A 2021-es EHV járványkitörés krónikája napról napra

FEI EHV

Az FEI március elsején hozott döntést arról, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a nemzetközi versenyeket az európai kontinens 10 országában március 28-ig az EHV (Equine Herpes Virus, lovak herpeszvírusa) rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája (EHV-1) miatt. A betegség kitörését a spanyolországi Valenciában észlelték, a CES Valencia Spring Tour-on 752 ló vett részt. Belgiumban, Franciaországban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket. "Valószínűleg az utóbbi évtizedek legnagyobb európai EHV-1 járványát éljük át" - áll az FEI közleményében. A Nemzetközi Lovasszövetség weboldalán napról napra követhetőek az események.

2021. február 20.

Információ az első megbetegedésekről: az FEI Állatorvosi Igazgatóságát a spanyolországi CES Valencia Spring Tour-on jelenlévő FEI állatorvosi kiküldött értesítette február 20-án a délutáni órákban arról, hogy 11 ló lázas. Később a nap folyamán ez a szám 20-ra emelkedett. Az FEI-t tájékoztatták az EHV gyanújáról azon négy ló esetében is, amelyek február 14-én elhagyták a helyszínt, és hazatérésük után, már Franciaországban betegedtek meg. Ezek közül legalább egy mutatott idegrendszeri tüneteket. Ezen információk alapján az FEI azt a következtetést vonta le, hogy az EHV-1 idegrendszeri formájának járványos kitörésével állnak szemben, és azonnal azt az utasítást adták a helyszínen a szervezőknek és tisztségviselőknek, hogy mondják le a rendezvény hátralévő részét. Az FEI tájékoztatta az Ibériai-félsziget további versenysorozatainak szervezőit a helyzetről és arra utasította őket, hogy ne fogadjanak olyan lovakat, amelyek versenyeztek Valenciában.

2021. február 21.

A FEI konzultált a versenyrendező által biztosított kezelő állatorvosokkal, a későbbiekben is minden nap egyeztettek. Az FEI állatorvosi kiküldött és az állatorvosi ellátás vezetője a helyszínen maradtak, hogy ellássák a lovakat, ahol szükséges, és egy, a járványkitörést mérséklő protokollt vezessenek be összhangban az FEI Állatorvosi Szabályzatával. A meglévő információk alapján az FEI arra a következtetésre jutott, hogy azon lovak között áll fenn a betegség átadásának veszélye, amelyek február 1-20. között fordultak meg a helyszínen. Az FEI megkezdte annak a több mint 700 kontakt lónak az azonosítását, amelyek február 1. óta versenyeztek Valenciában.

2021. február 22.

A helyi hatóságok átvették a helyszínt: a Spanyol Mezőgazdasági Minisztérium regionális kirendeltsége hivatalosan átvette a helyszínt.

Kontakt lovak nyomonkövetése és letiltása: Kevesebb mint 48 órával az után, hogy értesült a járványkitörésről, az FEI azonosította és letiltotta az FEI adatbázisban mind a 752 lovat, amelyek Valenciában versenyeztek, így ezek a lovak nem vehetnek részt egyetlen FEI rendezvényen sem, amíg el nem végezték rajtuk a kötelező teszteket. Az FEI megerősítette a valenciai lovak azonosítását az Ibériai-félsziget más versenysorozatainak szervezői felé és utasította őket, hogy ne fogadják ezeket a lovakat. Minden versenyző, aki február 1. óta lovakkal vett részt a valenciai versenyen, értesítést kapott az FEI intézkedésekről, a kontakt lovak letiltásáról és azokról az óvintézkedésekről, amelyek segítségével megakadályozhatják a vírus továbbterjedését.

2021. február 23.

Az FEI tájékoztatta azon sportolók nemzeti szövetségeit, akik már elhagyták a helyszínt lovaikkal a szükséges egészségügyi bizonyítványok nélkül és kérték a szövetségeket, hogy értesítsék országaik állategészségügyi hatóságait. Az FEI eljuttatta a Valenciában résztvevő lovak és lovasok listáját az európai versenyszervezőkhöz.

Az FEI értekezletsorozatot kezdeményezett a világ vezető epidemiológusaival, hogy teljes kockázatelemzést végezhessenek a betegség terjedéséről. Az FEI nyomon követte a valenciai helyszín lovain végzett tesztek eredményeit.

2021. február 24.

A spanyol hatóságok hivatalos tájékoztatást adtak ki az EHV-1 kitörésről.

Az FEI folytatta az egyeztetéseket a versenyszervezőkkel, biztosítandó, hogy valenciai kontakt lovak nincsenek jelen más versenyhelyszíneken, vagy ha igen, akkor szigorú járványvédelmi intézkedések betartása mellett. Az FEI-vel folytatott megbeszéléseket követően a Spanyol Lovas Szövetség tartja a kapcsolatot a spanyol minisztériummal, biztosítandó, hogy az FEI kisegítő állatorvosokból álló csapatát beengedjék a valenciai helyszínre, hogy segítsék a versenyrendező által biztosított kezelő állatorvosok munkáját. A FEI figyelemmel kísérte az Ibériai-félszigeten zajló versenysorozatokon résztvevő lovak egészségi állapotát.

2021. február 25.

Sürgős segítségkérés: A FEI-t valenciai sportolók értesítették, hogy a helyzet romlott, sürgős segítségre, és gyógyszerekre van szükség a beteg lovak kezeléséhez. A FEI kérte a spanyol nemzeti szövetséget, hogy vegye fel a kapcsolatot a minisztériummal a beteg lovak kezelési protokolljával és az egészséges lovak hazabocsátásával kapcsolatos információért. A spanyol szövetség azonnal segítséget nyújtott. A FEI felvette a kapcsolatot DG Santé-val az Európai Bizottságból, hogy tájékoztatást adjon, és minisztériumi kontaktokkal kapcsolatos segítséget kérjen.

