Ezt kell tudnod a lovak herpeszvírusáról – webinárium

Horses 5962551 1920

Dr. Jármy Miklós FEI állatorvos és dr. Bakos Zoltán, a Lógyógyászati Tanszék és Klinika Belgyógyászatának vezetője webinárium keretében válaszolta meg az EHV járvány kapcsán felmerült legfontosabb kérdéseket.

Az FEI március elsején hozott döntést arról, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a nemzetközi versenyeket az európai kontinens 10 országában március 28-ig az EHV (Equine Herpes Virus, lovak herpeszvírusa) rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája (EHV-1) miatt. A betegség kitörését a spanyolországi Valenciában észlelték, a CES Valencia Spring Tour-on 752 ló vett részt. Azóta már Belgiumban, Franciaországban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket. "Valószínűleg az utóbbi évtizedek legnagyobb európai EHV-1 járványát éljük át" - áll az FEI közleményében.

Az FEI ajánlásával és a környező országokban hozott rendelkezésekkel összhangban a Magyar Lovassport Szövetség elnöksége is a lovasversenyek megrendezésének felfüggesztése mellett döntött, a kényszerszünet 2021. március 16-ig tart.

De mit kell tudni erről a betegségről és hogyan védekezhetünk ellene? Ezekre a kérdésekre próbált választ adni a lovasoknak, lótartóknak, lótenyésztőknek és edzőknek dr. Jármy Miklós FEI állatorvos a Magyar Lovassport Szövetség képviseletében és dr. Bakos Zoltán PhD, habil., Dipl ECEIM, MRCVS, a Lógyógyászati Tanszék és Klinika Belgyógyászatának vezetője 2021. március 9-én, kedden 18 órakor. A beszélgetés házigazdája Szebényi Dániel volt.

A webinárium szervezője a Magyar Lovassport Szövetség és a Riderline.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek