. Ami a tényleges klónozási eljárást illeti, a költség sokkal több. Ez fajonként változik, de várhatóan 85 000 dollár körüli összeget kell fizetni egy ló klónozásáért az USA-ban vezető ViaGen klónozó cégnél.

Forrás: Horse&Hound

Kapcsolódó cikkek
Kommentek