2021. február 26.

Az első haláleset: Az FEI-t arról tájékoztatták, hogy egy lovat elaltattak a valenciai állatkórházban az EHV-1 miatt. A helyszínen lévő 150 ló közül 72 mutatta az EHV-1 klinikai tüneteit. 47 tesztelt lóból 17 lett pozitív a vírusra. Az FEI kérelmezte és megkapta az engedélyt a spanyol regionális állategészségügyi hatóságoktól, hogy öt további állatorvos is részt vehessen az érintett lovak kezelésében. Amint megérkezett az engedély, a FEI egyeztetést kezdeményezett a spanyol, francia és német szövetségekkel további állatorvosok bevonásáról. Az FEI részletes tervet kért a regionális állategészségügyi hatóságoktól a beteg lovak kezelésére, a kitörés menedzselésére és a gyógyult lovak helyszínről való elbocsátásáról. Három lovat szállítottak az állatkórházba neurológiai tünetekkel, ezek közül egy szépen javult, és várható volt a helyszínre való visszaszállítása. Az FEI-t arról tájékoztatták, hogy további lovak is mutathatnak neurológiai tüneteket, de ekkor ez még nem volt megerősített információ. A FEI két további lehetséges kitörésről kapott hírt Belgiumból, melyek visszavezethetőek voltak Valenciára.

2021. február 27.

Újabb halálesetről kapott megerősítést az FEI szintén a valenciai állatkórházból.

Állatorvosi erősítés érkezik: A spanyol szövetség összekötő állatorvosa az FEI állatorvosi kisegítő csapata a kinevezett vezetőjével együtt megérkezett a helyszínre. A FEI állatorvos menedzsere, Gonçalo Paixão is Valenciába érkezett a következő napon, hogy egy magasabb szintű kommunikációs csatornát képezzen a hatóságok, a valenciai szervezők és a lovasok között. Az FEI állatorvos igazgatója tájékoztatta az Európai Lovasszövetség elnökét, Theo Ploegmakers-t a kitörésről. Egy ló a portugáliai Villamoura-ban elpusztult, feltehetőleg a keringési elégtelenség miatt. Az FEI elővigyázatosságból sürgős PCR tesztelést rendelt el, ami negatív lett az EHV-1-re.

2021. február 28.

Az FEI azt az információt kapta, hogy két lovat a valenciai versenyhelyszínen elaltattak, ezzel a halálesetek száma négyre nőtt. Az FEI további kitörésekről kapott hírt Németországból, amelyek visszavezethetőek voltak Valenciára.

Fokozott helyszíni támogatás: A német nemzeti szövetség küldötteként két állatorvos érkezett Valenciába, hogy közreműködjön a beteg lovak kezelésében. A francia nemzeti szövetség és az FEI felfújható támasztó matracok beszerzését szervezte meg, amelyek segítenek az elfekvő lovak álló helyzetben tartásában. Mentőhálókat és függesztőkészülékeket Svájcból szereztek be. Az FEI további mobil bokszok beszerzéséről gondoskodott, hogy az egészséges / gyógyult lovak jobban elkülöníthetőek legyenek a helyszínen a beteg állatoktól, megakadályozandó a betegség további terjedését. A beteg lovak egy részét a helyszínen, egy másik részét a valenciai lókórházban helyezik el, felszabadítva ezzel sürgősségi ellátásra alkalmas állandó bokszokat. A FEI ismét felvette a kapcsolatot azon nemzeti szövetségekkel, melyek lovai versenyeztek Valenciában és megerősítést kért, hogy értesítettek minden versenyzőt, illetve a nemzeti állategészségügyi hatóságokat a kitörésről és a hazatérő lovakról, és megerősítést kért, hogy a hazatérő lovak és a kontakt lovak izolációja, illetve annak ellenőrzése megoldott.

2021. március 1.

Az FEI törölte a versenyeket az európai kontinensen: Richard Newton vezető epidemiológussal végzett részletes kockázatelemzést követően az FEI azonnali hatállyal törölte a nemzetközi versenyeket a kontinentális Európa 10 országában 2021. március 28-ig. Az intézkedés Franciaország, Spanyolország, Portugália, Belgium, Olaszország, Ausztria, Lengyelország, Hollandia, Németország és Szlovákia versenyeit érinti. A döntés minden szakágra vonatkozik, de megakadályozandó, hogy az érintett nagy létszámú ló egyszerre hazainduljon az Ibériai-félszigeten zajló díjugrató versenysorozatokról, valamint Olaszországból és Belgiumból, ezek a speciális versenysorozatok tovább folyhatnak "buborékokként" elszigetelődve azzal a feltétellel, hogy új lovak nem léphetnek be a versenyek területére és hogy nincsen megerősített EHV-1 eset. A Vejer de la Frontera (ESP), Vilamoura (POR), San Giovanni in Marignano (ITA) és Gorla Minore (ITA) díjugrató versenysorozatain szigorú járványvédelmi intézkedéseket kell alkalmazni, plusz FEI állatorvosi kiküldötteknek kell jelen lenniük. A protokollt a spanyol és olasz összekötő állatorvosok közreműködésével léptették életbe.

Oliva Nova (ESP) még aznap délután tájékoztatta az FEI-t, hogy Mediterranean Equestrian Tour III hátralévő versenyeinek törléséről döntöttek. Opglabbeek (BEL) szintén törölte a márciusi eseményeket. A francia nemzeti szövetség törölte az összes nemzeti és nemzetközi versenyt. Az FEI nyomatékosan javasolta, hogy minden érintett tagszövetség szintén törölje a nemzetközi versenyeket.

Az FEI március 1-én este kapta meg a megerősítést, hogy a Valenciából Dohába (QAT) utazott négy ló közül egy az izolációs istállóban a betegség klinikai tüneteit mutatja és az EHV-1 tesztje pozitív. A lovat a szomszédos állatorvosi klinika izolációs részlegében helyezték el egy német lóval együtt, ami tesztelésre vár.

Az FEI további információkat gyűjtött a kapcsolódó kitörésekről és a helyi járványkezelési intézkedésekről.

2021. március 2.

A német és cseh szövetségek március 28-ig minden versenyt töröltek.

Kockázatelemzés - Doha: Annak érdekében, hogy teljes mértékben fel lehessen mérni, hogy a GCT/GCL esemény megrendezhető-e Dohában, az az FEI Állatorvosi Igazgatósága teljes kockázatelemzést végzett, hogy felmérje a helyszínen már érvényben lévő járványügyi rendelkezéseket, kiemelten fókuszálva az egészséges lovak megfertőződésének lehetőségére. Mivel a négy Valenciából érkezett ló február 22 óta izolációban volt, így az a döntés született, hogy a helyszínen minden lovon elvégzett PCR tesztek eredményét meg kell várni.

A francia nemzeti szövetség belgyógyász specialistája megérkezett a valenciai helyszínre.

A San Giovanni in Marignano (ITA) szervezői értesítették az FEI-t, hogy törölték a versenyt.

A FEI folytatta a nemzeti szövetségek és szervezőbizottságok tájékoztatását és a járványkitöréseket megelőző intézkedések, protokollok kiértékelését.

2021. március 3.

A megelőző hétvége óta nem történt haláleset Valenciában, de egy ló egy barcelonai kórházban, egy pedig Németországban pusztult el. Mindkét ló járt Valenciában. Nincs hír további halálesetekről, de ezekkel az esetekkel az elpusztult lovak száma hatra emelkedett. A valenciai helyszínen 83 ló mutatta a betegség klinikai tüneteit, de egyik sem volt elfekvő, vagy igényelt függesztő készüléket. Külső klinikákon 15 lovat kezelnek (13-at Valenciában és kettőt Barcelonában).

Még hatékonyabb kommunikáció: Az FEI Állatorvos Menedzser helyszíni találkozót szervezett Valenciában a spanyol minisztériumi tisztségviselők (MAPA), a szervezők, az állatorvosok, a lovasok képviselője és az FEI kezelő csapatvezető részvételével a problémák megoldására. Megállapodás született a kezelési protokollokról, valamint egy új tervet dolgoztak ki a lovak elkülönítésére. Carl-Walter Fox (SWE), a lovasok képviselője, aki folyamatos kapcsolatban volt az FEI állatorvos igazgatóval a kitörés kezdete óta, kezdeményezte, hogy a napi riportok részletesebbek legyenek. A helyszínre szállított mobil bokszok egy része nem felelt meg a standardoknak, nem volt megfelelő a nagyobb méretű lovak számára, így helyettük új bokszok beszerzéséről gondoskodtak.

Az FEI kora reggel arról kapott tájékoztatást, hogy a Dohában versenyző lovak EHV-1 tesztje negatív lett. Az FEI állatorvos igazgatója találkozott a dohai szervezőkkel, a helyszínen lévő senior FEI hivatalos személyekkel, hogy értékeljék a helyzetet.

Doha feltételes engedélyt kapott: Dr. Gittan Groendahl vezető epidemiológussal való további konzultációig az FEI engedélyezte, hogy a dohai verseny a tervezett március 4-6. közötti időszakban megrendezésre kerüljön, bizonyos szigorú feltételek betartása mellett. Az FEI fenntartja a lemondás jogát, ha változna a helyzet. A verseny lebonyolításának követelményei közé tartozik a valenciai lovak szigorú elkülönítése, napi kétszeri hőmérsékletmérés minden ló esetében, a lovak közötti érintkezés lehetőségének minimálisra csökkentése, zárt kezelőbokszok, a lovak kezelése és tesztelése a ló saját bokszában történik egy FEI hivatalos személy jelenlétében, napi egyeztetés az FEI, a szervezők, a helyszínen jelenlévő FEI hivatalos személyek és a lovasok képviselője, Kevin Staut között. A feltételek egyike, hogy nem lehetnek negatív következményei annak, ha akár egyes lovasok, akár teljes csapatok úgy döntenek, hogy nem versenyeznek.

Az EHV-1 neurológiai formáját jelentették a floridai Ocalából (USA), ami megjelenésében hasonló, de eredetében független a Spanyolországban és Európában megbetegedéseket okozó EHV-1-től. A lovat nem Európából szállították és nem lépett az ocalai versenypályákra a tünetek megjelenése után. Az ocalai esemény nem FEI rendezvény volt, de az az FEI Állatorvosi Igazgatóságával való konzultáció után további járványvédelmi intézkedéseket foganatosított Wellingtonban az FEI állatorvosi kiküldött.

2021. március 4.

Az FEI-t két kapcsolódó halálesetről értesítették, egy Németországban, a másik Barcelonában történt, ezzel az elpusztult lovak száma nyolcra emelkedett. A svéd szövetség arról tájékoztatta az FEI-t, hogy a Valenciából Svédországba hazatért lovak között vannak olyanok, amelyek pozitívak EHV-1-re és mutatják a betegség klinikai tüneteit.

Idegrendszeri tünetek gyanúja a Sunshine Tour-on: A Vejer de la Frontera-ban zajló (ESP) Sunshine Tour-on jelenlévő három plusz FEI állatorvosi kiküldött csapatvezetője arról tájékoztatta az FEI-t, hogy egy lónál kialakultak az EHV-1 klinikai tünetei, annak ellenére, hogy többször is negatív lett a vírus kimutatására szolgáló tesztje. Ez a ló február 26-a óta izolációban van két kilométerre a versenyhelyszíntől.

Feltételes engedély: A spanyol minisztérium (MAPA) által végzett teljeskörű kockázatelemzést követően a Spanyol Lovas Szövetség, a szervezők, az FEI hivatalos személyek, a sportolók képviselője és az FEI egyetértettek abban, hogy kivételesen, annak érdekében, hogy biztosítható legyen a lovak járványvédelmi szempontból biztonságos elindulása, a verseny március 7., vasárnapig tarthat - szigorú feltételek betartása mellett. A folytatáshoz szükséges feltételek további járványvédelmi intézkedéseket tartalmaznak, illetve a helyszínt elhagyó lovaknak rendelkezniük kell egészségügyi bizonyítvánnyal. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a lovak dokumentáció nélküli távozását, a lovasokat tájékoztatták arról, hogy ez az FEI és nemzeti szövetségük oldaláról is szankciókkal járhat. A helyi hatóságok jóváhagyták további szakszemélyzet belépését az egészségügyi bizonyítványok kiállításához. Az FEI fenntartja a jogot a rendezvény törlésére, ha változna a helyzet.

Az FEI állatorvos igazgatója egyeztetett a belga nemzeti szövetséggel és csapatállatorvossal a Vejer-ben izolációban lévő ló kezeléséről.

Az FEI díjugrató szakági igazgatója megérkezett Valenciába és értekezletet tartott a szervezőkkel a problémák megoldására, majd minden érintett fél összehívásával is, biztosítandó, hogy a kommunikációs csatornák jól működnek. A lovasok képviselője elmondta, hogy a COVID-19 tesztelést is elvégezték a helyszínen.

A francia, német és holland hatóságok járványügyileg biztonságos tranzit útvonalakat jelöltek ki a Spanyolországból és Portugáliából hazatérő beteg, illetve kontakt lovak számára, melyek rendelkeznek a szükséges spanyol hatósági engedélyekkel.

2021. március 5.

Az FEI-t újabb halálesetről értesítették a valenciai klinikáról, így a kitöréshez kapcsolódó halálesetek száma elérte a kilencet.

A Sunshine Tour lemondása: A Vejer de la Frontera-ban zajló (ESP) Sunshine Tour-on jelenlévő három plusz FEI állatorvosi kiküldött csapatvezetője arról tájékoztatta az FEI-t, hogy egy második lovat is izolációba kellett helyezni enyhe neurológiai tünetek megjelenése és testhőmérséklet-emelkedés miatt. Az FEI délután megkapta a madridi akkreditált labor eredményét, mely szerint az első, Vejer-ben neurológiai tüneteket mutató ló negatív tesztje nem értékelhető. Az FEI értekezletet hívott össze a szervezők és a helyszínen jelenlévő FEI hivatalos személyek részvételével. Rendkívüli belső megbeszélés után az FEI arról tájékoztatta a szervezőket, hogy a rendezvényt azonnali hatállyal törölni kell. Az FEI ismét hangsúlyozta, hogy a lovak nem hagyhatják el a helyszínt a spanyol hatóságok által kiállított dokumentáció nélkül.

Pihenőhely a hazatérő lovak számára: A francia szövetség (FFE) tranzit istállót alakított ki Le Mans-ban és Lyonban a Spanyolországból, Portugáliából és Olaszországból hazatérő lovak számára. Az FFE az FEI-vel együttműködve 25 órás állatorvosi felügyeletet szervezett Le Mans-ban és dolgoznak a szolgáltatás biztosításán Lyonban is.

Valenciában a lovasok képviselője arról tájékoztatta az FEI állatorvos igazgatót, hogy folyamatos az eszközök helyszínre szállítása, és hogy az új bokszok másnap érkeznek majd. Kialakítottak egy tervet az egészséges lovak mozgatására. A helyszínen jelenlévő állatorvosi csapat arról számolt be, hogy a beteg lovak állapota javul.

Európai Lovas Szövetség (EEF): Az EEF kiadta tagjai számára az Európai Lóbelgyógyász Kollégium (ECEIM) irányelveit az EHV-1 járvánnyal érintett területekről hazatérő lovak kezelésére, valamint a Brit Lovas Szövetség járványmegelőzési protokollját. Az EEF felvette a kapcsolatot a Prof. Dr. Marianne Sloet holland állatorvossal, az EHV szakértőjével, hogy iránymutatást adjon az EEF-nek és tagszervezeteinek, és biztatja azokat, akiknek sürgős állatorvosi tanácsadásra van szüksége, hogy vegyék fel a kapcsolatot az EEF-fel.

Az FEI megosztotta aggályait a katari állategészségügyi hatósággal a négy lóval kapcsolatban, melyek Valenciából érkeztek, és megegyeztek a dohai szervezőkkel, hogy ezeket más lovaktól különválasztva kell visszaszállítani Európába.

A svéd szövetség megerősítette, hogy töröltek minden nemzeti versenyt.

2021. március 6.

FEEVA támogatás: A FEI az Európai Lógyógyász Egyesületek Szövetsége (FEEVA) támogatásával felvette a kapcsolatot a MAPA helyi kirendeltségével és továbbfejlesztett protokollokat javasoltak a kontakt lovak számára Valencia elhagyásához.

Pozitív fejlemények Valenciában: A sportolók képviselője arról számolt be, hogy a napi tájékoztató értekezleten sokan részt vesznek. A lovak egészségügyi állapota stabil, kevesebb a súlyos eset. Bár ezek pozitív dolgok, az állatorvosi csapat hangsúlyozza, hogy a betegséget nem sikerült még teljesen megfékezni. További lóápolókat bocsátanak azon csapatok rendelkezésére, amelyeknek segítségre van szükségük lovaik gondozásához. További tehergépkocsi-vezetőket keresnek, hogy segítsék a lovak hazaszállítását Valenciából.

Egy nemzetközi karanténistállókra szakosodott francia csapat járványvédelmi javaslatokat adott többek között a szállítójárművek és szerszámok mosására és fertőtlenítésére, hogy megakadályozható legyen a vírus további terjedése.

A valenciai istállók egyes zónáiba való belépést tovább szigorították karkötők használatával, hogy megakadályozzák a különböző zónák közötti forgalmat. Egy francai csapat helyszíni PCR laborral segíti a beteg lovak felügyeletét, lehetővé téve ezzel a vírus mozgásának gyorsabb követését. Megérkeztek az új bokszok a helyszínre, így a lovak kisebb csoportokra oszthatók. További férőhelyek állnak rendelkezésre a területen, a bokszok azonnal felállíthatóak, ha szükséges.

A katari állategészségügyi hatóság megerősítette, hogy a négy, Valenciából érkezett kontakt ló továbbra is izolációban van és izolációban is marad legalább március 15-ig Dohában, nem repülnek vissza Európába a többi lóval.

Az FEI kezdeményezte a spanyol Sunshine Tour szervezőinél további állatorvosi küldöttek helyszínre küldését, hogy támogassák a járványvédelmi intézkedések betartását és az izolációs istállókban az érintett lovak kezelését.

Az FEI a FEEVA és spanyol tagszervezete, a Asociación de Veterinarios Especialistas en Équidos támogatásával segítséget nyújtott a két egyéni lovasnak és állatorvosaiknak, biztosítandó, hogy a két neurológiai tüneteket mutató ló a Vejer de la Frontera-i izolációs istállóban klinikai ellátást kaphasson.

Az FEI hivatalos értesítést kapott egy második lóról Floridában, amelyik pozitív lett EHV-1-re. A lónak láza volt, de nem voltak idegrendszeri tünetei. A Floridai Mezőgazdasági Minisztérium weboldalán közzétette, hogy az első ló a World Equestrian Center D istállójában volt elhelyezve a hetedik héten, a második ló szintén a D istállóban a nyolcadik héten. A második ló február 25-én hagyta el a központ területét. A minisztérium megerősítette, hogy további 67 ló lehet érintett.

2021. március 7.

Az Ugrólovasok Nemzetközi Klubja (International Jumping Riders Club, IJRC) információt tett közzé azok számára, akik Spanyolországból érkeznek haza, emlékeztetve tagjait az istállók és szállító járművek tisztításának és fertőtlenítésének fontosságára, hogy minimalizálni lehessen a vírus további átadásának veszélyét. A klub a két FFE által biztosított pihenőhelyet is megadta Le Mans-ban és Lyonban.

Az FEI folytatta a Vejer de la Frontera-ban lévő két, idegrendszeri tüneteket mutató ló állapotának nyomon követését.

Az FEI állatorvos igazgató tájékoztatást kért a vezető FEI állatorvosi kiküldöttől a helyszínen maradt lovakról.

A lovasok képviselője zökkenőmentes napi értekezletről számolt be, a helyszíni állatorvosi team rövid távú, hét napra szóló rehabilitációs tervet osztott meg a lovaknak. A Katharina Offel által szervezett bokszok már a helyszínen vannak és 18-at ezek közül a Hospital Veterinario CEU klinikának ajánlanak fel, amely a lovakat kezeli.

2021. március 8.

Az FEI-t arról tájékoztatták, hogy a valenciai klinikán el kellett altatni egy lovat, így a halálesetek száma tízre nőtt.

Az FEI-t egy kapcsolódó esetről tájékoztatták Milánóból (ITA). A Jumping Tour in Gorla Minore szervezői arról tájékoztatták az FEI-t, hogy a verseny hátralévő három hetét lemondták az alacsony nevezési létszám miatt. Nem voltak beteg lovak a helyszínen.

Továbbra is érkezik a segítség, például tehergépkocsi-vezetők, akik segítenek a lovak hazaszállításában.

2021. március 9.

Az FEI-t újabb halálesetről értesítették, a valenciai klinikán elpusztult lóval az áldozatok száma 11-ra nőtt. A valenciai versenyhelyszínen még 138 ló van, ezek közül tíz még mindig kezelés alatt áll, de egyik sem mutat idegrendszeri tüneteket. A valenciai egyetemi kórházban (CEU) 14, a barcelonaiban (UAB) egy lovat kezelnek. A valenciai helyszínen 78 ló tesztje lett pozitív.

Az FEI értesítést kapott egy EHV-1 esetről Belgiumból, a ló a Sunshine Tour-ról (Vejer de la Frontera, ESP) tért haza. Ez a ló Valenciában az első belázasodott ló közeli kontaktja volt, a belgiumi istállóba visszatérve azonnal elkülönítésre került. Azt a bizonyos első lovat február 26-án különítették el, és március 4-én kezdett idegrendszeri tüneteket mutatni, bár a tesztje negatív lett EHV-1-re. A valenciai helyszínen március 5-én jelentek meg a neurológiai tünetek a második lónál.

A belgiumi pozitív eset miatt az összes lovat letiltották az FEI adatbázisában, amelyek részt vettek a Sunshine Tour-on február 9. óta, és a lovasokat tájékoztatták a szükséges járványvédelmi intézkedésekről, melyeket teljesíteniük kell, mielőtt újra versenyeznének.

A svájci szövetség megerősítette, hogy március 29-ig törölték az összes nemzeti versenyt.

Az FEI sajtótájékoztatót tartott az európai járványkitörésről, áttekintve az eseményeket és körvonalazve a további teendőket, beleértve egy átfogó és teljesen transzparens vizsgálatot a járványkitörésről, annak kezeléséről, és a szükséges intézkedésekről a biztonságos folytatás biztosítására.

2021. március 10.

Egy lovat, amin sürgősségi kólikaműtétet végeztek a Valenciai Állatklinikán március 9-én, el kellett altatni, ezzel a halálesetek száma 12-re emelkedett.

Az FEI arról kapott értesítést, hogy egy Dohából belgiumi istállójába hazatért ló tesztje pozitív lett EHV-1-re. A ló nem mutatja a betegség tüneteit, újabb tesztet végeztek. Egy másik ló tesztje ugyanebben az istállóban negatív lett. Az FEI letiltotta mind a 85 lovat, amelyek Dohában versenyeztek és minden lovat, ami kapcsolatba kerülhetett velük. A lovasokat értesítették a szigorú járványvédelmi protokollokról, köztük az izolációról és egyéb intézkedésekről, amiket nemzeti szövetségük megkövetel.

Az FEI négy új EHV-1 esetről kapott értesítést Belgiumból és hatról Franciaországból olyan lovak esetében, amelyek a spanyolországi Sunshine Tourról (Vejer de la Frontera, ESP) tértek haza. Az új pozitív esetek között van az első ló, ami március 4-én neurológiai tüneteket mutatott az izolációs istállóban a Sunshine Touron, tesztje Belgiumba való visszatérése után lett pozitív. Ezek a pozitív esetek Belgiumban hozzáadódnak az előző napihoz (március 9.), a megbetegedések száma az országban ezzel 11.

Mind a 2053 lovat, amelyek részt vettek a spanyolországi Sunshine Touron február 9. óta, letiltották az FEI adatbázisban az előző napon és a lovasokat tájékoztatták a szükséges járványvédelmi intézkedésekről, melyeket el kell végezniük a versenyzéshez való visszatérésük előtt. A lovasoknak azt javasolták, hogy ne vegyenek részt edzéseken, nemzeti versenyeken, illetve ne most vonják tenyésztésbe lovaikat.

2021. március 11.

Az FEI arról kapott értesítést, hogy az egyik Dohából hazatérő ló megismételt tesztje negatív lett EHV-1-re. Ennek ellenére mind a 85 ló letiltva marad az FEI adatbázisban, amíg el nem végezték az előírt járványvédelmi intézkedéseket.

A Vejer de la Frontera-i helyszín szervezőivel megállapodtak egy protokollban azon sportolók számára, akik a Sunshine Tour versenyhelyszínen tartják a lovaikat a 21 napos izoláció idején.

Az első szállítmány ló reggel 5 órakor hagyta el a valenciai helyszínt a francia és spanyol minisztériumok megállapodását követően. Ezeket a lovakat karantén istállóban helyezik el Párizson kívül. A hátramaradt lovak Valenciából történő elszállítására vonatkozó protokollt a Spanyol Mezőgazdasági Minisztérium (MAPA) helyi kirendeltsége hagyta jóvá.

A CHIO Aachen Campus linve online fórumot tartott az EHV-1 járványkitöréssel kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolására. Az előadók dr. Friedrich-Wilhelm Hanbuecken, prof. dr. Karsten Feige, és a német nemzeti szövetség főtitkára, Soenke Lauterbach voltak. Korábban a holland szövetség is rendezett egy ilyen webináriumot, ami közel 4000 fős közönséget vonzott.

2021. március 12.

Az FEI újabb kéthetes nemzetközi versenystopot hirdetett a Európa kontinentális részén április 11-ig a járványkitörés miatt. Az intézkedést, melynek célja a vírus terjedésének minimálisra korlátozása, az FEI rendkívüli vezetőségi ülésén egyhangúlag elfogadták. Az intézkedés minden szakágra vonatkozik. A döntést a nemzetközileg elismert epidemiológus, dr. Richard Newton és az FEI Állatorvosi Igazgatósága részletes kockázatelemzése alapján hozták meg. A lezárás minden országot érint, ahol ebben az időszakban nemzetközi versenyek megrendezését tervezték: Ausztria, Belgium, Spanyolország, Észtország, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Svédország. Az FEI nyomatékosan javasolja a tagszövetségeknek a nemzeti versenyek törlését, hogy ezáltal minimálisra csökkenthető legyen a lovak mozgása. A versenyek tilalmának meghosszabbítása egyúttal azt is jelenti, hogy sorozatban a második évben nem kerül megrendezésre az FEI Világkupa Döntő. (A 2020-as Las Vegas-i döntőt a koronavírus járvány miatt kellett törölni.) A Longines Díjugrató Világkupa Döntőt és az FEI Díjlovas Világkupa Döntőt a svédországi Göteborgban rendezték volna meg március 31. - április 4. között.

Folyamatban van a vírus szekvenálása. Az FEI figyelemmel kíséri a vírus mozgását a héten alakított FEI Állatorvosi Járványügyi Munkacsoporton keresztül. A munkacsoportban a világ vezető EHV-specialistái, az FEI állatorvos igazgató, az FEI Vezető Állatorvosi Tanácsadó és az FEI Állatorvosi Bizottság vezetője kapott helyet. A munkacsoport javaslatait és az elkészített riportokat minden héten publikálni fogják.

Az FEI hangsúlyozza, hogy közösen kell cselekedni annak értekében, hogy sikerüljön a vírus terjedését akadályozni és a lehető leghamarabb újraindítani a versenyeket. Ezért rendkívüli odafigyelésre kérik a nemzeti szövetségeket, illetve arra, hogy folyamatosan tájékoztassák az FEI Állatorvosi Igazgatóságát az országaikban tapasztalható helyzetről, különös tekintettel a betegség gyanújára és a megerősített esetekre.

Az a tíz ló, amely Valenciából Franciaországba indult, biztonságban megérkezett a Párizs közelében álló karantén istállóba.

A lengyel szövetség megerősítette, hogy minden nemzeti eseményt töröltek.

2021. március 13.

Nyolc belga ló hagyta el a valenciai helyszínt. Folyamatban van a holland, német és angol lovak papírjainak kiállítása.

A valenciai helyszínen már egyetlen ló sem áll gyógyszeres kezelés alatt. A lovakat a versenyrendező által biztosított két kezelő állatorvos, valamint egy FEI kezelő állatorvos monitorozza. Egy FEI kezelő állatorvos segíti a munkát a valenciai lókórházban, ahol még tíz lovat kezelnek.

Az FEI arról értesült, hogy egy ló Franciaországban a betegség klinikai tüneteit mutatja és az EHV-1 tesztje pozitív lett Dohából való visszatérését követően. Ez a ló a közeli kontaktja a belgiuminak, ami az istállójába hazatérve először pozitívat tesztelt, majd az ismételt tesztje negatív lett. Mind a 85 Dohában versenyző ló le van tiltva az FEI adatbázisban, amíg nem teljesítik a szükséges járványvédelmi előírásokat.

2021. március 14.

A Vejer de Fronterából Belgiumba való hazatérése után pozitívat tesztelő és tüneteket mutató ló állapota szépen javul. Belgiumban a Sunshine Tour-on résztvevő nagyszámú lovat tesztelték EHV-1-re, háromnak lett pozitív a tesztje és mutatja a betegség enyhe tüneteit, de nincsenek idegrendszeri tüneteik.

Belga állatorvosok egy csoportja létrehozott egy 25 férőhelyes istállót az EHV-1 pozitív lovak izolálására és kezelésére.

Az FEI megkapta a spanyol Sunshine Tour szervezőinek részletes beszámolóját arról, hogy zajlik a lovak járványügyileg biztonságos elszállítása Vejer de la Fronterából. 73 ló már elhagyta a versenyhelyszínt, és a még ott lévők fele már rendelkezik a szükséges dokumentációval.

2021. március 15.

Miután két Dohában versenyző ugróló tesztje pozitív lett (egy Belgiumban és egy Franciaországban), az FEI 19 díjlovat és 17 para-díjlovat tiltott le az adatbázisában, amelyek február végén Al Shaqab-ban versenyeztek. Ezek a lovak nem az ugrólovakkal utaztak haza, de negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, hogy az FEI feloldja a tiltásukat.

Egy Gorla Minoréból Ausztriába hazatérő ló tesztje pozitív lett EHV-1-re. A lónak nincsenek klinikai tünetei. Az FEI kivizsgálta az esetet és nem valószínűsíthető, hogy összefüggésben lenne a valenciai kitöréssel.

A francia nemzeti szövetség arról tájékoztatta az FEI-t, hogy meghosszabbítják a nemzeti versenyek tilalmát április 11-ig. Más nemzeti szövetségek is tervezik a nemzeti események tiltásának meghosszabbítását.

2021. március 16.

Az FEI-t öt újabb halálesetről értesítették: két ló Belgiumban pusztult el, három Németországban (köztük egy újszülött csikó), és ugyanabban az istállóban öt kanca elvetélt. Az EHV-1 járványkitöréshez kapcsolódó halálesetek száma ezzel 17-re emelkedett.

Az FEI-t arról tájékoztatták, hogy két további ló tesztje lett pozitív EHV-1-re belgiumi istállójukban, és egy svájci ló is pozitívat tesztelt a spanyolországi Olivában megrendezett Mediterranean Equestrian Tourról (MET) hazatérve. Bár a két belga ló megismételt tesztje negatív lett, mind a 856 lovat letiltották az FEI adatbázisban, amelyek a MET II február 9-i kezdete óta részt vettek a versenyen.

Az FEI-t egy megerősített pozitív esetről tájékoztatták, a ló Valenciából tért haza, szlovákiai tartási helyén tesztelték.

A Valenciai helyszínről folytatódott a lovak elszállítása, három Dániába, hét Svédországba, és tizenkettő Hollandiába, illetve Spanyolországba indulhatott haza. Még tíz lovat kezelnek a valenciai állatorvosi klinikán, ezek közül egyik sem igényel intenzív ellátást.

A portugál nemzeti szövetség április 12-ig törölte az összes nemzeti versenyt.

2021. március 17.

Összesen 84 ló hagyta el a valenciai helyszínt, és további 22 indulhat útnak március 18-án. Ezzel összesen 35 ló marad a helyszínen, köztük négy a valenciai állatkórházban és hét egy közeli magánistállóban.

A lengyel nemzeti szövetség április 12-ig törölte az összes nemzeti versenyt.

2021. március 18.

A megelőző héten alakított FEI Állatorvosi Járványügyi Csoport megtartotta első hivatalos ülését, hogy megvitassák a vírus szekvenálását, a járványkitörés alakulását, a versenyzéshez való visszatérés protokollját, valamint a megelőző intézkedéseket. A csoport tagjai vezető EHV szakértők: prof. Ann Cullinan (IRL), dr. Richard Newton (GBR) és dr. Gittan Gröndahl (SWE), az FEI állatorvos igazgató, dr. Göran Akerström, az FEI állatorvosi tanácsadó, dr. Caterina Termine, illetve dr. Jenny Hall, az FEI Állatorvosi Bizottság vezetője. Az ülés jegyzőkönyvét 24 órán belül közzéteszik.

Az International Collating Centre (ICC) arról tájékoztatta az FEI-t, hogy Franciaországban két külön telepen nyolc ló pozitívat tesztelt EHV-1-re. További öt ló mutatja a betegség klinikai tüneteit. Az ICC jelentés szerint ez a két kitörés egy spanyolországi versenyhez köthető.

Összesen 218 ló hagyta el a spanyol Sunshine Tour versenyhelyszínt, további indulások a következő napokban várhatók. Így 150 ló marad a helyszínen Vejer de la Frontera-ban a 21 napos izolációs időszakra.

2021. március 19.

Az FEI Dániából négy új EHV-1 pozitív lóról kapott hírt, amelyek Valenciából tártek haza. Közülük kettő idegrendszeri tüneteket mutat. A lovak teljes izolációban vannak.

Az FEI követi annak az EHV-1 pozitív lónak az állapotát, amelyik a portugáliai Vilamourából tért haza Skóciába. A lovat hazatérte után tesztelték. Sem a pozitív ló, sem az istálló többi lova, amelyek Portugáliából utaztak haza, nem mutatják a betegség tüneteit és visszatérésük óta elkülönítésben vannak.

Az utolsó német lovak is elhagyták a valenciai helyszínt. A Hong Kongi és kínai lovak szintén útnak indultak.

Megerősítést nyert, hogy az olaszországi Gorla Minore helyszínen való részvételt követően pozitív tesztet mutató ló fertőzöttségét okozó vírustörzs nem kapcsolódik a valenciai kitöréshez.

A wellingtoni (Florida, USA) FEI állatorvosi kiküldött megerősítette az FEI Állatorvosi Igazgatóságának, hogy a helyszínen láz miatt elkülönített ló tesztje negatív lett az EHV-1-re.

A Svéd Lovasszövetség meghosszabbította a nemzeti versenyek tilalmát április 11-ig.

2021. március 20.

Az FEI követi annak lónak az állapotát, amelyik a portugáliai Vilamourából Skóciába való hazatérését követően produkált pozitív tesztet. A skóciai istálló minden lova, amely Portugáliában járt, negatívat tesztelt március 5-én, Vilamourából való elindulásukat megelőzően. A cél most a vírustörzs azonosítása, hogy tisztázható legyen, az eset kapcsolódik-e a valenciai járványkitöréshez.

A Francia Lovasszövetség megerősítette, hogy az a nyolc ló, amik két különbüző franciaországi telepen pozitívak lettek EHV-1-re, Valenciából tértek haza.

2021. március 21.

A dán nemzeti szövetség egy rendkívül alapos összefoglalót nyújtott be az FEI-hez a Valenciában, illetve Vejer de la Fronterában versenyző lovakról, amelyek a tartási helyükön vannak izolációban.

2021. március 22.

41 ló maradt Valenciában, ezek közül 34 a rendezvényhelyszínen és hét egy közeli magánistállóban.

A Német Lovasszövetség további három vetélésről adott hírt, melyek ugyanabban az istállóban történtek, ahol két kifejlett ló és egy újszülött csikó elpusztult, és öt kanca elvetélt korábban.

Az International Collating Centre (ICC) jelentése szerint egy Valenciából hazatérő ló tesztje németországi tartási helyén lett pozitív.

Az FEI-t arról tájékoztatták, hogy a Dohában elkülönített négy ló biztonságosan visszatért Európába.

A spanyol és belga nemzeti szövetségek arről értesítették az FEI-t, hogy minden nemzeti versenyt töröltek április 12-ig.

Az FEI folytatta azon lovak tiltásának feloldását, amelyek esetében már teljesültek az előírt járványvédelmi intézkedések.

2021. március 23.

Az FEI Állatorvosi Bizottság értekezletén áttekintette az EHV-1 járványkitörést követően a versenyzéshez való visszatérés feltételeit a kontinentális Európában.

További lovak hagyhatták el a valenciai helyszínt. A dán lovak március 22-én indultak útnak, az első svéd lószállítmány pedig a mai napon indul el. Egy angol lószállítmány 29-én vághat neki a hazaútnak.

2021. március 24.

Az FEI kétórás értekezletet folytatott az érdekeltekkel, ahol áttekintették a versenyzéshez való visszatérés átfogó protokollját. Az intézkedések célja rövid távon a kontinentális Európában 2021. április 12-én újrainduló versenyekkel járó kockázatok minimalizálása, hosszú távon a járványvédelmi tudásbázis és tudatosság növelése, hogy megelőzhető legyen egy újabb hasonló EHV-1 kitörés.

Folytatódott az utolsó lovak Valenciából való elszállításának megszervezése. Négy ló még a valenciai állatorvosi klinikán van, de várhatóan mindegyiküket egészségesnek nyilvánítják a héten. A szükséges dokumentáció elkészítése folyamatban van.

Összesen 171 ló marad a versenyhelyszínen Vejer de la Fronterában a 21 napos izolációs időszakra.

A további járványvédelmi intézkedések elérhetőek az EHV-1 hub új szekciójában. Tartalmazza az izolációs bokszok felállításának legjobban bevált gyakorlatát, az izolációban elhelyezett lovak ellátását és monitorozását, és a megfelelő tisztítási és fertőtlenítési protokollokat. Az ajánlások itt elérhetők »

2021. március 25.

Nincsenek új, a spanyolországi EHV-1 kitöréssel kapcsolatba hozható megbetegedések. Az adatok változatlanok: 31 kitörés 10 országban.

Az FEI Állatorvosi Járványügyi Munkacsoportja megtartotta második heti értekezletét. A Munkacsoport áttekintette a versenyzéshez való visszatérés protokollját, és frissítette azt az FEI Állatorvosi Bizottság érdekeltekkel való konzultációja után. Az értekezlet jegyzőkönyvét 24 órán belül nyilvánosságra hozzák.

Az FEI-t arról tájékoztatták, hogy Németország és Svájc feloldja az EHV-1 járvány miatti korlátozásokat és március 29-től újraindítják a nemzeti versenyeket.

2021. március 26.

Közzétették az FEI Állatorvosi Járványügyi Munkacsoportja március 25-i online értekezletének jegyzőkönyvét. A következő értekezlet tervezett időpontja 2021. március 30.

2021. március 27.

10 svéd és 7 brit ló elhagyta Valenciát. Három további ló március 28-án, 12 pedig március 29-én indulhat útnak. A negatív PCR tesztek függvényében az utolsó négy brit ló március 31-én indulhat el a helyszínről.

2021. március 28.

Az FEI-t arról tájékoztatták, hogy egy lovat, amelyik Valenciában lábadozott, elaltattak a barcelonai klinikán. Ezzel a járványkitörés miatti halálesetek száma 18-ra emelkedett.

Folytatódott a FEI adatbázisában azon letiltott lovak feloldása, amelyek teljesítették az előírt izolációt és negatív a PCR tesztjük.
Az FEI külső állatorvosi támogatást vett igénybe a blokkolt lovakról kapott PCR-tesztek feldolgozásához.

Cikkünk rendszeresen frissül.

Forrás és fotó: FEI

Kapcsolódó cikkek
Kommentek